Djevojka na navijanje

Mjesto radnja Djevojke na navijanje odvija se u Bangkoku, jednom od rijetko preživjelih priobalnih gradova kojeg autor romana Paolo Bacigalupi izgleda vrlo dobro poznaje. Vrijeme radnje smješteno je u ne baš toliko daleku budućnosti, točnije u 23. stoljeće, kada se raspalo gospodarstvo temeljno na nafti. Globalizacija je nestala na krilima ratova, a genetski inženjerski usjevi i njegove posljedične bolesti postale su gorka svakodnevica.

Smrtonosni strojevi

2018. godine gledao sam film Smrtonosni strojevi, samouvjereno najavljen kao još jedan spektakl od tvorca Hobita i Gospodara prstenova. Kao da je samo to dovoljno za uspjeh.

Danas se filma jedva i siječem, ali tu je knjiga od pisca Philipa Reevea koja me privukla prvenstveno jer volim steampunk i ideja kako veliki pokretni gradovi proždiru manje ludo mi je zanimljiva.

Kaznovar

Radnja ide ovako; Finn je sedamnaestogodišnjak i uvijek se osjećao kao outsider. Živi u zastrašujućem zatvoru Kaznovaru koji je ujedno i njegov jedini dom. Sjeća se samo Kaznovara i niti jedno drugo mjesto nije upoznao. Iz Kaznovara nitko ne izlazi, ali niti ne ulazi. S druge strane imamo tinejdžericu Claudiju. Ona je kći upravitelja zatvora i to joj pruža dovoljno visoki socijalni status, te će skorašnjom udajom postati kraljica.

U pokušajima bijega od svojih sudbina koje nisu željeli, Finn i Claudia nekako uspiju ostvariti kontakt iako iz razdvajaju različiti svjetovi. Što su Finn i Claudia bliži jedno drugome, zagonetke postaju sve složenije, dublje, mračnije i oboje riskiraju smrt u svojim avanturama.

Prijelaz

Prijelaz je prva knjiga u trilogiji o postapokaliptičnom svijetu u kojem ljudsku populaciju desetkuju opasni vampiri, (čitaj virusom zaraženi ljudi koje nazivaju virali). Iako se čini da je ljudskoj vrsti došao kraj, nada ipak postoji u jednoj izvanrednoj djevojčici. Može li ona spasiti svijet?

Brad Wolgast je detektiv FBI-a. On i njegov partner dobivaju zadatka uvjeriti osuđenog ubojicu na suradnju i odvesti ga … negdje gdje se obavljaju tajni vojni eksperimenti. On i njegov partner pravi su profesionalni i ne trebaju mnogo detalja i ne postavljaju previse pitanja. Jednostavno su dobri u svom poslu.

PoluSvijet: Zima, PoluSvijet: Proljeće

Nema ništa bolje neko kad na dobu knjigu naiđeš slučajno. PoluSvijet Zima i PoluSvijet Proljeće su bez sumnje najambiciozniji i najluđi romani koje sam ikad pročitao. Cijela radnja je uistinu zapanjujuća i pomalo zastrašujuća u isto vrijeme zbog psihopatskog svijeta kojeg je autor Rod Rees stvorio i osoba koje je nastanio u taj ludi svijet. Obje knjige, PoluSvijet Zima i Proljeće koje sam davno pročitao još uvijek su mi svježe u mislima i moram priznati kako baš uživam prisjećajući se avantura u Polusvijetu dok pišem ove retke.

Posljednja želja; prvi dio sage o Vješcu

Stigao je i on na red, prva knjiga o Vješcu, „Posljednja želja.“ Nakon ogromnog uspjeha računalne igre i Netflixove serije, s prevelikim i neopravdanim zakašnjenjem, svečano izjavljujem pročitao sam prvu knjigu sage o Vješcu, Posljednja želja.

Radnja započinje u western stilu, usamljeni neznanac dolazi u grad....i evo nevolje.

Posljednja želja prvi je roman poljskog autora Andrzeja Sapkowskog napisana, već sada davne 1993. godine, izvorno u Poljskoj.  U tom svijetu postoje mačevi, magija, čudovišta, neobična bića, tajanstven eliksiri i nećemo pogriješiti ako kažemo -  prava bajka.

Misterij porijekla; Gen s Atlantide, Pošast s Atlantide, Svijet Atlantide

Atlantida, oduvijek mi je zadirkivala maštu. Je li postojala uopće, gdje se nalazila, tko su bili Atlantiđani, koliko su bili napredni, jesu li ih posjetili vanzemaljci, gdje su nestali....

Ako i vama mistična Atlantida budi znatiželju, sigurno će vas zanimati knjige, odnosno trilogija mladog američkog pisca A.G Riddle; Gen s Atlantide, Pošast s Atlantide i Svijet Atlantide. S druge strane, ako pojam Atlantida nije okidač koji bi vas natjerao bez razmišljanja uzeti trilogiju u ruke, a željni ste dobre fikcije i avanture koja se vrlo lagano čita, trilogija zajedničkog naziva Misterij porijekla zanimljiv je izbor.

 

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.