Posljednja želja; prvi dio sage o Vješcu

Stigao je i on na red, prva knjiga o Vješcu, „Posljednja želja.“ Nakon ogromnog uspjeha računalne igre i Netflixove serije, s prevelikim i neopravdanim zakašnjenjem, svečano izjavljujem pročitao sam prvu knjigu sage o Vješcu, Posljednja želja.

Radnja započinje u western stilu, usamljeni neznanac dolazi u grad....i evo nevolje.

Posljednja želja prvi je roman poljskog autora Andrzeja Sapkowskog napisana, već sada davne 1993. godine, izvorno u Poljskoj.  U tom svijetu postoje mačevi, magija, čudovišta, neobična bića, tajanstven eliksiri i nećemo pogriješiti ako kažemo -  prava bajka.

Foto: Egmont

U tom svijetu prepunom dobrih i zlih stvorenja postoje Vješci koji zarađuju za život ubijajući čudovišta.

Kada strašno čudovište pravi probleme i predstavlja opasnost za neki grad i njegove stanovnike, kralj, stanovnici ili netko treći, raspiše nagradu, unajmi vješca kako bi se riješili zločestog čudovišta.

Jedan od tih vještaca i lovaca na čudovišta je i naš Gerald od Rivije. U djetinjstvu uvježban na lov i uništavanje opakih stvorenja. Štovan i omražen, istodobno ciničan i plemenit. Bijele duge kose s ožiljcima na licu, tijelom kao suvenirom na borbe s opasnim bićima i velika dva mača na leđima, pojavljuje se već u prvoj sceni u knjizi vrlo impresivno.  On je izmijenjeno (mutirano) ljudsko biće koje ima poboljšan vid i brži mehanizam zacjeljivanja svog tijela. Navodno je imun na većinu normalnih ljudskih osjećaja, iako neke od njegovih interakcijama s raznim likovima to opovrgavaju. Dakle, kao vješcu, Geraldov zadatak je lutati po gradovima i pokrajinama i uništavati čudovišta. Iako je naš vještac treniran kao stroj za ubijanje, nasilje ipak nije glavna tema ovih priča. Svaka od priča u Posljednjoj želji nema za cilj reći koliko brzo Gerald može obezglaviti čudovište, već govori o pronicljivom pogledu na situaciju u kojoj se našao i što se sve stavlja na kocku – sve to uz malo dozu humora. Gerald ipak nije nemilosrdni ubojica, njegova su meta gnusna čudovišta i zlikovci koji pustoše zemlju i napadaju nevine.

Ali, nije sve čudovišnog izgleda zlo i nije sve lijepo dobro ... u svakoj bajci postoji zrno istine.

Kako bi priče pružila što bolju atmosferu i dočarala bajkoviti svijet našeg junaka, u hrvatskom prijevodu pronaći ćete cijelu gomilu riječi koje zvučao kao s usana naših prabaka i pradjedova koji u dugoj zimskoj noći pored ognjišta pričaju unučadi priče koje su oni slušali dok su bili mladi. Zanimljivo svakako, ali osobno, malo mi je otežavalo čitanja jer sam pored svake takve, malo neobične riječi, na trenutak trebao razmisliti što bi ona točno mogla značiti ili kako izgleda to što opisuje. Na primjer, već na prvim stranicama naići ćete na riječi poput kožni kaftanić, rošavi, orukvice i slično.

Na hrvatskom jeziku u izdanju Egmonta pojavila se 2018. godine. Knjiga sadrži sedam priča, malim dijelom povezanih i napisanih na 315 stranica. Posljednja želja sadrži neke od najstarijih priča napisanih o Geraldu i uistinu je odličan uvod u fenomenalni lik koji nam Sapkowski predstavlja kroz vrlo zabavan način pisanja i izvrsne dijaloge koji su, prema osobnom sudu, najbolji segment knjige.

U pričama susrećemo mnoge elemente slavenske mitologije, što je pravo osvježenje i odmak od popularne zapadne mitologije. Pretpostavljam, postoje elementi koji su neobični zapadnoeuropskoj publici i možda je upravo to bio razlog, unatoč prodanih preko dva milijuna primjerak svojih djela u pojedinim europskim zemljama, Sapkowski morao čekati gotovo dvadeset godina na prvu publikaciju na engleskom jeziku.

Vještac kako računalna igra.

Godine 2007. poljski proizvođač računalnih igara CD Project RED lansirao je prvu igru o Vještcu. U roku od godinu dana autori su prodali prvih milijun primjeraka igre, iako je igra objavljena samo u verziji za PC računala. Nedostatak verzije za konzole uvelike je ograničio prodaju na Zapadu. Rezultat postignut prvom igrom, pozitivna kritika i  recenzija bili su jasan znak autorima gdje treba ulagati u budućnosti. Cilj, sljedeći nastavci trebaju ostvariti istinsku dobit tvrtki.

U svibnju 2011. objavljen je dugo očekivani nastavak serije The Witcher: Assassins of Kings. U početku bila je u verziji za PC računala. Nova igra bila je mnogo dorađenija i dotjeranija od svog uspješnog prethodnika i naišla je na vrlo pozitivne kritike. Igra je dobila brojne nagrade, uključujući i onu za najbolju igru u žanru i najbolju igru godine. U prvom tjednu distribucije prodana ju u 400 000 primjeraka. U manje od godine dana igra je lansirana i za Xbox 360. U listopadu 2012. proizvođač je objavio da je The Witcher 2 prodan u dva milijuna primjeraka.

Godine 2015. izašao je treći nastavka The Witcher: Wild Hut i postigao spektakularan uspjeh. U prvih šest tjedana igra je prodana u šest milijuna primjeraka u verzijama za PC, PlayStation 4 i Xbox one. Do kraja prve godine igra je dobili 800 nagrada uključujući 250 nagrada za najbolju igru godine. Bez sumnje, jedna od najvažnijih igra u 2015. godini.

Foto: Techspot

Tko je Andrzej Sapkowski?

Andrzej Sapkowski je rođen 21. lipnja 1948. u Lodzu i poljski je fantasy pisac. Studirao je ekonomiju, a prije nego što se okrenuo pisanju, radio je kao prodajni predstavnik u tvrtki koja se bavila vanjskom trgovinom. Njegova prva kratka priča, Vještac, objavljena je 1986. godine u poljskom časopisu Fantastyki i bila izuzetno dobro prihvaćena kod čitatelja i kritike. Zatim je Sapkowski stvorio ciklus priča o svijetu Vješca koja su ga učinili najpoznatijim fantasy piscem u Poljskoj, a u 90-tima i kasnije osvaja niz nagrada za kratke priče i romane.

Ono što stil Sapkowskog učinilo toliko popularnim je jedinstveni spoj narodnih priča i vrlo suvremenog realizma. Uz odmjerenu količinu nasilja, pomalo seksa i nesavršenih likova začinjeno ironijom i crnim humormo – to su Sapkowski i njegov Vještac.

 

Trebamo vašu podršku, pridružite se grupi na:

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi