Taktička svjetiljka i zašto je imati

Taktička..., sigurno se sto puta zapitate što znači kad je neki predmet taktički. Taktički nož, taktička olovka, taktička kartica, taktička torba … pa sada i taktička svjetiljka. Kakav je to izum koji je drugačiji od tradicionalne kućanske ručne svjetiljke. Po čemu se one razlikuju i što ih dovraga čini taktičkim.

Taktičke svjetiljke najčešće koristi policija ili vojska. Često se učvršćuju na oružje kako bi pomogle osvijetliti mračna područja i olakšalo pucanje u mraku. Naravno, to nije njihova jedina funkcija. U nastavku pokušat ćemo otkriti sve tajne taktičkih svjetiljki, jer one nude mnogo više od običnih dosadnih svjetiljki.

Taktičke svjetiljke koncentriraju svjetlost u uski snop i pružaju jaku svjetlost. Mogu privremeno zaslijepiti bilo kojeg napadača, što ih čini izvrsnim sredstvom samoobrane. Pored toga, taktičke svjetiljke su iznimno čvrste i izdržljive i mogu, posebno one većih dimenzija, poslužiti u borbi prsa u prsa.

One prave taktičke svjetiljke na poklopcu mogu imati zaštitnu staklenu leću koja može poslužiti za potpaljivanje vatre. Staklena leća povećava sunčevu svjetlost i može stvoriti žeravicu na suhom lišću, sjenu ili travi. Puhanje po žeravici dati će kisika tragovima vatre da postane veća.

Taktičke svjetiljke su također izvrstan alat za signalizaciju. Pomičite dlan ruke gore – dole ispred svijetla i imate šansu privući pažnju potencijalnih spasitelja.

Na tržištu je dostupno mnogo vrsta taktičkih svjetiljki, međutim ne nude sve iste karakteristike. One svjetiljke s visokim lumenom*, ipak pružaju više mogućnosti od onih s manjim lumenom.

 

*Svjetlosni tok, luminacijski fluks ili svjetlosna snaga (oznaka Фs) je fotometrijska fizikalna veličina koja opisuje snagu odaslanoga, prenesenoga ili primljenoga svjetlosnog zračenja; određena je kao umnožak svjetlosne jakosti Is i ugla osvjetljenja ω:

Mjerna jedinica svjetlosnoga toka jest lumen (lm).

 

Taktičke svjetiljke dolaze u različitim veličinama. Zbog praktičnosti, kupnja manjeg modela je bolji izbor. Veći modeli mogu biti nespretni za nošenje. Ako je primarna uloga svjetiljke osvijetljene, manja taktička svjetiljka trebala bi biti sasvim dovoljna.

Taktičke svjetiljke su sprave koje vam pomažu u slučaju nužde ili pogibelji i moraju funkcionirati u svim vremenskim uvjetima. Drugim riječima, mora biti vodootporna. Uz vodootpornost, mora biti jaka i čvrsta. Za izradu svjetiljki koriste se različiti materijali, poput eloksiranog* aluminija koji daje izdržljivost, štiti od korozije i habanja.

 

*Eloksiranje je postupak kojim se s pomoću električne struje na predmetima od aluminija i od njegovih slitina proizvodi sloj aluminijeva oksida, koji ih može štititi od korozije i habanja; može služiti kao električni ili toplinski izolator.

 

Završno, sigurno nećemo pretjerati ako zaključimo, taktička svjetiljka je osnovni alat svakog izletnika u prirodi ili prepera. Zato, nabavite i vi svoju taktičku svjetiljku koja je trajna, lako prenosiva i s većim brojem lumena.

Spakirajte je u torbu ili ruksak, jer čini se da vremena postaju sve mračnija…

 

Prati nas na;

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi