Najbolji mačevalac ikada; Miyamoto Musashi

Ako postavite pitanje tko je bio najbolji mačevalac ikada, mnogi će uperiti prstom u Miyamota Musashija (koji je bio poznat i pod drugim imenima Shinmen Takezo ili Miyamoto Bennosuke ili čak pod budističkim imenom Niten Doraku.

Bio nepobjedivi mačevalac iz japanskog Edo razdoblja i moguće najbolji mačevalac koji je hodao našom planetom. Kažu da je osvojio je prvi dvoboj u dobi od 12. godina drvenom katanom (bokkenom) protiv pravog, dobro utreniranog samuraja.

miyamoto musashi

Većinu svog životnog vijeka prove je lutajući Japanom i izazivajući najbolje samuraje na dvoboje. Procjenjuje se da je osvojio više od 60 dvoboja, štoviše neki od dvoboja bili su protiv više protivnika istodobno.

Glasine govore da se borio u bitki kod Sekigahara u dobi od 16. godina. Nakon bitke je nestao iz javnog života, te se ponovno pojavio u dobi od 21. godine. Tada je izazvao poznatu Yoshioka školu na dvoboje i ostao neporažen.

Najslavniji dvoboj samuraja u japanskoj povijesti bio je, naravno između Miyamota Musashija i Sasaki Kojiroa.

Sasaki je također bio istaknuti mačevalac i pravi majstor svog zanata. Sasaki je razvio vrlo učinkovit stil Kenjutsua temeljen na pokretu “swallow’s tail”. Za razliku od drugih samuraja koji su koristili tradicionalnu katanu Sasaki je koristio “no-dachi”, vrlo dugi dvoručni mač. Unatoč dužini i težini mača, Sasakijevi udarci su bili neobično brzi i precizni. Također, Sasaki je bio osobni Kenjutsu instruktor slavnog samuraja ratnika Hosokawa Tadaokia.

musashi kojiro statue ganryu shimonoseki

Miyamoto Musashi protiv Sasaki Kojiro, otok Ganryu, Shimonoseki

Dvoboj najvećih mačevalaca bio je dogovoren u rano jutro 13. travnja 1612. godine na otoku u kanonskom tjesnacu imena Funa-Jima koji se nalazio blizu obale Bizenove pokrajine. Na dan Borbe Sasaki Kojiroa i dužnosnici koji su trebali služiti kao svjedoci čekali su Musashija satima. Njegovo kašnjenje ubrzo su protumačili da se uplašio za svoj život i da je bio zapanjen tehnikom Sasakija Kojiroa.

Ništa od toga nije bila istina.

Miyamoto je na otok Funa-Jima stigao na brodu lokalnog ribara, a kašnjenje je bilo dio njegove strategije da dodatno uznemiri protivnika. Tokom kratkom putovanja oblikovao je drveni mač (bokken) kojeg će koristiti u dvoboju protiv Sasakija. Kada je brod napokon stigao Sasaki Kojiro je bio vrlo razdražen i zaslijepljen bijesom. Izvukao je katanu i bacio mu korice. Vidjevši tu gestu Musashi je rekao svom protivniku nešto u stilu; “ako više nemaš korice, već si mrtav”.

Dvoboj je započeo i obojica su bili vrlo oprezni iz međusobnog poštovanja. Jedna pogreška mogla je dovesti do poraza. Musashi je izazvao Sasakija da prvi napadne, a potom je napravio kontranapad na lijevu stranu Sasakijevih rebra. Rebra su pukla i probila Sasakijeva pluća. Ozljeda ga je na kraju ubila. Prije nego što se vratio natrag na brod, Miyamoto se naklonio protivniku i dužnosnicima, osjetivši tugu što je jedan od najvećih mačevalaca umro. U tome trenutku doživio je “Satori” ili duhovno buđenje. Od toga dana odustao je od budućih dvoboja do smrti.

Međutim, ova priča ima više drugih verzija. Jedino se sa sigurnošću može reći da je Musashi osvojio dvoboj.

Zanimljivo je da je otok na kojemu se dogodio dvoboj kasnije dobio ime po Sasakiju Kojirou, odnosno, preimenovan je u ime Ganryu, što je bilo ime stila mačevanja što ga je stvorio Sasaki Kojirou.

do or do not

Miyamoto Musashi nije se zadovoljio samo time da bude nepobjedivi mačevalac. Razvio je vlastitu školu mačevanja, bavio se drvorezom, slikanjem i pisanjem. U knjizi “Knjiga pet prstena” opisao je strategiju i filozofiju borbe i pobjede koja se i danas čita, te se njegovo učenje pokušava primijeniti u svakodnevnom životu. Knjigu možete pronaći i na hrvatskom jeziku.

Miyamoto Musashi postao je uistinu dio modern kulture. Njegova pojava ronina je legendarna, bombastična, možda pomalo pretjerana i nevjerojatna. Ali kao i uvijek, gdje ima dima ima i vatre.

Iako nisam imao priliku pročitati Knjigu pet prstena, pišući ovaj kratki članak osjetio nam nadahnuće da na neke stvari u životu pogledam malo drugačije, iz neke Miyamotove perspective.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi