11 radnji za taktički nož

Nož za preživljavanje je osnovni komad opreme kada pomislimo na boravak u divljini. Popularno su poznati kao lovački nož, nož za ribolov, vojni nož, taktički nož, a u stvari to je alat za široki spektar zadataka. Njegove svestranosti kao alata i oružja čini ga obveznim predmetom koji se treba naći u vašem ruksaku. Niti jedan izlet u šumu ne bi se trebao dogoditi bez pouzdanog noža.

Danas na tržištu postoje mnogi visokokvalitetni i manje kvalitetni noževi, a sami ćete se kroz praksu i vrijeme svladati njegovu svestranost i otkriti koji model je najbolji za vas.

Nož nikad neće moći kvalitetno obavljati određene radnje kao specijalizirani alat za istu radnju, ali zato ćete imati najbolju moguću zamjenu u samo jednom komadu opreme.

Slijede 11. radnji u kojima nož za preživljavanje može naći svoju svrhu.

1. Oružje.

U situacijama preživljavanja nož se u kombinaciji s drugim alatom, oružjem ili zamkama koristi u lovu na sitnu divljač ili čak ribe. Vaš nož je također zadnja linija samoobrane protiv divljih životinja i ljudskih napadača. Iskreno se nadam da vam za samoobranu nikada neće zatrebati. Upotrijebiti nož u samoobrani znači skoro pa sigurnu smrt uz mnogo krvi.

2. Obrada hrane.

Od rezanja povrća i mesa do skidanja kože, otkriti ćete da ne postoji kvalitetna zamjena za vaš taktički nož koji je najučinkovitije sredstvo za obradu hrane u divljini.

3. Rezanje grana.

U divljini imat ćete često potrebu pribaviti grane, bez obzira trebaju li vam za ogrjev, sklonište ili nešto treće. Potraga za granama i sadnicama bez taktičkog noža je vrlo težak i bolan proces za naše ruke.

Ako imate veći model s full tangom i kvalitetnim čelikom, vaš nož može poslužiti za cijepanje i rezanje drva ili mladica. Ta tehnika se naziva "batoning" ili batinanje.

Batinanje je tehnika kojom možete cijepati i rezati drva tijekom vaše avanture na otvorenom. Jednostavno nož namjestite na mjesto gdje želite cijepati, a drugim komadom drveta udarate po leđima noža.

nož u sumi

Izvor slike: knifeguides.com

4. Čekić.

Stražnji kraj drške noža u neki prilikama može poslužiti poput čekića kod izrade skloništa ili zamki. Također, lako može razbiti staklo.

5. Podešavanje opreme.

Na izletu u divljinu ili bilo gdje drugdje, često morate prilagoditi vašu opremu u interesu udobnosti i sigurnosti. Nož za preživljavanje savršeni je alat za hitnu izmjenu i prilagodbu opreme.

6. Prva pomoć.

Nož za preživljavanje kako alat za prvu pomoć može biti koristan za osnovne rutinske radnje, primjerice steriliziranim vrhom obraditi ili očistiti ranu, bušenje mjehurića od žuljeva i slično.

Također, beskrajno je koristan za rezanje zavoja, odjeće s rana, sterilnih gaza i svega improviziranog što ćete upotrijebiti dok prava medicinska pomoć ne stigne.

batinanje

Izvor slike: offgridworld.com

7. Izrada alata.

Možda zvuči kako je nož jedinstveni alat za avanturu u divljini, ali jedan od njegovih glavnih ciljeva je mogućnost izrade drugih alata i primitivnih oružja za preživljavanje.

Uz praksu nož će vam pomoći napraviti stativ za kuhanje, koplje, luk i strijelu, ognjište i da ne nabrajamo dalje.

8. Izrada skloništa.

Taktički nož bit će vam nezamjenjiv alat kod izrade skloništa. Od rezanja grana za krov skloništa do oblikovanja sakupljenog materijala, rezanja špage ili žice i svega drugog što će vam zatrebati za izradu skloništa koje će vas štititi od kiše, vjetra, hladnoće.

9. Odvijač.

Ako ste zaboravili ubaciti odvijač u vaš set za preživljavanje, tada je taktički nož solidna zamjena. Nikad ne znate kada će dogoditi nešto nepredvidivo u divljini. Pomoću taktičkog noža možete pritegnuti ili otpustiti šarafe po potrebi.

noz na kampiranju

10. Signalizacija.

Dobar nož za preživljavanje sa sjajnom oštricom možete koristiti za signalizaciju ako se izgubite. Ulaštena oštrica može reflektirati svjetlost kako bi upozorila spasioce i označila vašu lokaciju.

11. Kopanje.

Ako nemate lopatu dok ste u šumi, tada upotrijebite vaš taktički nož. Pomoći će vam iskopati, korijenje biljaka, iskopati jamu za otpad, protupožarni ili odvodni kanal i slično.

Oštar nož, većih dimenzija pomoći će vam napraviti mnogo toga što se inače radi lopatom.

Kao što vidite nož za preživljavanje pomaže na različite načine. On je sveobuhvatni alat kojeg biste trebali ponijeti svaki put kada krenete u šumu, na izlet, kampiranje, planinarenje... Vaš nož će djelovati kao lovački nož, koplje, čekić i sve što je potrebno

Čak i ako vam ne zatreba, jednostavno osjećat ćete se bolje uz njega.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi