Djevojka na navijanje

Mjesto radnja Djevojke na navijanje odvija se u Bangkoku, jednom od rijetko preživjelih priobalnih gradova kojeg autor romana Paolo Bacigalupi izgleda vrlo dobro poznaje. Vrijeme radnje smješteno je u ne baš toliko daleku budućnosti, točnije u 23. stoljeće, kada se raspalo gospodarstvo temeljno na nafti. Globalizacija je nestala na krilima ratova, a genetski inženjerski usjevi i njegove posljedične bolesti postale su gorka svakodnevica.

Klima se promijenila (što se drugo moglo očekivati) i razina oceana se podignula. Obalni velegradovi poput New Yorka, Mumbaija, New Orleansa su potopljeni. Svjetski centri moći premješteni su u Des Moines u saveznoj državi Iowa, gdje Agri Gen navodi svoje agente, poznate kao lovce na kalorije, u potragu za sjemenkama otporne na novonastale pošasti koje bi genetski hakirali i ugradili ih u nove proizvode poput SoyPRO ili U-Tex rižu.

Djevojka na navijanje vrlo spretno prati nekoliko isprepletenih likova, uključujući Agri Genovog lovca na kalorije Andersona Lakea, te Jaidee i Kanya koji zapovijedaju “bijelim košuljama” Ministarstva zaštite okoliša. Oni su pak korumpirani izvršitelji propisa i primatelji mita. Naravno, mnogo je više likovao u ovome zanimljivome romanu koji se dotaknuo problematike koju uopće ne želimo primjećivati, ali ona je svakog dana bliža našoj stvarnosti.  Što će dogoditi kada klimatske promjene poremete dotok i proizvodnju hrane?

 

 

 Magadon na ulicama Bangkoka.

Kao i kod većine velikih romana i Djevojaka na navijanje svoju snagu nalazi u dijalozima i zanimljivoj priči. Likovi i njihove situacije zanimljivo su zamršeni. Osim dijaloga i priče o mogućoj sutrašnjici, želio bih istaknuti temu o kojoj do sada nisam imao prilike čitati u znanstveno fantastičnim romanima, iako je knjiga napisana već pomalo davne 2009. godine. Mišljenja sam da mu je ta originalna tema, naravno uz vješto pisanje omogućila nagrade Hugo, Nebula i brojne druge, te se Djevojka na navijanje našla na popisu najboljih romana godine kada je objavljena.

Danas čovječanstvo, prvenstveno u zapadnom svijetu, hranu smatra zdravo za gotov. Nešto što se preko noći pojavi na policama supermarketa bez pitanja kako. S druge stranke imao proizvođače kojima suša, tuča, poplave, ekstremna hladnoća i vrućina predstavljaju noćnu moru. Bez obzira koliko vjerovali u klimatske promjene, ipak je činjenica da smo ih izazvali i ekstremne vremenske situacije događaju će sve češće.

Ako čovječanstvo ostane u tom vlaku koji juri u bezdan, neka nam se Gospodin smiluje, ali to je veće tema za sebe.

 

Bangkok; brana.

Vratimo se na recenziju.

Posebno mi je zanimljiva znanstvena fantastika koja se bavi temama koje bi se mogle dogoditi, čak i za vrijeme naših života. Da, klimatske promjene i genetske manipulacije mogu lako poremetiti proizvodnju usjeva i hrane. Tko će imati prednost dostupnosti hrane, kako će velike prehrambene korporacije stjecati profi, hoće li se pojaviti bioterorizam. Gdje će genetski inženjering dovesti čovječanstvo, hoće li na neku višu razinu? Hoćemo li evoluirati ili nazadovati?

Sva ta pitanja i možebitne odgovore možemo pronaći u Djevojci na navijanje.

Iako je knjiga napisana 2009. godine, držim da je danas nakon nedavnih katastrofalnih poplavama u Njemačkoj i Belgiji, te suša i zastrašujućih požara koje su izazvane ljudskim utjecajem na prirodu tema aktualnija nego ikad prije.

Što se zapravo događa u romanu. Sam Bangkok je okružen nasipima koji ga štite od narasle razine mora. Njima upravlja korumpirano Ministarstvo trgovine koje će bez oklijevanja primiti mito od stranih podlih korporacija željnih profita. Na drugoj strani imamo Ministarstvo okoliša “bijele košulje” koji je zadnji štit obrane protiv genetskih bolesti koje dolaze s hakiranom hranom stranih korporacija. Ali, i oni su korumpirani...

Naravno, ta dva gospodarstva smrtni su neprijatelji. Na tim sukobljenim stranama javljaju se likovi Jaidee i Kanya koji zajedno s drugim likovima u priči, čine sve kako bi preživjeli u svijetu na rubu katastrofe.

 

Dirižabl, dovoz robe u Bangkok. 

Sve nas to dovodi do naslovnog lika, djevojke na navijanje imena Emiko. Ona je genetski “japanski proizvod.” Proizvedena i namijenjena za poslugu, ali i za zadovoljstvo japanskih bogataša. Ona je poput poslušnog roba. Ima drhtave pokrete i zbog toga je dobila nadimak djevojka na navijanje. Osim svoje osnovne namjena za poslugu i zadovoljstvo ona zna da postoji bolji život i ima emocionalnu sposobnost poželjeti ga.

U početku njezina prisutnost u priči je vrlo tajanstvena.  Osjeća kako joj nije mjesto u tom biopunk, dalekom izoliranom gradu. Ali, to je i poanta, ona ne pripada negdje ili nekome u tom svijetu budućnosti u kojem svima ponestaje mjesta pripadnosti. To je svijet u kojemu je ekoterorizam uništio proizvodnju hrane, a korporacijama koje proizvode genetsku modificiranu hranu stalo je jedino do zarade. One kontroliraju sitost i grad milijuna ljudi.

Iz dana u dan Emiko proživljava poniženja svake vrste i jedini san joj je pobjeći daleko na sjever, u mitsko utočište o kojem je čula glasine…  Iako se nađe u svojevrsnoj vezi s Lukeom ostaje izolirana u svom specifičnom pogledu na svijet, ravnodušna prema političkoj kaljuži koja ključa u gradu oko nje. U jednom će trenutku učiniti nešto potaknuto novonastalim osjećajima zbog vlastitih interesa. Čak i nova “umjetno stvorena” osoba ima granicu preko koje više ne može ići. A taj će čin odrediti sudbinu Bangkoka, na dobro ili loše.

Što se tiče žanra, odnosno podžanra napravljene su neizbježne usporedbe s ranim Gibsonom ili Sterlingom, dodao bih i s Blade Runnerom. Žanrovski, Djevojku na navijanje nije Cyberpunk, već bi je mogli opisati kao Biopunk zbog fokusa na genetske modificirane proizvode i nuspojave.. Bez obzira kojeg od tih nabrojanih autora preferirate, jednom kada uđete u Bacigalupijevo pripovijedanje i kada uzmete u obzir da sada razgovaramo o njegovom debiju, ostat ćete oduševljeni njegovim živahnim u upečatljivim svijetom.

 

Više o Paolu Bacigalupiju može pročitati njegovim stranicama, link https://windupstories.com/

 

Pratite nas i podržite na Facebooku!

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi