Postani moderna verzija ninje

Prije mnogo stoljeća ninjutsu je rođen u svijetu u kojem je bjesnio rat. To je jedan segment koji uvelike razlikuje ninjutsu od ostalih japanskih vještina poput aikida ili karatea koju su osnovani u vrijeme mira. Zbog “odrastanja“ u nasilnom ratnom svijetu, tehnike ninjutsua bile su usmjerene borbene metode koje su se mogle primjenjivati na bojnom polju, iza neprijateljskih linija ili protiv više napadača. Obuka i treninzi su počeli obuhvaćati i načela psihološke samoobrana koja je omogućavala polaznicima da otklone strah iz svojih života.

Iste prilagođene principe danas koriste vojske diljem svijeta možda ne znajući od kuda izvorno potječu. Moderni vojnik danas susreće se skoro pa istim nevoljama kao i ninja ratnik prije 500 godina – i ninja učenja jednako su vrijedna u 21. stoljeću kao što su nekad bila.

ninja moderi

Ne možeš kontrolirati svoje okruženje, ali možeš kontrolirati sebe.

Stanovnici ninja sela u japanskoj regiji Iga bili su napadani gotovo svakodnevno. Umjesto očajavanja nad svojom nesretnom sudbinom, pripremali su se u zahtjevnim i stresnim treninzima u nepredvidivim okruženjima. Na primjer, učenici bi brzo trčali noću kroz mračne šume, a njihovi partneri bi čekali priliku za napad. Mladi ratnici su tako učili ovladati osjetilima, svjesnošću, disanjem, koncentracijom, kako bi što bolje funkcionirali u nepoznatom okruženju.

Štoviše, učili su kako ostati miran u stresnim situacijama. U današnje vrijeme izvori stresa poprimaju mnoge oblike, te mogu postati prava psihološka i emocionalna prijetnja. Dnevne obaveze, gužve u prometu, poslovni pritisci i slično, dijelovi su današnjeg života, te se javlja strah, frustracija, ljutnja i većinu tih stvari ne možemo kontrolirati, ali prema ninja učenju, možemo kontrolirati sebe. Ako se osjećate frustrirano i ljutito zbog okolnosti u kojma se nalazite, vrlo vjerojatno ćete propustiti priliku koja leži izvan perifernog vida. Prilika je uvijek prisutna u strasnim situacijama i takav stav u progonstvu i ratovanju protiv nadmoćnijeg neprijatelja pretvorio je ninje iz običnih ratnika u legende.

Od svakog se može nešto naučiti.

Ninje su ovo načelo nazivale “shikin harimitsu daikomyo” što se ugrubo prevodi kao “svaki trenutak ima potencijal za prosvjetljenje”. Neprijatelji ninja uživali su u superiornosti, u brojnosti, oružju i zalihama. Međutim, ninje su shvatile da postoji jedna stvar koju njihovi neprijatelji ne mogu oduzeti, a to je sposobnost da nauče nešto novo iz svakog susreta.

Ovo načelo je utkano duboku u pristup treninga povijesnog ninjutsua, gdje su obuka i život isto. Cilj je bio uzeti nešto novo iz svakog susreta i primijeniti ga u sljedećem susretu. Nikad nije bilo dozvoljeno da ego stane na put nadogradnji te vitalne prve faze učenja.

Pomicanje granica.

Gotovo svi profesionalni sportaši reći će da je najbolji trening sam sportski događaj. Ninje su u prošlosti kombinirale stvarne događaje s treningom, te su razvile sustav učenja iz svakog napada. Cilj kompletne borilačke vještine je osposobiti ratnika da ostane pribran u stresnim situacijama. Da bi se to postiglo potrebno je pomicanje granica zone u kojoj se ratnik osjeća kontrolirano.

ninja suvremeni

Suvremeni ratnici to postižu na razne načine, obuke s povezima oko očiju, dugi marševi pod opterećenjem, izlaganjem gladi, osami, teškim vremenskim uvjetima, igre preživljavanja ili zarobljeništva i slično. Cilj svega toga nije otkloniti strah nego se suočiti s njime i ostati pribran.
Od pojave ninja u Japanu, te njihovog vrhunca djelovanja do danas prošlo je mnogo godina i svijet se promijenio. Pitam se, da li je moguće postati moderni ninja u današnjem svijetu? Zašto da ne! Ne mislim pritom da se noću šuljate mračnim ulicama odjeveni u crno s katanom na leđima. Ne morate se pridružiti ninjutsu školi ili specijalnim postrojbama u vojsci.

Iza misteriozne crne maske krije se običan čovjek koji može postići nešto izvanredno – a to je ono što svatko želi postići. Ninje sa natprirodnim moćima ne postoje, niti su ikad postojale.

Ako želite postati moderni ninja – put je težak, a ovo su njegove stepenice.

trening snage

Trenirajte razne discipline i one izvan borilačnih disciplina poput cross fita, parkura, penjanja, ali se fokusirajte na one koje vam se najviše sviđaju.

Trebaju ti vještine koje su na samoj granici ljudskih ograničenja, poput funkcionalne snage, pokretljivosti (agilnost, gipkost), sposobnost borbe.

Treba ti mentalna snaga za kontrolu i stjecanje povjerenja, kako bi utjecali na osobe s kojima razgovarate.

Moraš biti svjestan svoje okoline i znati što učiniti u prijetećoj situaciji.

Proučavaj drevne tehnike i filozofiju ninja. Uroni duboko u tu mističnu ratničku kulturu, ali gledajte dalje od starih savjeta, jer neki od njih su prilagođeni feudalnom japanskom razdoblju. Prilagodite ih modernom društvu. Držati se povijesnih izvora samo radi tradicije, nije praktično i funkcionalnom u 21. stoljeću. Umjesto toga, spojite tehnike iz modernih disciplina kako bi vaš put ninje bio što bolji.

A ako je vaš cilj eksperimentiranje s ninja tehnikama koje su se koristile prije mnogo stoljeća – samo naprijed.

Postanite najbolja ninja verzija samog sebe. Trenirajte tijelo, um i skupljajte znanje.{jcomments on}

Tags