Muay Thai za samoobranu

Pitanje koje se stalno ponavlja i teško se može naći precizan odgovor je koja borilačka vještina je najbolja za samoobranu?

Odgovora je mnogo i sigurno će svaki instruktor hvaliti svoju vještinu, ali osobno mišljenja sam kralj je Muay Thai ili Tajlandski boks kao jedna od najučinkovitijih borilačkih vještina kada je u pitanju ulična borba.

U Muay Thaiu kao sportu glavna je filozofija pripremiti borca za borbu u ringu punom snagom protiv jednako spremnog protivnika.

Ako ste dovoljno spremni i čvrsti boriti se u ringu, tada ste također spremni suočiti se s običnim nasilnikom na ulici.

Naravno, moramo spomenuti MMA koji će od vas također napraviti raznovrsnu borbenu mašinu ili vojni borbeni sustav Krav Maga koji uključuju udaračke tehnike Tajlandskog boksa.

Koji udarci i taktike su funkcionalne u uličnim borbama?

Započnimo s onime što je manje djelotvorno. Većina oblika hrvanja, grapplinga i bilo koje druge tehnike borbe u parteru koje vas vežu samo na jednu osobu.

Bez sumnje, u borbi jedan na jedan borba u parteru je izvrsna stvar, ali dok se borite na podu s napadačem postajete laka meta za ostale sudionike tučnjave.

Ulične tučnjave su totalno kaotične i nikad ne znate koliko će se frajera umiješati i u kojem trenutku vas napasti.

tajlandski boks samoobrana

Što onda djeluje učinkovito u uličnoj borbi? Odgovor je stand–up i održavanje distance. U stojećim borbenim tehnikama bolje upravljate situacijom i imate mogućnost kretanja, ali i bijega.

Također, postoje stand-up tehnike koje je bolje izbjegavati, primjerice high kickove ili visoke nožne tehnike, osim ako niste apsolutni stručnjak i 100% sigurni u izvedbu udarca. Visoki nožni udarci mogu biti blokirani, a vi izbačeni iz ravnoteže.

Najgora moguć situacija u uličnoj borbi je naći se oboren na pod. Mnogu je bolje bacati niske nožne udarce, ciljajući protivnikova koljena, rebra, trbuh.

Muay Thai je vrlo zahtijevan kada je u pitanju fizička sprema. Žestoki treninzi snage i izdržljivosti, čak i uz najosnovniju udarački tehniku mogu vam dati prednost u odnosu na većinu “običnih” frajera na ulici.

Tehnike su usmjerene ravno prema protivniku, te su istovremeno jednostavne i vrlo snažne. Takvi snažni udarci rukama, nogama, koljenima i laktovima mogu vrlo brzo oboriti napadača na tlo. Ako takvi snažni udarci budu blokirani na neki način, napadač će dobro razmislite hoće li opet krenuti naprijed.

U samoobrani puno je lakše koristiti jednostavne snažne udaračke tehnike prema naprijed, nego izvoditi atraktivne i komplicirane udarce i poteze.

U tajlandskom boksu susretat ćete se s mnogo sparinga protiv sebi ravnih protivnika. Isto vrijedi za učenje novih tehnika koje ćete vježbati sa sparing partnerom, a ne sami.

U paru je najbolji način oponašanju prave borbe gdje učite borbene vještine, ali i primanje udaraca.

samoobrana udarci koljenom

Muay Thai ponudit će vam cijeli arsenal oružja kratkog i dugog dometa, što omogućava učinkovito napadanje, ali i obranu i kontranapad s bilo koje udaljenosti. Drugim riječima, imate mogućnost držati napadača na distance boksačkim i nožnim tehnikama ili kontrolirati situaciju bliske borbe udarcima koljenima i laktovima.

Laktovi su jedno od najtvrđih dijelova ljudskog tijela i ako vježbate udarce laktovima na treningu u smislu brzine, snage i pravovremenosti, napadaču lako možete napraviti ozbiljnu štetu.

Posljednje, ali vrlo bitno, trening tajlandskog boksa daje vam samopouzdanje, čini vas jačim, čvršćim i oblikuje tijelo, odnosno vašu vizualnu pojavu izgradit će nabolje i poboljšati držanje.

Vaša fizički izgled može obeshrabriti potencijalnog napadača da ne ulazi u sukob. Većina onih frajera koji traže problem na ulici više manje su kukavice i napadaju tek kad su sigurni u svoju pobjedu.

Većina tih potencijalnih agresora radije ne bi napala nekog (osim ako nisu dobro brojčano nadmoćni) koji izgleda mišićavo i samouvjereno. Ali, ako se to ipak dogodi, bit ćete spremniji braniti se.

Zanimljivo ...  što više trenirate - to će vas više nevolje na ulici zaobilaziti.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi