Kako ostati motiviran za trening?

Ovo je nova tema u Oružarnici i možda će sada izgledati kao offtopic, ali nikako ne bih želio da tako ostane. Kategorija „Put modernih ratnika“ je ustvari osmišljena za teme u kojoj bi se trebali pronaći oni koji treningom žele postići neki ratnički cilj, promijeniti život, steći bolje navike i možda postati bolji i kvalitetniji ljudi. Epske bitke mačevima su daleko iza nas, ali i u današnjem svijetu može se postati moderni vitez, ninja, samuraj, spartanac, viking, ratnik.

Pravda, ljubaznost, hrabrost, čast, suosjećanje, iskrenost, odanost. Ako vam ove riječi nešto znače, vaš trening, bilo koje discipline, a ne samo borilačkih i ratničkih vještina može dobiti novi smisao.

Gledajući današnji način života prilično je teško biti kroz godine dosljedan i motiviran u treningu. Život je sve samo ne lagan. Stres je prisutan u poslovnim i obiteljskim obavezama, kronični nedostatak vremena, premalo sna, nezdrava hrana..... i kako u sve to uklopiti redovno treniranje? Kako ostati motiviran.

trening motivacija

Odgovor na to pitanja najprije sam počeo tražiti na vlastitom primjeru. Kratak pogled unazad i odjednom shvatim da sam u treningu od najranije mladosti. Najprije u borilačkim vještinama od kojih je na prvom mjestu bio tajlandski boks, a danas trčanje, fitness, teretana i sve vezano oko toga. Čak i u najzahtjevnijim životnim periodima bilo je mjesta za trening.

Kako bih provjerio goni li nas isti nagon za treningom, pitao sam prijatelje, kolege, znance koji se također bave istim treninzima koja je njihova tajna? Što ih drži motiviranim i kako to da se nisu umorili od treninga?

Očekivano, ali i šokantno. Moj odgovor i njihov imamo je zajednički podsvjesni stav koji nas tjera da ostanemo aktivni u bilo kojoj vrsti treninga, a to je da trening smatramo načinom života i dio je našeg identiteta.

Možda grubo zvuči, ali svatko živi na temelju vlastitog izbora i okolnosti. Kako pojedinac vidi i definira sebe, svoje navike, svoju strast, uvelike određuje njegov životni put. Naš identitet definiran je našim postupcima i našim životnim izborima.

Vjerujem da je jedan glavnih razloga zbog kojeg se odustaje od treninga i izbjegavanja sporta u okviru života što ne prepoznajete sebe niti svoj životni stil u sportu. Bez obzira ako su u pitanju borilačke vještine, fitness, trčanje, triatlon, ili bilo koje druge discipline. Ako to nije važan dio vašeg identiteta, treninzi nisu prioritet - motivacija polako pada sve do nestanka.

thai borac

Sve dok sebe ne vidite kao modernog ratnika i istinskog znalca vaše odabrane aktivnosti, uvijek ćete naći izgovore za odustajanje.

Na primjer, pogledajmo u prošlost u feudalni Japan. Identitet samuraja bio je obilježen obukom, služenjem gospodaru, ratovanjem i smrću. To je bio njihov posao i svrha života. Ali, samuraj je mogao postati i netko izvan samurajske klase, ako se dokazao na bojištu. Ostaviti trag na bojišnu je mogao samo onaj koji je mnogo vremena uložio u sve vrste obuke – naravno i uz dozu sreće.

Hobi služi za ubijanje vremena, a strast je nešto što želite prakticirati čak i ako ona ubija vas. Navika dolazi prirodno ako nešto radite iz strasti.

Naravno – ne može svatko osjetiti strast prema nečemu. Barem ne u početku. Tada na red dolaze ciljevi. Gubitak težine, sexy body za ljeto ili jednostavno zdrav način života su odlični ciljevi, ali opet se vraćamo na glavno pitanje ove teme – kako ostati motiviran u ostvarenju cilja ili što dalje kada ostvarite cilj.

fitness motivacija

Promijenite stav.

Nije bitno ako ste početnik ili ste već duboko u treningu. Nije važno jeste li profesionalac ili rekreativac. Nije važno radi li se o borilačkim vještinama ili o bilo kojem drugom obliku stjecanja kondicije ili tjelovježbe, neka trening bude dio vašeg života i poštujte to.

Napravite korak naprijed od hobija prema strasti koja će inicirati doživotnu naviku. S ovom ključnom promjenom u načinu razmišljanja ojačat ćete ono u što vjerujete, a trening će postati dio vaše osobnosti i s njime ćete nastaviti bez obzira na izazove.

Vaš trening je vaš put modernog ratnika.

Za kraj ovog članka još bih ponovio moto Oružarnice; Pravda, ljubaznost, hrabrost, čast, suosjećanje, iskrenost, odanost. Pravdu ne možete uzeti u svoje ruke i riješiti je mačem, zato prijavite nasilje u obitelji i zaštitite djecu i žene – to je dužnost modernog ratnika. Budite štit slabijima.

Pridružite se Oružarnici na Facebooku.{jcomments on}

 

Tags