Zatečeni grmljavinom

Biti na otvorenom za vrijeme grmljavinske oluje nije samo zastrašujuće već i vrlo opasno. Primjeri udara munja u ljude ili u blizini ljudi sa smrtnim posljedicama je mnogo. Brzo razmišljanje i ispravni potezi mogu vam sačuvati živu glavu, ali nepažnja i neodgovorni postupci mogu povećati mogućnost udara munje baš u vas. I više nego što mislite.

 

 

Potražite sklonište što prije.

 

Zapamtite, ako vas uhvati grmljavinska oluja – potražite zaklon istog trena.

Slušati zvukove koji paraju uši i promatrati munje kako režu olujno nebo iz udobnosti vlastite sobe poseban je doživljaj, ali doživjeti taku oluju na otvorenom je posve nešto drugo. Uz očitu prijetnju groma, jak vjetar, kiša ili tuča mogu stvoriti dodatnu prijetnju.

Sve što ste čuli do sada o minimalnim šansama udara munje baš u vas, pretpostavka je da se nalazite u tipičnom gradskom okruženju u kojem postoje mnogo drugih objekata koji lakše mogu privući udar munje. Ali, na širokom otvorenom polju, ili čak na stjenovitom teretnu, lako možete postati najatraktivnija meta za pogodak groma.

Dakle, odmah morate pronaći utočište. U idealnim gradskim uvjetima to bi značilo obližnja zgrada ili automobil. Ako automobil pogodi munja proći će kroz okvir i spustiti se u zemlju, a vi ćete biti zaštićeni. Automobil je kao Faradayev kavez, što znači zaštićeni ste od elektriciteta. Imajte na umu, oluje se mogu kretati vrlo brzo i ako osjetite trnce u ekstremitetima ili vam se kosa nakostriješi, velika je vjerojatnost da će vas upravo u tom trenutku pogoditi grom.

Ako nema odgovarajućeg skloništa preostaje vam jedino pronaći neku vrstu zaklona. To mogu biti bilo koje udubine na terenu u koje se možete skloniti ili čak ispod najnižih stabala, jer grom će pogoditi najviši raspoloživi cilj.

Pripazite, pronalaskom udubina u terenu smanjit ćete mogućnost udara groma, ali postoji mogućnost slijevanja vode u vaše udubljeno sklonište. Ako grom udari u obližnji teren, a struja i voda su vrlo dobri prijatelji, mogli bi imati prilično šokantno iskustvo.

Velike špilje i udoline dobra su zaštita, ali ne i plitke jame mokrih stijenki.

 

Postanite manja meta.

 

Jedan od starih savjeta kako se zaštititi od udara groma, ako vas je uhvatila grmljavinska oluja, je čučnuti se, zagrlite koljena rukama s glavom što više među koljenima. Nemojte sjesti već ostanite u čučnju kako bi dodirna površina s tlom bila što manja.

Smisao ovog stave je stvoriti što manju metu, istovremeno smanjiti dodirnu površinu sa zemljom kako bi se mogućnost udara groma smanjila na najmanju moguću mjeru.

 

 

Ne koristite električne uređaje.

 

Ako vas grmljavinsko nevrijeme zahvati na otvorenom ne koristite mobitel, treba ih dobro spakirati u ruksak ili torbu ili u čemo već nosite stvari, te ih tako sakriti i zaštititi od oštećenja. Ako ste u kući, ne tuširajte se, ne perite rublje, odmaknite električne uređaje dalje od sebe da lutajuća struja iz groma ne dođe do uređaja. Odmaknite se od prozora, elekticitet od nakon udara mogu ići do 15 metara i dobro vas opržiti.

Svaki vodič struje koji je iznad ramena povećava opasnost direktnog udara.

Mokra užad mogu voditi struju groma.

Nemojte stajati u velikoj skupini nego se raspršite, kako bi u slučaju udara munje, ista zahvatila manje osoba.

Izbjegavaj eksponirane točke, posebno osamljena stabla i rub šume.

Izbjegavaj nositi metalne predmete.

Izbjegavaj prostor blizu strujnih vodova, stupova žičara i dalekovoda.

Udalji se od stijena, grebena i vrhova.

Šator nije zaštita; ako se u njemu, ako je moguće udaljite se od metalnih šipki šatora i mokre odjeće.

 

One stare narodne mudrosti:

grom ne udara dva puta u isto mjesto,

ne udara u zvonike,

neće u koprive,

u potpunosti su netočne.

 

Pratite nas na:

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi