Kako odabrati nož za preživljavanje?

U životu je sve moguće, pa tako realno očekivati da se nađete u situaciju gdje ćete trebati primjetniji znanje ili instinkt o preživljavanju u prirodi.

Ako nas takva situacija uhvati nespremne, panika je vrlo moguća, a sa njom dolazi i smanjene šanse za preživljavanje. Imati dobar nož uz sebe uvelike olakšava posao preživljavanja i pruža šansu za ostanak na životu. S nožem možete osigurati toplinu, hranu, zaštitu i izradu nekih drugih predmeta.

Svaki instruktor za preživljavanje u divljini kaže da vas takva situacija ne smije uhvatiti nespremne, odnosno da naučite što više o preživljavanju i nabavite potrebnu opremu prije nego što preživljavanje započne.

Jedna od glavnih stvari koja vam je potrebna u divljini je dobar nož. Ponude u trgovinama i na internetu su raznolike i lako je odabrati krivu stvar. Nadam se da će ovih nekoliko savjeta pomoći u odabiru.

vojnički nož

Koje su vrste noževa za preživljavanje.

Imamo velike fiksne noževe koji su all around noževi za preživljavanja, ali vrlo dobro služe i u svakodnevnom životu. Poslužiti će vam za rezanje suhih grana za vatru, u izradi skloništa, oštrenju granja i izradu koplja, naravno i za obranu od životinja. Oni većih dimenzija poput mačeta služe i za krčenje puta kroz gusto raslinje. Druga vrsta su sklopivi noževi. Oni su manjih dimenzija i služe za preciznije radove. Radi manjih dimenzija i mogućnosti preklopa prikladniji su za nošenje i lako ga možete konstantno imati uz sebe.

Koju veličinu i vrstu noža odabrati ovisi o namjeni, aktivnostima kojima se želimo baviti, mjestu, odnosno okolini gdje ćemo boraviti. Ako idete na kraće jednodnevne izlete ili na planinarenje, kraći fiksni nož ili preklopni nož biti će dovoljan. Ako kampirate i zalazite u guste šume s velikim stablima, veći fiksni nož biti će prikladniji. Ako se pak nađene na nepreglednim ravnicama ili pustinji bez velikog drveća, raslinja ili drugih objekata za rezanje, preklopni nož biti će bolji izbor.

Drška.

Teži nož trebao bi imati i težu dršku radi ravnoteže, pogotovo u fazi sječenja. Drška od drva, kosti ili kombinacije plastike i gume su idealne.

Drške izrađene od drva ili kosti mogu biti vrlo lijep i ugodne za držanje, ali su sklone pucanju i isušivanju ako se ne održavaju. Metalne drške od čelika ili aluminija su dugotrajne, ali mogu bit teške i upijati temperaturu okoline, ovisno da li je vani hladno ili vruće. Guma može biti vrlo ugodna ako je dizajnirana ispravno, dobro upija vibracije, ali se lakše može oštetiti.

Materijal.

Nehrđajući čelik je najjeftiniji čelik za izradu noževa. Odličan je za preklopne noževe, ali i dobar za oštrice dužine 25 cm – 30 cm. Otporan je na hrđu, mogućnost oštrenja ovisi o vrsti nehrđajućeg čelika. Na primjer 440C se vrlo teško oštri, AUS6 se vrlo dobro oštri.

Veći fiksni noževi i mačete mogu biti izrađeni od ugljičnog čelika. Ugljični čelik je nešto više skloniji hrđi za razliku od nehrđajućeg čelika zato ga je potrebno bolje održavati. Tvrđi je, što znači da mu se rub oštrice teže zatupi, ali je pogodan za oštrenje.

Općenito, materijali s manje ugljika su jeftiniji i lakše se obrađuju. Lakše se zatupe, ali se lakše i oštre. Čelici s više ugljika su tvrđi materijali, teže se tupe i naravno i skuplji su.

Što još trebam znati.

Bilo bi dobro da prije kupnje nož možete isprobati. Da ga primite sa obje ruke, a ne samo dominantnom rukom. U situacijama preživljavanja dominanta ruka može bit ozlijeđena. Saznajte kako naoštriti svoj nož.

Držite ga naoštrenim i čistim i kada ga ne koristite, jer nikada ne znate kada će vam zatrebati.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi