Sam, izgubljen, uplašen

Izgubljeni.

Uplašeni.

Nije potrebno previše mašte kako bi shvatili da biti izgubljen u nepoznatom i negostoljubivom okruženju nije šala.

Bez obzira radi li se o planinarenju ili kampiranju koje je krenulo po zlu, krivom skretanju, dezorijentaciji u prirodi ili stranoj državi. Od ključne važnosti je znati kako si u tim situacijama pomoći.

Naravno, biti izgubljen nije uvijek ista šablona iz koje se lako izvući primjenjujuću unaprijed naučene trikove, ali govoreći općenito, slijede 11 predmeta koji vam sigurno mogu pomoći ako ste izgubljeni, sami u nepoznatom i potencijalno smrtonosnom okruženju.

 

 

Nož.

Nož je oduvijek bio osnovni alat za preživljavanje. U svakoj prilici može obavljati mnoge stvari – i obavlja ih vrlo dobro. Samoobrana, prva pomoć, kuhanje, lov, oblikovanje predmeta, označavanje staza – samo su osnovni primjeri gdje se koristi nož ako se izgubite ili dezorijentirate.

Postoje mnogi razlozi zašto većina ljudi pri izletu u prirodu ne napuštaju dom bez noža u džepu.

Upaljač.

Izgubili ste se daleko od civilizacije, a dan polako odmiče. Spušta se mrak, a vaš plan za preživjeti noć mora početi s vatrom. Provesti noć na otvorenom, čak i u ljetnim mjesecima kada ne prijeti hladnoća je prilično usamljeno. Osim za toplinu, vatra će vam pomoći očuvati moral, omogući će vam pripremu hrane, štitit će vas od kukaca i drugih životinja, signalizirati za pomoć. Drugim riječima vatra je ključna za opstanak općenito.

Ako nemate upaljač pri ruci, u velikom ste problem da osigurate vatru preko noći.

izgubljen u mraku

Izvor slike: featureshoot.tumblr.com

Rukavice.

Sakupljanje suhih grana za vatru je bolno i nezgodno jer sitno trnje vrlo lako može probiti kožu dlanova. Dobre taktičke rukavice će vam svakako pomoći sačuvati ruke od žuljeva i svih ogrebotina, čak i od hladnoće.

Svjetiljka.

Sjećate li se kada ste bili u potpunoj noći, bez udaljene ulične rasvjete i bez mjesečine? Ako vam je ostala u sjećanju ta potpuna tama, tada znate da su u mraku i jednostavne radnje poput presvlačenja ili otvaranja konzervi prilično komplicirane. Opasnost od ozljeda javlja se sa svakim pokretom.

Imati uz sebe dobru taktičku svjetiljku povećat će izgleda da bezbolno provedete noć na otvorenom. Štoviše, može mračnu noć pretvoriti u zabavnu i poučnu avanturu.

Zviždaljka.

Privlačenje pažnje spasioca iz daleka veliki je problem. Umorni, možda ozlijeđeni beskorisno ćete zazivati u pomoć, a vas glas će postajati sve tiši i tiši. Usta i grlo će se osušiti, potrošiti dragocjenu energiju i nanijeti se još veću štetu. Ljudski glas nije dovoljno snažan i ne putuje dobro kroz široke otvorene prostore.

Kvalitetna visokofrekventna zviždaljka pomoći će vam u signaliziranju za pomoć u trenutku kada je najpotrebnije, čak i na većim udaljenostima.

izgubljen uplašen

Izvor slike:coastandpine.tumblr.com

Taktička olovka.

Taktička olovka je mali dodatak koji se može pokazati koristan u situacijama kada trebate razbiti staklo kod prometnih nezgoda, ako ste zarobljeni u vozilu ili za samoobranu.

Naravno, uvijek može poslužiti za označavanje orijentira, ažuriranju bilješki i slično. Kako se radi o malom pomagalu koje lagano i ne zauzima puno mjesta u notesima, torbama i ruksacima, stavite je u jedan od džepova, nikad ne znate kada vam može zatrebati.

Kompas ili karta.

Ako se izgubite u širokom ruralnom području prijeti vam opasnost od lutanja u krug i trošenja dragocjenog vremena, energije i resursa. Znati gdje se nalazite pomoći će vam usmjeriti se u željeni smjer, te time sami završavate misiju spašavanje, prije nego što je ona počela.

Čak i jednostavni kompas može vam pružiti osnovnu orijentaciju i pomoći da svoju kretnju ispravno usmjerite. Ako pritom imate mapu područja i znate se njome služiti, još bolje, zapravo onda i niste izgubljeni.

Prva pomoć.

Mogućnost liječenja manjih ozljeda u prirodi ili divljini apsolutno je neophodna, pogotovo ako ste sami. Od presudne je važnosti imati pristup osnovnim potrepštinama za prvu pomoć poput flastera, alkoholnih jastučića, zavoja, gaza kako bi obradili rane dok pomoć ne stigne.

svijetiljka

Izvor slike: aivanet.com

Pročišćena voda.

Kvalitetan sustav za filtriranje vode mogao bi zapravo biti najvažnija stavka od svega što smo nabrojali ako ste izgubljeni na vrućini i suhim područjima. Ljudsko tijelo može izdržati dva do tri tjedna bez hrane, ali samo nekoliko dan bez tekućine, uz to da su zadnji sati bez vode prava agonija.

Pijenjem nefiltrirane vode sigurno ćete se zaraziti bakterijama koje uništavaju crijeva i uslijed bolova i grčeva nećete se moći pomaknuti iz položaja fetusa. Dijareju neću niti spomenuti. Rizik je ogroman.

Naša tijela sadrže 60% vode, a pristup hidrantnom nadopunjavanju je osnova za ostati živi.

Sklonište.

Ako se izgubite u toploj ljetnoj noći, a nebo je prepuno zvijezda - nije kraj svijeta. Ali, ako dodamo vjetar, grmljavinu, kišu, romantici je kraj. Dodamo na sve to još hladnoću koja će zahvatiti vaše mokro tijelo, znate da je potreban zaklon gdje ćete provesti noć. Najbolje i najjednostavnije je imati pri ruci šator i vreću za spavanje gdje se možete ugrijati.

izgubljen u šumi

Prijenosni punjač za mobitel.

Danas smo u normalnom okruženju izgubljeni bez mobitela, a biti izgubljen bez mobitela u nepoznatom pogoršava totalno situaciju.

Imati pametni telefon u funkcije je velika šansa za izlazak iz nevolje, ali moramo uzeti u obzir da je baterija već mrtva. Ipak, postoji dobra šansa da mobitel vratite u život pomoću prijenosne baterije ili prijenosnog punjača. Bit će dovoljno mobitelu prenijeti malo energije kako bi se javili vanjskom svijetu za pomoć.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi