Zatečeni grmljavinom

Biti na otvorenom za vrijeme grmljavinske oluje nije samo zastrašujuće već i vrlo opasno. Primjeri udara munja u ljude ili u blizini ljudi sa smrtnim posljedicama je mnogo. Brzo razmišljanje i ispravni potezi mogu vam sačuvati živu glavu, ali nepažnja i neodgovorni postupci mogu povećati mogućnost udara munje baš u vas. I više nego što mislite.

Potražite sklonište što prije.

Zapamtite, ako vas uhvati grmljavinska oluja – potražite zaklon istog trena.

Slušati zvukove koji paraju uši i promatrati munje kako režu olujno nebo iz udobnosti vlastite sobe poseban je doživljaj, ali doživjeti taku oluju na otvorenom je posve nešto drugo. Uz očitu prijetnju groma, jak vjetar, kiša ili tuča mogu stvoriti dodatnu prijetnju.

Sve što ste čuli do sada o minimalnim šansama da vas pogoditi munja pretpostavka je da se nalazite u tipičnom gradskom okruženju u kojem postoje mnogo drugih objekata koji lakše mogu privući udar munje. Ali, na širokom otvorenom polju, ili čak na stjenovitom teretnu lako možete postati najatraktivnija meta za udar munje.

Dakle, odmah morate pronaći utočište. U idealnim gradskim uvjetima to bi značilo obližnja zgrada ili automobil. Ako automobil pogodi munja proći će kroz okvir i spustiti se u zemlju, a vi ćete biti zaštićeni. Automobil je kao Faradayev kavez, što znači da ste zaštićeni od elektriciteta. Imajte na umu da se oluje mogu kretati vrlo brzo i ako osjetite trnce u ekstremitetima ili vam se kosa nakostriješi, velika je vjerojatnost da će vas upravo u tom trenutku pogoditi grom.

Ako nema odgovarajućeg skloništa preostaje vam jedino pronaći neku vrstu zaklona. To mogu biti bilo koje udubine na terenu u koje se možete skloniti ili čak ispod najnižih stabala jer grom će pogoditi najviši raspoloživi cilj.

Pripazite, pronalaskom udubina u terenu smanjit ćete mogućnost udara groma, ali postoji mogućnost slijevanja vode u vaše udubljeno sklonište. Ako grom udari u obližnji teren, a struja i voda su vrlo dobri prijatelji, mogli bi imati prilično šokantno iskustvo.

Velike špilje i udoline dobra su zaštita, ali ne i plitke jame mokrih stijena.

udar munje

Postanite manja meta.

Jedan od starih savjeta kako se zaštititi od udara groma, ako vas je uhvatila grmljavinska oluja je da čučnete, zagrlite koljena rukama s glavom što više među koljenima. Nemojte sjesti već ostanite u čučnju kako bi dodirna površina s tlom bila što manja.

Smisao ovog stave je stvoriti što manju metu, istovremeno smanjiti dodirnu površinu sa zemljom kako bi se mogućnost udara groma smanjila na najmanju moguću mjeru.

Ne koristite električne uređaje.

Ako vas grmljavinsko nevrijeme zahvati u urbanim područjima, ne koristite mobitel na otvorenom, treba dobro spakirati u ruksak, te ih tako zaštititi od oštećenja. Ako ste u kući, ne tuširajte se, ne perite rublje, odmaknite električne uređaje dalje od sebe da lutajuća struja iz groma ne dođe do uređaja. Odmaknite se od prozora, struje od nakon udara mogu ići do 15 metara i dobro vas opržiti.

udar groma

Svaki vodič struje koji je iznad ramena povećava opasnost direktnog udara.

Mokra užad mogu voditi grom.

Nemojte stajati u velikoj skupini nego se raspršite, kako bi u slučaju udara munje, ista zahvatila manje osoba.

Izbjegavaj eksponirane točke, posebno osamljena stabla i rub šume.

Izbjegavaj nositi metalne predmete.

Izbjegavaj prostor blizu strujnih vodova, stupova žičara i dalekovoda.

Udalji se od stijena, grebena i vrhova.

Šator nije zaštita; ako si u njemu ostani dalje od metalnih šipki šatora i mokre odjeće ako je moguće.

Ona stara narodna mudrost da grom ne udara dva puta u isto mjesto i da ne udara u zvonike – u potpunosti je netočna.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi