Ulfberht - tajna vikinškog mača

Početkom 8. stoljeća Vikinzi su terorizirali Europu svojim divljim napadima na obalna naselja i gradove. Iako su većinom bili naoružani sjekirama, oni pojedinci s mačevima posjedovali su odlične oštrice koje su bile stoljećima ispred svog vremena. Ti mačevi na oštricama imali su potpis “Ulfberht”, te su bili kovani od visoko ugljičnog čelika i bili su poznati po superiornoj snazi, oštrini i fleksibilnosti.

Na arheološkim nalazištima diljem Europe i Skandinavije pronađeno je oko 170 Ulfberhta koji datiraju od 800. godine do 1000. godine, a budući da se u Europi nije pojavio mač slične kvalitete do industrijske revolucija, njihovo podrijetlo još je uvijek predmet znanstvenih rasprava.

Neki povjesničari sugeriraju da su napravljeni od čelika uvezenog iz islamskog svijeta, gdje je obrada metala bila naprednija, dok drugi tvrde da su kovani iz rude smještene u Njemačkoj. Oni s pomaknutim granicama pripisuju mu čak i nadnaravno ili vanzemaljsko podrijetlo.

ulfberht sword

Digitalna reprodukcija mača Ulfberht

Dominic Zschokke/Wikimedia Commons

Krenimo ispočetka, davno prije pojave baruta, u antička i srednjovjekovna vremena kada pomislimo na ratovanje – na prvu pomislimo na mačeve. U ta vremena najbolji način da ubijete neprijatelja je da ga ubodete ili sasiječete.

Ali, nisu svi mogli koristiti mačeva. Ako bi pokušali opremiti cijelu vojsku mačevima naišli bi na glavni problem u ratovanju koji je i danas prisutan, a to je naravno NOVAC.

Mačevi, a naročito oni dobri bili su nevjerovano skupi. Procjene su da je dobar mač mogao koštati između 1200 do 24000 dolara u današnjem novcu. Naravno, vrlo je teško usporediti troškove između srednjovjekovnog ili antičkog razdoblja i danas, jednostavno zato što je gospodarstvo djelovalo na drugačiji način. No, krajnji zaključak je - ako želite dobar mač – morate ga dobro platiti.

A što ako želite stvarno dobar mač? Mač bolji od svega drugoga što se nudilo tada na tržištu. Mač takve kvalitete da su ga nazivali mitskim.

Ako ste bili spremni ponuditi ozbiljan novac, prvi izbor bi bez pogreške bio Ulfberht, mač povezan s Vikinzima. Bez sumnje, Ulfberht je bio brend tog vremena, robna marka koju su si mogli priuštiti oni najbogatiji. Jednostavno – simbol bogatstva. Osim statusa, dobar, kvalitetan mač povećavao je šansu preživljavanja u bitki.

Ulfberth mač

Oštrica mača s utisnut oznakom Ulfberht

Nije poznato tko je izrađivao Ulfberhtove mačeve, ali poznato je da su najvjerojatnije nastali na području današnje Francuske i Njemačke. Tamo su se tradicionalno stvarali najbolji mačevi, a “brend” Ulfberht bio je najbolji od najboljih.

Za te mačeve govorilo se da su oštriji, fleksibilniji i jednostavno jači od drugih što je davalo veliku prednost u borbi. Njime se bez straha od loma mogao blokirati napad neprijateljskog mača, što je inače bila stalna briga ratnika. U to doba, kada su se u boju nosile žičane košulje, Ulfberhtov mač mogao je napraviti najviše štete.

Tajna Ulfberhtovih mačeva bila je u količini ugljika u oštrici. Čelik se proizvodi miješanjem željeza i ugljika, a karakteristike čeličnih oštrica ovisile su o količini ugljika u željezu. Možda ovo zvuči jednostavno iz današnje perspektive, ali u srednjovjekovnoj Europi pogoditi pravi omjer nije bilo nimalo jednostavno.

Ako dodate previše ugljika, oštrica postaje pretvrda i krhka, te se lako razbije. Ako dodate premalo ugljika, oštrica je premekana i suviše fleksibilna, te gubi ubojitost.

Tu se krije tajna Ulfberhtovih mačeva - u savršenom omjeru ugljika u oštrici čime se dobila potrebna tvrdoća i fleksibilnost. Ali, nije poznato kako su dolazili do tog omjera i kako su se ustvari kovali ti mačevi. Moguće, da su koristili neke od tehnika arapskih kovača poznatih po slavnom “Damask čeliku”.

Ako ipak nisu kopirali Arape, onda su uspjeli proizvesti nešto vrlo slično Damask čeliku s gotovo nikakvom nečistoćom u metalu.

Rezultat je bio svjetska slava za Ulfberhtove tvorce, a uz to dolazi i bogatstvo.

vikinški mačevi

Najvjerojatnije su trgovci iz arapskih zemalja ili iz Indije preko rijeka istočne Europe dopremali čelik u područja današnje Njemačke, gdje se pretvarao u mačeve. Te mačeve su prodavali norveškim i franačkim plemićima koji su željeli imati kvalitetne mačeve za borbu.

Teško je reći koliko je tada koštao Ulfberht, ali procjena je da su ga imali samo najbogatiji plemići.

Do danas je preživjelo oko 170 Ulfberhtovih mačeva za koje dokazano da su autentični. Svi su izrađeni u tradicionalnom vikinškom stilu s dugim oštricama koje su oštre s obje strane i ravnim štitnikom za ruku. Na svakoj je oštrici utisnuto ime Ulfberht. Tko god da je izrađivao te mačeve vrlo je dobro znao važnost brendiranja.

Ali, baš kao i danas s mnogim modernim brendovima, Ulfberhtovi mačevi su bili na meti krivotvoritelja. Drugi kovači su shvatili ako kopiraju Ulfberhta i utisnu to ime na oštricu, mogu svoje primjerke prodati po mnogo većoj cijeni lažno ih predstavljajući kao originale. Kasnije, nakon prve bitke, prevareni kupci moguće da su shvatili da su bili prevareni. Pronađeno je na tisuće lažnih Ulfberhta u rijekama i grobljima Vikinga, ali kao što je spomenuto, za samo oko 170 komada je dokazana autentičnost.

ulfberht

Slike iznad; Izvorni mač Ulfberhta u Nacionalnom muzeju u Kopenhagenu, Danska. Mač je datiran iz 10. stoljeća i nosi natpis VLFBERH + T.Prema istraživanju arhemetalurgista Alana Williamsa, Ulfberhtovi mačevi s natpisom + T izrađeni su od čiste vrste čelika koji u Europi nije poznat tijekom doba Vikinga.

Samo po sebi Ulfberht je franačko ima, i vrlo moguće da ih je proizvodila osoba tog imena. Ali, kako su se proizvodili u periodu od 200 godina, on sigurno nije jedini koji je izrađivao te mitske mačeve koji još uvijek zbunjuju povjesničare i arheologe.

Ono što je posebno zanimljivo, na oštrici su ugravirana dva križa, na početku i na kraju imena Ulfberht (+ULFBERHT+), a križ je bio simbol kojeg su nosili pripadnici Rimokatoličke crkve. Sve to ima smisla budući da je crkva dominirala Franačkom državom i da je u to vrijeme bila glavni proizvođač i trgovac oružjem. Vrlo moguće da je Ulfberht bilo ime Biskupa, Opata ili čak samostana. Međutim, neki istraživači vjeruju da je Ulfberht bio jedan od starijih znakova za visoko kvalitetna oružja.

Postavlja se pitanje, zašto bi Katolici prodavali tako superiorno oružje svojim zakletim neprijateljima - poganskim Vikinzima? Ako je bila posrijedi crna trgovina, kako je crkva dobila čelik?

Možda ipak teorija da su čelik donijeli Vikinzi s putovanja i pljačkaških pohoda na Bliskom istoku ima više smisla, ali zašto bi onda stavili simbol kršćanstva na oštricu? Možda su križ smatrali magičnim, ili su kopirali simbole nestalog rimskog carstva ili im se jednostavno sviđao.

Pridružite se oružarnici na Facebooku

Izvori:

https://www.kpbs.org/news/2012/oct/09/nova-secrets-viking-sword/

https://www.beyondsciencetv.com/2017/06/26/kbcirdneizu9qcpk9wynqc5skx81bs/

http://magazine.aga.com/the-secret-science-behind-the-viking-supersword-ulfberht/

https://allthatsinteresting.com/ulfberht-swords

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi