Fizičke aktivnosti za preživljavanje

Biti fizički spreman za preživljavanje u divljini, prirodi, izvan naseljenih područja, bez obzira na razlog, uvijek se tretira kao misao “brinut ću se za kondiciju” kad za to dođe vrijeme.

Ako su nas prošle katastrofe išta naučile, to je da se nezgode i nesretni slučajevi događaju kada ih najmanje očekujemo i ponekad nam sudbina nije naklonjena. U takvim slučajevima najbolji resursi koje imamo na raspolaganju za preživljavanje smo mi sami.

Razlog zbog kojeg bi trebali gledati na fizičku kondiciju kao na sastavni dio sprečavanja potreba za preživljavanjem.

Svi smo čuli priče o tome kako nam adrenalin omogućuje nadljudske podvige, primjerice majka kako podiže automobile kako bi izvukla djecu.

U izuzetno stresnim situacijama, adrenalin i kortizol povećavaju fizičke sposobnosti, međutim znanost je pokazala da su učinci pretjerani. Ako ste sposobni u “normalnom” stanju podići 100 kg, adrenalin bi vam mogao pomoći podići 120 kg, ali nikako ne automobile od tone i više.

Čak i ako bi nam adrenalin pruži nadljudsku snagu, učinak bi bio kratkotrajan. A kada bi adrenalin prestao galopirati u tijelu, osjećali bi vrlo veliki umor kao posljedicu. U situacijama preživljavanja ne bi bili spremni za sljedeću prijetnju.

Prije nego krenemo s treninzima pripreme, dobro je zapitati sebe koji su nam ciljevi i koje fizičke aktivnosti su potrebne u situaciji preživljavanja u divljini.

Zapitajte se možete li:

Hodati 8 sati s teretom na leđima.

U svakoj ruci nositi 5 litara vode iz potoka u kamp udaljen nekoliko kilometara.

Nositi ozlijeđenu osobu na leđima nekoliko kilometra.

Preplivati jezero koje vam se nađe na putu.

Pretrčati 5 kilometara po brdovitom terenu.

 

Možda zvuči malo čudno, ali malo toga se može usporediti u pozitivnom smislu s otkucaja srca dok radite aerobne aktivnosti.

A najbolji dio je taj što svoju sposobnost fizičkog napora možete povećati na različite načine kako bi vaš boravak u prirodi, dalje od naseljenih područja bio sigurniji. Krenimo redom;

 trčanje

Trčanje.

Osnova svih osnova. Trebaju vam tenisice za trčanje i pokušajte trčati ne po asfaltu. Još bolje ako imate mogućnost trčanja po podlogama koje su stvorene za tu svrhu. Pazite na koljena i trčanje će vam se lako uvući kod kožu.

Nije potrebno istaknuti kako je trčanje najlakši način razvijanja kardiovaskularne kondicije. Ako vaša kondicija nije dovoljna za planinarenje, veslanje, dugotrajno hodanje, u slučaju preživljavanja nećete stići daleko.

biciklizam

Biciklizam.

Mnogi stručnjaci kažu biciklizam je bolji od trčanja jer sprečava ozljede. To u neku ruku ima smisla, jer kad trčite svakom korakom opterećujete koljena, gležnjeve … čak i kralježnicu.

Je li biciklizam uvijek bolji od trčanja? Naravno ne uvijek. Primjerice, ako želite sagorjeti više kalorija trčane je bolji izbor, jer za kretanje koristimo cijelo tijelo. Kod bicikliranja smo u sjedećem položaju i koristimo samo noge.

Kako bi bicikliranje bilo više funkcionalno u cilju povećanja fizičkih sposobnosti isprobajte različite rute. Raznolikost je ključna kao i kod svakog vježbanja. Pređite velike udaljenosti, vozite uzbrdo, nizbrdo, off road, na ravnim dionicama ne spuštajte ispod 23 km/h.

plivanje

Plivanje.

Prednosti koje dobivamo plivanjem su neosporne u cilju povećanja naše izdržljivosti u preživljavanju. Popis može biti duži, a ovo su samo neke od njih; gradi snagu i izdržljivost, poboljšava kardiovaskularnu kondiciju, tonira mišiće, doprinosi zdravlju srca i pluća i sagorijeva ogromnu količinu kalorija.

Najbolje od svega je što ne opterećuje koljena i gležnjeve kao što je slučaj kod trčanja. Zato se plivanje preporučuje u svim dobima, čak i ako imate problem s leđima ili nogama.

Plivanje samo jednom tjedno u kombinaciji s ostalim vježbama daj odlične rezultate.

marinci burpees

Burpees (marinci).

Burpees (marinci) je vježba za mišićnu izdrživosti + vježba za kapacitet pluća za koju nije potrebna nikakva oprema, a izvoditi na vrlo malom prostoru.

Sama vježba sastoji se od više dijelova zbog čeka je pojedinci rade pogrešno, ali na internet ćete vrlo lako pronaći kako je ispravno izvoditi.

U vježbi sudjeluju svi mišići na tijelu, od ruku, nogu, trbušnjaka, stražnjice i već nakon nekoliko serija imat će u mislima psovku – proklet bio onaj koji ih je izmislio.

jumping jacks

Jumping jacks.

Ova jednostavna vježba uzeta je izravno iz vojnih knjiga, a najčešće se koristi kako oblik zagrijavanja prije treninga.

Redovno prakticiranje ove vježbe poboljšat će vašu kondiciju i omogućiti brže i dulje trčanje.

Osim što utječe na rad srca i pluća, ova mini kardio vježba koja ima mnogo varijacija probudit će vaše tijelo i pomoći otopiti višak masti.

preskakanje konopa

Preskakanje konopa.

Prije nego što započnete s preskakanjem konopa obratite pažnju na njegovu duljinu, inače neće biti koristi od vježbe. Drugim riječima duljina konopa mora biti negdje između visine struka i pazuha.

Postoje više varijacija preskakanja konopa, a osnovna vježba je kada radite male i brze skokove , četiri do pet centimetara od poda, dok konop okrećete prema naprijed.

Potrebno je skočiti dovoljno visoko kako bi konop prošao između poda i nogu u skoku. Laktove treba držati što bliže tijelu.

Kada se uhodate možete povećati brzinu i ne brinite se ako konop zapne na noge ili glavu. Nastavite preskakati, a tijelo će brzo dobiti refleks i memoriju vježbe.

S vremenom, poželjet ćete promijeniti načine preskakanja, na primjer možete skakati na jednoj nozi pet put, pa na drugoj pet puta ili dižite visoko koljena, ili mijenjajte noge u doskoku, jedan do dva skoka na jednoj nozi, pa isto to na drugoj nozi.

Uhvatite ritam kako vam dogovara, opustite se i uživajte u ovoj vježbi koja će vas zagrijati i kondicijski ojačati.

penjanje po stijeni

Penjanje po stijeni.

Prednosti penjanja po stijenama su izuzetne. Jačate cijelo tijelo, posebno osnovne mišiće, a pomaže i u stabilizaciji i fleksibilnosti.

Prve korake bi trebali započeti na umjetnim stijenama, gdje ste ipak sigurniji. Usredotočite se na hvatove i savladajte strah od visine. Za penjanje vam neće biti potrebne samo jake i izdržljive ruke, već se morate jednako koristiti s nogama kako bi se odgurnuli prema gore.

Jednom kada svladate tehniku na stijenama u zatvorenom, čekaju vas pravi izazovi na otvorenom i pravim stijenama.

borilačke viještine

Borilačke vještine.

Borilačke vještine, uh kako širok pojam. Svaka ima svoj stil i poneku prednost. Kako bi smanjili izbor držimo se teme članka, a to su fizičke aktivnosti koje nam mogu pomoći u preživljavanju na otvorenom.

Na vama je odabir, odaberite onu za koju smatrate najviše iskoristivom u preživljavanju.

 

Pratite nas na;

 

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi