Da li je katana idealno oružje za zombi apokalipsu?

Kada bi se postavilo pitanje koje je oružje idealno za zombi apokalipsu, solidna većina bi bez imalo razmišljanja odgovorila – katana. Nimalo neočekivano obzirom da post apokaliptični zombi filmovi i serije danas su vrlo popularan pravac znanstvene fantastike. Zamislite se kako katanom sređujete beživotna hodajući tijela živih mrtvaca i kako komadi trulog mesa lete na sve strana prilično je cool i uzbudljivo. Ako se još pritom inspirirani s Michonne iz Walking deada mašti i zabavi nema kraja. Istina, na televiziji i filmu katana je svakako jedno od boljih oružja, borbe su vrlo atraktivne, a katana sa lakoćom siječe groteskne  zombija. Bez imalo grižnje savjesti možete se na njima iživljavat koliko vas volja - ionako su mrtvi.

zombi apokalipsa

A što bi bilo kad bi bilo, odnosno da se uistinu dogodi zombi apokalipsa. Ako se pojavi nepoznati virus koji će reanimirati mrtvace i pretvarati ih u zastrašujuće strojeva za žderanje mesa koji ne osjećaju bol. U čoporu ili pojedinačno oni postaju opasnost za svijet kakvog danas poznajemo i prijete mu uništenjem. Zaraza se nezaustavljivo širi ugrizom, ogrebotinama, tjelesnim tekućinama poput krvi ili sline. Svakim danom živih mrtvaca je sve više, a može ih se zaustaviti jedino žestokim udarcem u glavu da im se ošteti  ono malo preostalog mozga što ih krvoločno tjera dalje. Ostati živ zahtijeva brzinu, mobilnost, izdržljivost i naravno dobro oružje. A da li je katana idealan izbor oružja? Evo par detalja koje moramo uzeti u obzir.

oprema za zombi apokalpsu

Zadržati katanu oštrom

Katana je sijekući mač i svu svoju raskoš i ubojitost pokazuje kada je vrlo vrlo oštra. Čak i katane izrađene od najkvalitetnijeg čelika i radi svoje savršene oštrine sječivo će se s vremenom zatupiti uslijed mnogih borbe u apokaliptičnom svijetu. Što je sječivo oštrije, lakše se tupi i ošteti, a ako govorimo o zombi apokalipsi moramo pretpostaviti da ćemo biti prisiljeni živjeti gerilskim načinom života, znači u divljini, šumama, planinama i da nam mogućnosti oštrenja katane neće biti često dostupne. Ako nam katana postane tupa, njena ubojitost se smanjuje.

Veličina

Na otvorenom prostoru katana je fenomenalno oružje, ali u zombi apokalipsi moramo predvidjeti da ćemo vrlo često biti i boriti se u zatvorenom prostoru. Uski hodnici, prolazi, prostorije nisko stropa i sve ostali prostori gdje nemao mjesta nesmetano zamahivati mačem mogao bi predstavljati problem. Za takve sužene prostore wakizashi bi bio bolje rješenje. Također, trebamo predvidjeti da ćemo u lutanjima nositi i druge stvari potrebne za preživljavanje. Možda, jurišnu pušku i municiju, zalihe hrane i vode, alat, vreću za spavanje, dalekozor, prvu pomoć i slično. Tu bi veličina katana mogla pokazati neprikladnom, odnosno veće je manje.

Multifunkcionalnost

Katana je mač profinjene tehnike i dizajnirana je isključivo za borbu. Primijeniti katanu kao alat izvan borbe nije baš najbolje rješenje. Na primjer, krčiti put kroz gusto raslinje s katanom nije nimalo prikladno. Tu bi mačeta pokazala mnogo boljim izborom, te bi bila bolja za izradu koplja u šumi, izradu skloništa, pripremu drva za vatru i sve drugo potrebno za preživljavanje, a naravno vrlo je dobro oružje za blisku borbu. Drugim riječima postoje druge vrste mačeva, veliki vojnički noževi, sjekire koje se mogu koristiti i za druge potrebne radnje u preživljavanju, jednako kako i za borbu protiv zombija ili životinja u divljini, dok je katana dizajnirana samo za borbu.

zombie apokalipsa

Da li postoji savršeno oružje za zombi apokalipsu, odgovor je ne. Ipak bi se trebali naoružati kombinacijom više oružja i dodatnih alata kako bi što dulje preživjeli uz obavezno vatreno oružje, a da li će katana biti jedno od tih oružja ovisi samo o vama. Bitno je da oružje koje se izabere bude što više korišteno, odnosno da imate koristi od njega, a ne da bude bespotrebna prtljaga samo zato što je cool.

Izvor slika: http://www.zombie-guide.com/what-a-well-dressed-girl-wears-to-the-zombie-apocalypse/

{jcomments on}

Tags