PoluSvijet: Zima, PoluSvijet: Proljeće

Nema ništa bolje neko kad na dobu knjigu naiđeš slučajno. PoluSvijet Zima i PoluSvijet Proljeće su bez sumnje najambiciozniji i najluđi romani koje sam ikad pročitao. Cijela radnja je uistinu zapanjujuća i pomalo zastrašujuća u isto vrijeme zbog psihopatskog svijeta kojeg je autor Rod Rees stvorio i osoba koje je nastanio u taj ludi svijet. Obje knjige, PoluSvijet Zima i Proljeće koje sam davno pročitao još uvijek su mi svježe u mislima i moram priznati kako baš uživam prisjećajući se avantura u Polusvijetu dok pišem ove retke.

 

Foto: Fraktura

Američka vojska napokon je shvatila da njihov dosadašnji stil ratovanja ne funkcionira na mjestima kao što je Afganistan ili Irak, u gradovima gdje nema linije bojišnice. U naseljenim područjima gdje je neprijatelj svuda oko vojnika pomiješan s neprijateljski nastrojenim lokalnim stanovništvom. Kao odgovor na takvu pojavu asimetričkog ratovanja, američka vojska je stvorila napredni, do detalja izgrađeni svijet virtualne stvarnosti za obuku vojnika u takvim zahtjevnim uvjetima ratovanja. Taj neobični svijet nazvali su Polusvijet, odnosno u original Demi-Monde. U njega su gusto nastanili oko tri milijuna ljudi u gradove u kojima vladaju najopakiji režimi stvarnog svijeta, primjerice nacistička Njemačka. Većina stanovnika su kopije pojedinaca iz stvarnog svijeta, ali ima i onih koju su virtualni dvojnici dobro poznatih sociopatskih, sadističkih, diktatorskih i gnusnih osoba koje nikako ne bi željeli sresti u stvarnom životu.

Sofisticirani software PoluSvijeta čini da se svi njegovi stanovnici osjećaju potpuno stvarni, ali kako bi posjetitelji uronili u njega, njihova svijet mora biti odvojena od fizičkog tijela ostavljajući ga u vegetativnom stanju. Ako umrete u PoluSvijetu, umirete i u stvarnom svijetu.

Da stvar bude još više zastrašujuća, stanovnici PoluSvijeta piju krv kako bi preživjeli i ona im se isporučuje u dnevnim dozama. Međutim, neki opaki pojedinci otkrili su demone (ljude koji posjećuju PoluSvijet) i drže ih kao taoce kako bi ih opskrbljivali krvlju.

I to nije sve, nacističko vodstvo PoluSvijeta shvatilo je da mnogi njihovi stanovnici imaju dvojnike u stvarnom svijetu, od kuda dolaze “Demoni.”

A kakve šanse ima osamnaestogodišnja glavna junakinja i još ktomu tamnoputa u tom svijetu željnog krvi punom nacista, boljševika, rasista, okultista, psihopata… kojoj je povjeren zadatak, niti manje niti više, već spasiti kćer američkog predsjednika koja je zaglavila u njemu. Za taj odgovor ipak ćete trebati uzeti knjigu u ruke.

Foto: Fraktura

U romanu ćete pročitati gomilu radnje, od bijega kroz pretrpane ulice do sveopćeg ratovanja i čudnovatih rituala. Pojedini likovi su uistinu zabavni, a izgradnja svijeta je baš … uravnotežena. Bez sumnje, engleski autor Rod Rees stvorio je nevjerojatno zanimljiv svijet koji me uspio impresionirati, a radnja je jednako zanimljiva, komična i zastrašujuća, što je odlika majstorskog pripovjedača. Rod Rees odlično spaja činjenice, maštu, religiju, vojne i egzistencijalne teme u svijetu koji naviše podsjeća na steampunk distopiju.

Rod Rees kroz svoje junake vodi kroz ne samo loše aspekte ljudske prirode, poput pohlepe i okrutnosti već i kroz naše najbolje osobine poniznosti, milosrđa, nesebičnosti i zajedništva. Danas, u doba društvenih mreža, profila, avatara možda se svi trebamo zapitati “koji je pravi svijet.”

PoluSvijet Zima na 472 stranica i Polusvijet Proljeće na 504 stranica kod nas su objavljeni u izdanju Frakture, a za nastavak sage The Demi-Monde: Summer i The Demi-Monde: Fall morat ćete potražiti izdanja na engleskom jeziku. Izuzetno mi je žao što Fraktura nije pronašla interes za izdanje druga dva nastavka na hrvatskom jeziku.

 

Ako vam se svidio tekst, kliknite na Facebook.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi