Kaznovar

Radnja ide ovako; Finn je sedamnaestogodišnjak i uvijek se osjećao kao outsider. Živi u zastrašujućem zatvoru Kaznovaru koji je ujedno i njegov jedini dom. Sjeća se samo Kaznovara i niti jedno drugo mjesto nije upoznao. Iz Kaznovara nitko ne izlazi, ali niti ne ulazi. S druge strane imamo tinejdžericu Claudiju. Ona je kći upravitelja zatvora i to joj pruža dovoljno visoki socijalni status, te će skorašnjom udajom postati kraljica.

U pokušajima bijega od svojih sudbina koje nisu željeli, Finn i Claudia nekako uspiju ostvariti kontakt iako iz razdvajaju različiti svjetovi. Što su Finn i Claudia bliži jedno drugome, zagonetke postaju sve složenije, dublje, mračnije i oboje riskiraju smrt u svojim avanturama.

U čemu je kvaka? Sve bi to izgledalo pomalo nezanimljivo, ali Kaznovar nije običan zatvor. Kaznovar je okrutno zamišljeni futuristički zatvor sakriven od svih pogleda i nitko ne zna gdje se nalazi. U njemu potomci prvobitnih zatvorenika žive u mračnom svijetu prepunom nasilja i divljaštva. Bore se za hranu i opstanak.

Kaznovar nije samo zatvor zastrašujuće visoke tehnologije, on je živi metalni svijet, uvijek budan i osvetoljubiva, prepuna tamnica, lanaca, dvorana, mučilišta ... On promatra sve što se događa unutar njegovih zidina.

I dok Finna progone vizije nekog drugog života, Claudija koja bi trebala biti sretna u lijepom futurističkom distopijskom svijetu, ipak je zarobljena u vlastitom obliku zatvora.

Iz Kaznovara nitko nikada nije izašao na slobodu, ali postoji mit o proroku Safiku koji je navodno uspio pobjeći. Možda ipak postoji tračak nade za mladog Finna...

Kaznovar je zanimljiv roman, ipak više namijenjen mlađoj publici, britanske autorice Catherine Fisher. Knjiga je prvotno objavljena u Velikoj Britaniji davne 2007. godine i dijelom je distopijska kritika i miks znanstvene fantastike i fantazije. To svakako nije lagana kombinacije, ali izgleda da je autorica uspjela dobro ukombinirati žanrove.

Vrlo su zanimljive te neobične, napredne tehnologije u arhaičnom vremenskom razdoblju kraljevina, monarha, plemića, pa sve do haljina, dvoraca i srednjovjekovnih manira. Ali ipak, to nije srednjovjekovno društvo. Koncept utopije koji je zapravo distopija je svijet u kojem Claudia živi. Ima nevjerojatnu naprednu tehnologiju, od holograma do umjetne inteligencije. Tu je i sam Kaznovar. U početku eksperiment za stvaranje savršenog svijeta za neposlušne mase. Naravno, eksperiment je pošao po zlu.

Što je knjiga bez likova? Struktura ovog romana klasično je zaokružena i postavljena. Imamo sirotog mladića Finna sa zlatnim srcem i sudbinom da spasi svijet. Tu je lijepa, buntovna, inteligentna buduća kraljica Claudia. Zatim imamo smirenog mudrog učitelja, ljubomornog moralno dvosmislenog najboljeg prijatelja, revnog svećenika vođenog proročanstvom, lijepu okrutnu kraljicu koja uzurpira... Bez sumnje – standardni kalupi za fikcijske likove.

Odnosi između Finna i Claudije koji se bune protiv društveno dodijeljenih uloga ciljano je namijenjena mlađim romantičnim čitateljima, ali to ne znači da „odrasli“ trebaju bježati od Kaznovara i nastavka Safika. Catherine Fisher je odlična pripovjedačica i majstorski je stvorila taj čudnovati svijet prepun mašte i iznenađujućih zapleta.

Knjiga bez sumnje ima nekoliko vrlo zanimljivih ideja, ali nakon završetka čitanja Kaznovara nisam ostao impresioniran. Drugim riječima Safik još uvijek stoji na polici nepročitan. Na žalost, moja razina interesa je pala. Mogući razlog je taj što sam dobio manje od očekivanog zbog zanimljivih ideja koje potiču maštu i koje su me tjerale povjerovati u njen potencijal. To je bio emocionalni pristup prije čitanja. Hm, očekivanja su izgleda opasna stvar. Želio sam više nego što knjiga može pružiti.

Na primjer, vrlo mi se svidio koncept samosvjesnog zatvora koji je razvio vlastiti ekosustav i održava na životu mnoge generacije stanovnika (zatvorenika). Ideja da zatvor reciklira svoje stanovnike i koristi anorganske komponente prema potrebama za samoodržanje prilično je uvrnuta, morbidna i ludo zanimljiva. Svidjela mi se i mistika oko legendarnog Safika, koji je jedini uspio pobjeći iz živog zatvora koji sve vidi i sve zna. Kako, na koji način?

S tim zanimljivim temeljima, ipak me knjiga na kraju ostavila ravnodušnim. Međutim, sama ideja Kaznovara da se zatvorenici i svi njihovi potomci zauvijek odstrane iz društva navela me na razmišljanje. Zasigurno zanimljiva ideja svim diktatorima i štovateljima totalitarnih režima.

O Catherine Fisher možete više pročitati na njezinim web stranicama: www.catherine-fisher.com

Izdavač: Lumen / 2011.godina

Broj stranica Kaznovar: 342

Broj stranica Safik: 372

Preporuka svakako za tinejdžersku publiku.

 

Oružarnica na Facebooku

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi