Smrtonosni strojevi

2018. godine gledao sam film Smrtonosni strojevi, samouvjereno najavljen kao još jedan spektakl od tvorca Hobita i Gospodara prstenova. Kao da je samo to dovoljno za uspjeh.

Danas se filma jedva i siječem, ali tu je knjiga od pisca Philipa Reevea koja me privukla prvenstveno jer volim steampunk i ideja kako veliki pokretni gradovi proždiru manje ludo mi je zanimljiva.

U postapokaliptičnoj budućnosti u glavnoj ulozi imamo Toma Natsworthya, mladog, naučnika ceha povjesničara koji zbog svoje razigranosti često upada u nevolje s nadređenima i sanja nezaboravne avanture. Jednoga dana kada London ulovi i proždre, velikim hidrauličnim čeljustima, manji rudarski grad Salthook, dogodi mu se nenadana pustolovina koja će mu izokrenuti sav njegov svijet i sve što zna o njemu.

Smrtonosne strojeve napisao je britanski pisac Philip Reeve 2001. godine. Dakle, punih sedamnaest godine prije filmskog izdanja 2018. godine u režiji već gore spomenutog Petera Jacksona.

Radnja se odvija stoljećima nakon kataklizmičkog globalnog rata. Nova civilizacija se počela obnavljati, a svoj opstanak vidi u pokretnim gradovima postavljenim na gigantske platforme, kotače i gusjenice. Ti veliki pokretni gradovi trebaju metal, gorivo, hranu i sve moguće resurse kako bi osigurali svoju pokretljivost. Najlakši način dolaska do novih sirovina je da “pojedu” manji grad. Doslovno vlada pravilo jedi ili budi pojeden.

Philip Reeve je živio u Brightonu i svjedočio je neumoljivom urbanom širenju njegova rodnoga grada prema okolnim mjestima i manji gradovima koje je kao dijete poznavao kao zasebna mjesta. Tako mu se dogodila ideja za Smrtonosne strojeve koje je smjestio u budućnost, ali u viktorijanskom stilu. Navodno, kada je Reeve započeo s pisanjem romana, nije bio upoznat s pojmom steampunka.

Jednostavno, mene su Smrtonosni strojevi oduševili u svakom detalju. Na 265. stranica mladi protagonist Tom Natsworthy i Hester Shaw otkrivaju zavjeru Londona koji ima planove domoći se novog smrtonosnog oružja koje je stoljećima prije uništilo civilizaciju. Civilizacija koja je izumila to oružje (vjerojatno naša) prisutna je samo u pričama i legendama. Radnja teće brzo i glatko, bez imalo dosadnog opisivanja i nepotrebnog razvlačenje. Sve je kristalno jasno, a atmosfera pogođena. Dvoje mladih junaka, ispadnu iz Londona koji je u stalnom pokretu, nađu se u rukama robovlasnika, progoni ih polu leš – polu stroj, udružuju se sa zračnim gusarima, pridružuju se pokretu otpora protiv gradskog darvinizma. (Filozofija tehnološkog ekosustava po čijim načelima živi većina svijeta u Smrtonosnim strojevima. Potpuno je normalna i prirodna stvara da veći gradovi proždiru manje)… Tom Natsworthy je također vjerovao u tu filozofiju gradskog darvinizma.

Jesam li spomenuo da je knjiga ipak namijenjena mlađoj publici? Ali, to nikako ne znači da je knjiga glupa i dosadan starijim i zahtjevnijim ljubiteljima fikcije. Na manje od 300 stranica uistinu ćete se zabaviti u tom neobičnom svijetu gradova u pokretu kojeg je Philip Reeve maštovito osmislio.

Što se može pročitati između redova? Da, neuspjeh čovječanstva.

Nezaustavljiv napredak čovječanstva stvorio je svijet koji je neodrživ. U romanu je lako uočiti destruktivna obilježja današnjeg kapitalizma. Devastacija okoliša, prekomjerno oslanjanje na neobnovljivu energiju, neodrživu poljoprivredu, apatija prema demokratskom sustavu upravljanja za kojeg pretpostavljamo da je pravedan, ali primjećujemo da se njime može manipulirati.

S druge strane imamo ekološku poruku, budućnost je u obnovljivoj energiji, recikliranju, ništa se ne baca. Otpad je energija i materijal koji se iskorištava za nove proizvode.

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o.

Godina izdanja: 2018.

Philip Reve nije stao samo na Smrtonosnim strojevima koji je prvi dio serijala. Za sve one koji se navuku na ovaj izvrstan roman i ljubitelje steampunka, dobra vijest je da postoje nastavci na engleskom jeziku;

Predator’s gold iz 2003. godine,

Infernal Devices iz 2005.

 

A darkling plain 2006. godine.

 

 

Oružarnica na Facebooku;

 

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi