Misterij porijekla; Gen s Atlantide, Pošast s Atlantide, Svijet Atlantide

Atlantida, oduvijek mi je zadirkivala maštu. Je li postojala uopće, gdje se nalazila, tko su bili Atlantiđani, koliko su bili napredni, jesu li ih posjetili vanzemaljci, gdje su nestali....

Ako i vama mistična Atlantida budi znatiželju, sigurno će vas zanimati knjige, odnosno trilogija mladog američkog pisca A.G Riddle; Gen s Atlantide, Pošast s Atlantide i Svijet Atlantide. S druge strane, ako pojam Atlantida nije okidač koji bi vas natjerao bez razmišljanja uzeti trilogiju u ruke, a željni ste dobre fikcije i avanture koja se vrlo lagano čita, trilogija zajedničkog naziva Misterij porijekla zanimljiv je izbor.

Priča počinje s pronađenom nacističkom podmornicom na Antarktici i tu me ja knjiga sjela na maštu. Zatim se nastavlja kao krimi akcijski triler, da bi se u Pošasti s Atlantide pretvorila u postapokaliptični roman, gdje je pandemija povezana s drevnom Atlantidom pokosila gotovo milijardu ljudi. Uistinu, pravi miks žanrova. Ako dodamo još malo tajni ljudske evolucije i globalnih genetičkih eksperimenta, dobije se zanimljivi roman, bestseller prodan u više od milijun primjeraka.

Knjige su napisana kroz desetine kraćih poglavlja, što omogućava vrlo brzo i lagano čitanje. Radnja nas baca i opisuje događaje u prapovijesti, u vrijeme Prvog svjetskog rata i španjolske gripe do sadašnjost gdje se odvija većina radnje i gdje je započela bitka za čovječanstvo i otkrivenje „najvećeg misterija svih vremena,“ - kako to navodi A.G.Riddle.

Ne bih želio prepričavati samu radnju, jer do nje možete vrlo kako doći na ovome linku koji vodi do stranice izdavača Znanje. Već želim istaknuti ono što me je posebno dojmilo, a to je jednostavna bilješka o autoru i prijateljski način kako se obraća čitateljima. Kako je A.G Riddle i sam bio do nedavno nepoznat autor, on ne poziva na recenzije svojih dijela na Amazonu, već potiče čitatelje da svoje recenzije daju novim, mladim i nepoznatim autorima. Zatim, daje nekoliko malih savjeta kako uspjeti kao pisac na Amazonu. Vrlo lijepa i pohvalna gesta koja ima cilj pomoći u prvim koracima spisateljstva i izdavaštva. Također je objavio svoju adresu elektroničke pošte gdje poziva na  dijeljenje ideja, napomena i komentara. Autor izjavljuje da odgovara na svaki email. Nisam pokušao, ali sam vrlo blizu odvaženju napisati mu koji redak.

Za sve one koji su dublje fascinirani knjigom i Atlantidom, stranice autora sadrže dio „atlantis-plague/facts“ gdje možete istražiti povijesne i znanstvene činjenice spomenute u knjigama.
Razlog zašto dajem na preporuku trilogiju Misterij porijekla, jest taj što autor ima izrazitu lakoću pripovijedanja i od prve do zadnje stranice tempo je izrazit. Stalno se nešto događa, odnosno u žargonu rekli bi non stop akcija. Što su u stvari podzemne strukture na ledenoj Antarktici i Gibraltaru, u kakvoj su vezi s evolucijom čovjeka i homo sapiensom? Neka su od pitanja koja se me kao čitatelja držala prilično napetim.

Štoviše, knjige nisu samo za ljubitelje fikcije, već je autoru uspjelo napraviti roman s fiktivnom, postapokaliptičnom radnjom za široke mase i oni koji ne preferiraju fikciju mogu jednako uživati u čitanju, čak možda neće biti svjesni da čitaju fikciju. – Moj osobni doživljaj.

Da ne govorim samo u pozitivnom tonu koji svakako treba biti na prvom mjestu, moram reći nešto o segment kojeg u romanu nisam baš s velikim oduševljenjem doživio. Kada se roman sastoji od trilogije, čitatelj očekuje povezati se što više s glavnim junacima koji nose priču. Na žalost, glavni junaci genetičarka Kate Warner i obavještajni agent David Vale, niti smrde – niti mirišu, a romansa u kojoj su se našli nije mi uspjela potaknuti dodatne emocije.

Može li se tako nešto dogoditi?

Pandemija neviđenih razmjera pokosi stanovništvo, države svijeta se raspadaju, a jedan mali dio populacije koji je imun na pandemiju želi kontrolu nad preostalim svjetskim stanovništvom i sebe drži genetički nadmoćnim.

Sada u vrijeme galopirajućeg širenja COVID-a 19 i izolacijskih mjera i primjere, ne baš tako davne nacističke povijesti, gdje je jedan narod sebe postavio iznad svih drugih, dajući si za pravo činiti najokrutnije masovne zločine. Možda, ipak Riddleovu epidemiju i radnju trebamo malo ozbiljnije shvatiti, a ne samo kao daleku fikciju.

Pratite nas na:

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi