Zimski survival set za vaš automobil

Prometne nesreće, nezgode ili kvarovi se događaju i vaš automobil može stati negdje daleko u hladnoj noći. Ne dozvolite da vas takva situacija uhvati nespremne.

Napravite vlastiti set za preživljavanje od stvari koje već vjerojatno imate u vlastitom domu i koji će se izvrsno nadopuniti s obveznom prvom pomoći koji zakonski morate imati u automobilu.

Nesreće se mogu dogoditi svugdje i vi sigurno niste izuzetak. Mnogo toga će ovisiti o vašoj spremnosti, koliko ćete bolno ili bezbolno proći kroz neželjeni scenarij. Razmislimo unaprijed koji nam predmeti iz domaćinstva mogu pomoći i pokušajmo biti korak ispred "sudbine".

Sve što trebate učiniti je staviti ih u kutiju, pa u automobil. Tako opremljeni bit ćete spremni riješiti nezgodne zimske poteškoće na cesti, od manjih kvarova do smrzavanja ili čak spasiti se od smrti.

Odnosno, možda ćete pomoći nekom drugom u nevolji na cesti.

Iako je naša zemlja mala i pomoć može brzo stići na bilo koje mjesto nesreće, čak i u rijetko naseljena ruralna područja, zamislimo na trenutak  život u mjestima gdje zastoj u snježnoj mećavi može koštati života.

Slijede nekoliko prijedloga kako možete napraviti vlastiti set za preživljavanje kojeg je mudro imati u automobilu.

Led svjetiljka.

Led svjetiljka je obavezni dio svakog seta za preživljavanje. Jednom kada zađe sunce i dnevna svjetlost nestane poželjet ćete nešto osvijetliti. U nekim slučajevima poslužit će vam za signalizaciju kako bi se utvrdila vaša lokacija.

Led svjetiljaka ima većih i manjih dimenzija i zajedno s svježim baterijama neće zauzeti mnogu mjesta u automobilu.

Auto punjač za mobitel.

Mobiteli su naše produžene ruke i danas glavno komunikacijsko pomagalo, a učinkoviti su samo kada su puni. Stoga držite rezervni auto punjač za mobitele u svom setu za preživljavanje kako bi osigurali novu energiju mobitelu kada će biti najpotrebnije.

Osnovni set alata.

Spakirajte nekoliko odvijača, kliješta, podesivi ključ, ljepljivu traku i slično u torbu. Nemoguće je predvidjeti kada će vam zatrebati osnovni alat za popravak manjih kvarova.

Bilježnica i olovka.

Ovo možda zvuči pomalo zastarjelo, ali bilježnica i olovka će vam sigurno olakšati život. Na primjer, zovete vučnu službu, policiju, vatrogasce, hitnu pomoć, prijatelje u pomoć i sigurno ćete trebati nešto zapisati.

Nikako ne podcjenjujte staru dobru olovku i papir. Ako je olovka taktička, dobiti ćete još niz drugih mogućnosti za siguran izlazak iz nevolje.

Svijeća, limenka, upaljač.

Zimi u slučaju nezgode teško je zadržati toplinu, ovisno u kakvom je automobile stanju i koliko goriva imate na raspolaganju. Još važnije, snijeg i led mogu blokirati ispuh motora i dovesti do smrtonosne razine ugljičnog monoksida u automobilu.

Stoga obavezno spakirajte svijeću, upaljač i limenu kanticu kako bi napravili iznenađujuće dobar i jednostavan grijač u skučenom prostoru automobila.

Kabel za paljenje.

Ne treba računati da će ga imati neki drugi vozač. Nisu pretjerano skupi i s njima postat ćete odgovoran vozač koji zna pokrenuti vlastiti automobil, ali i tuđi u nevolji.

Naravno, najprije trebate naučiti kako koristiti jumper kabel za paljenje.

Sklopiva lopata.

Odstraniti nakupine snijega ispod automobila i oko kotača mnogo je lakše uz odgovarajuću lopatu. Osim toga, vaše ruke, čak i u rukavicama brzo se mogu ohladiti.

Kapa i rukavice.

Održati toplinu najvažnija je stvar u zimskim mjesecima.

Imati dodatnu kapu i rukavice od presudne je važnosti kako bi ostali ugrijani dok vadite automobile iz jarka, mijenjate gumu ili gledate ispod haube.

Kišobran.

U slučaju da se morate zaustaviti uslijed jake kiše iz bilo kojeg razloga, kišobran će vas očuvati donekle suhim. Neka vam jedan kišobran bude uvijek u automobilu. On će vam biti koristan i u svim kišovitim danima.

Topla deka.

Topla deka ili prekrivač pomoći će vam održati topline dok pomoć ne stigne.

A ljeti neka vam zatreba za neke zabavnije radnje pod zvjezdanim nebom.

 

Sličnih svakodnevnih predmeta ima još mnogo koji se mogu pripremiti kao set za preživljavanje u automobile. Na vama je da promislite što vam je potrebno od nabrojanog, što bi izbacili iz seta, a što dodali.

Bitno je da ste svjesni potencijalne opasnosti na cestama i da ste u najvećoj vjeri spremni za neželjene događaje.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi