Kako djecu motivirati na boravak u prirodi?

Pametni mobiteli, tableti, društvene mreže, lajkovi, igrice, važan su dio odrastanja naše djece. Nove generacije, nova tehnologija, novi načini druženja segmenti su koje, mi kao roditelji moramo prihvatiti i biti dio njih kako bi našu djecu bolje razumjeli.

© Hakase_ / Getty Images

Ali, malo se toga može usporediti s doživljajem kada djeci pokazujemo čuda majke prirode. Kako bi im potaknuli znatiželju i izgradili volju za boravkom u prirodi izuzetno je važno dati im potreban alat, prikladnu odjeću i sve znanje koje posjedujemo da bi i oni jednog dana naučili voljeti i poštivati prirodu.

Krenimo jednostavno i boravak na otvorenom uljepšajmo im na sljedeće načine;

Pravilno ih opremite i odjenite.

Osobno obožavam svu opremu koja nam olakšava boravak u prirodi i čvrsto vjerujem u važnost opremanja naše djece kvalitetnim i korisnim alatima koji će ima boravak na otvorenom učiniti sigurnijim i zabavnijim.

Osim prikladne odjeće i obuće, to bi značilo da dijete opremite s flasterima, gazama, sredstvima protiv komaraca i drugih kukaca, te ga upoznate s osnovnim uputama prve pomoći. Zatim, svjetiljkom, manjim dalekozorom, zviždaljkom u slučaju ako se izgubi, a ako je dijete dovoljno staro malim preklopnim nožićem. Sigurno će se prema njemu odnositi s poštovanjem.

Pokažite djetetu kako koristiti opremu koju ste mu dali i kako je održavati. Vrijeme provedeno u prirodi može mu povećati samopouzdanje i zasigurno mu pružiti širu sliku svijeta oko sebe.

Pronađite im odgovarajuću aktivnost.

Boravak u prirodi može nam pružiti priličan broj zabavnih i različitih aktivnosti. Planinarenje, pješačenje, bicikliranje, kampiranje, plivanje, slobodno penjanje, veslanje, pecanje …  izbor je beskrajan.

Naravno, ako se djetetu ne sviđa pojedina aktivnost, unatoč vašem obožavanju te aktivnosti,  treba biti strpljiv. Ljubav prema avanturizmu i  prirodi njeguje se kroz aktivnosti koje se djetetu sviđaju.

Ako znate da vaše dijete ne voli planine i duga pješačenja, zabavu pronađite na rijeci, jezeru ili moru, uz rafting, vožnju čamcima i veslanje ili uz neke druge sportove na vodi.

Ako je situacija obrnuta, krenite u planine.

Dio roditeljstva je pružiti djetetu gomilu različitih iskustava, a kroz te impresivne doživljaje dijete uči i upoznaje svijet izvan škole i doma.

Naučite ih vještinama preživljavanja.

Ako provodite vrijeme s djecom na otvorenome, budite im primjer. To znači da nikad ne ulazite u nesigurna područja, ako niste dovoljno opremljeni.

Vani je prekrasno, ali ista ta priroda može biti vrlo opasna. Bez odgovarajuće opremljenosti,  poštovanja i znanja kako se snaći u svim neprilikama koje se mogu dogoditi, ne samo da dajete djeci loš primjer, već ih dovodite u potencijalnu opasnost.

Kako bi bili uspješni u prenašanju znanja na djecu, najprije se i vi morate educirati. Postanite stručnjak, a zatim znanje prenesite djeci koja mogu, ako ih zainteresirate, biti kao crne rupe i gutati sve informacije.

U slučaju da se vani izgube, imat će osnovne vještine kako se izvući iz nevolje, bez daljnjeg ugrožavanja.

Ne pretjerujte.

Kao odrasli, često koristimo rekreaciju na otvorenom kako bi se osvježili nakon previše provedenih sati u zatvorenom prostoru buljeći u televizije i računala. Ili smo u stresu zbog poslovnih pritisaka i privatnih poteškoća u životu.

Djece srećom  nemaju takva iskustva i nije im potreban “refresh”, resetiranje ili punjenje baterija negdje u prirodi daleko od gradskom ritma.

Sve to znači da se djeca brže zasite boravka na otvorenom i nije im dovoljna samo ljepota prirode, čak i onoj koja uživaju u izletima, nakon nekog vremena osjete potrebu za smirajem, toplinom sobe i na kraju za video igricama, mobitelom i društvenim mrežama.

Kao roditelj, obratite pažnju na tu granicu i ne pretjerujte. Uskladite boravak u prirodi s mogućnosti djece. Spriječit ćete “burn out”, a djeca će se opet rado vraćati zabavi na otvorenom.

Na kraju, obavezno ih odvedite negdje na ručak u pizzeriju ili restoran, to će im upotpuniti doživljaj.

Pridruži nam se na:

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi