Legendarni Bowie nož

Bowie noževi omiljeni su lovački noževi u Americi, ali i širom svijeta. Može se reći da je simbolizirao granicu s divljim zapadom. Nož je stvorio James Black za Jima Bowieja, početkom 19. stoljeća. Kasnije Jim Bowie postao je “legendarni” borac noževima koji je poginuo u bitki za Alamo.

Jim Bowie u Alamu.

Poznato je još da je Jim Bowie sudjelovao u dvoboju noževima “Sandbar” (poznat još i kao Vidali sandbar fight) na obali rijeke Mississippi 19. rujna 1827. godine.

U početku je to trebao biti formalan dvoboj jedan na jedan, ali je izbio u žestoku svađu u kojoj je sudjelovalo više boraca. Borba je rezultirala smrću generala Samuela Cunya i Jeffersona Wellsa. S druge strane bio je američki narodni heroj Jim Bowie koji je preživio, ali bio je teško ranjen.

 

Nož prepoznatljivog oblika kakvog je koristio Jim Bowie u svojim avanturama inspiracija je za današnje Bowie noževe koji predstavljaju preživljavanje, život u divljini na rubu s nepoznatim područjima.

Prve Bowie noževe izrađivali su ručno lokalni kovači za pojedince. Danas Bowie noževe možete kupiti od bilo koje tvrtke za proizvodnju noževa u svijetu, ali mnogi entuzijasti i kolekcionari i dalje traže ručno izrađene noževe za svoje bogate kolekcije.

U ono vrijeme divljeg zapada, većina graničarskih noževa za preživljavanje imala je oštricu duljine samo 11 – 16 cm. Danas su takve duljine oštrica noževa za preživljavanje predmetom rasprava i prikladne su za određene situacije. Razlog zbog kojeg je Bowie nož bio dulji od tada uobičajenih noževa je taj što je Bowie bio ujedno i borbeni nož. Reklo bi se “dva u jedan”, nož za preživljavanje + borbeni nož. U bliskoj borbi, duljina oštrice svakako je davala prednost.

Mnogi su ga tada opisivali kao veliki mesarski nož.

 

Bowie nož je dizajniran prije svega da bude lako upotrebljiv, nosiv i atraktivan borbeni nož. Nešto kao mali mač s teškom oštricom. Njegova težina omogućava dovoljno sile da se lako probije kroz meso.

Danas, Bowie noževi su cijenjeni kod avanturista u prirodi i lovaca koji ih koriste za obradu kože i mesa divljači, a zbog svoje masivnosti može se koristiti kao kukri nož koji je također izvrstan borbeni nož. Ujedno, zbog ljepote omiljen je kod kolekcionara. U ruci pruža odličan osjećaj i vrlo je zabavno zamahnuti tom robusnom oštricom.

 

Ključne karakteristike:

Najčešće su dulji od 20 cm na više.

Širina oštrice je od 3,8 do 5,1 cm.

Debljina oštrice oko 0,6 cm.

Originalni povijesni Bowie noževi izrađivani su od ugljičnog čelika i imali su skriveni tang. Moderni Bowie noževi obično imaju full tang. Oštrica od ugljičnog čelika, lagano se održava i takvu oštricu lako je oštriti. S napretkom modernih legura, izrađuju se oštrice od nehrđajućeg čelika, pa čak i od anodiziranog aluminija.

 

Prednosti Bowie nož:

Ako je izrađen od visoko kvalitetnog čelika trajat će vam cijeli život.

Vrlo je svestran i ako se radi o primjerku većih dimenzija može poslužiti kao mačeta ili sjekira.

Odlično služi za rezanje mesa i obrađivanje divljači.

 

 

Nedostaci Bowie noža:

Teško da se može pronaći nedostatak, ali ako se baš inzistira manu se može pronaći u njegovoj prednosti, a to je veličina, zbog koje nije prikladan za “finije” zadatke.

Istina, Bowie noževi poznati su po svojim masivnim oštricama, ali prilikom kupnje noža morate odrediti namjenu noža. Veći nož koristan je za na primjer, uklanjanje korova ili rezanje špage, tanjih komada drva i u sličnim radovima. Takvi veći primjerci bolje će odgovarati ljubiteljima preživljavanja u prirodi i preperima.

Ako je namjena preciznost bolje je odabrati manju oštricu. Na primjer, korist od takve manje oštrice imaju lovci ili ribiči za precizno uklanjanje kože i mesa.

Što se tiče cijene, nikada neću reći da izbjegavate jeftine primjerke ispod cca 50 USD. Ali, obično su ti noževi napravljeni od jeftinog nehrđajućeg čelika, a ne od poželjnog visokougljičnog čelika. Bowie noževi su dizajnirani za siječnje i ako je nož napravljen od nekvalitetnog nehrđajućeg čelika brzo će se zatupiti, a tupi nož nema svoju funkcionalnost. Oštrenje nije problem, ali nož od takvog lošeg čelika će se opet brzo zatupiti i zahtijevat će ponovno oštrenje. Ubrzo trošit ćete više vremena na njegovo oštrenje nego na upotrebu.

Ne samo da su izrađeni od jeftinog nehrđajućeg čelika, već je skriveni tang vrlo loše konstruiran.

Jeftiniji nož će svakako obaviti posao koji mu je namijenjen, ali ako želite koristan alat, vizualno atraktivan s kvalitetnim čelikom, morati čete potrošiti više novaca.

 

Ručke Bowie noža:

Ručke dolaze u različitim oblicima i veličinama. Teško se može odrediti koja je optimalna veličina. Sve ovisi od materijala ručke i kako je konstruiran cijeli nož. Naravno, ručke uveliko pridonose vizualnom dojmu noža.

 

Održavanje Bowie noža:

Više - manje procedura je ista kao i kod drugih vrata noževa ili mačeva, odnosno pravilna briga o nožu dati će mu dulji život. Nož je uvijek potrebno održavati oštrim, jer kaže se "tupa oštrica je najopasnije oštrica". Za rezanje s tupim nožem potrebno je uložiti više sile za postizanje istog rezultata. Uslijed takve sile, moguće je da se oštrica okrene ili nože proklizne što može dovesti od ozbiljne ozljede.

Naravno, važno je nož držati suhim i čistim kako ne bi došlo do nakupljanja hrđe i nečistoća. Za održavanje bit će dovoljna kap ulja i čista krpa ili ubrusi papir.

Za završnu riječ, Bowie nož je klasični lovački nož s dugom poviješću. Efikasno služi u mnogim namjenama i omiljen je kod kolekcionara. Njegov jedinstveni oblik izdvaja ga od ostalih noževa i pruža funkcionalnost u mnogim situacijama.

Pomalo zastrašujuća veličina i agresivan dizajn svrstava ga obrambeno oružje, a njegova široka korisnost zadovoljit će prohtjeve mnogih avanturista. Ako tražite nož za preživljavanje, boravak u prirodi, kampiranje ili jednostavno lovački nož, razmislite o Bowie nožu i odmjerite njegovu univerzalnost s vašim potrebama.

 

Oružarnica na Facebooku:

 

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi