Khopesh, mač starog Egipta

Bez sumnje Khopesh je mač koji je kovao antičku povijest. Ali, sto puta se zapitam, dovraga zašto takav oblik? Vjerujem da su stari Egipćani imali razlog podariti mu tako neobičan dizajn. Kako bilo, Khopesh je drvno egipatsko oružje u obliku srpa i jedan od najutjecajnijih mačeva ranog brončanog doba. Bili su izliveni od bronce i vjeruje se da su stigli u Egipat preko Bliskog istoka, točnije iz Mezopotamije, gdje su se najraniji oblici pojavili oko dvije tisuće godina prije Krista. Na poznatom sumeranskom spomeniku iz 2500. godine prije Krista, opisuje sumerskog kralja Eanatuma iz Lagasha koji posjeduje mač u obliku srpa. Moguće, ta je to bio prethodnik khopeshu.

ancient Egyptian khopesh sword

Drevni egipatski mač kopesh

U Egiptu se pojavio negdje oko 1550. godine prije Krista za vrijeme Novog Kraljevstva.

Tijekom Novog Kraljevstva khopesh je postao uobičajeno vojno oružje, namijenjen isključivo za borbu – za razliku od sjekira i koplja koji su se koristili u civilstvu, te je bio posebno cijenjen zbog ubojitosti u bliskoj borbi. Također, dobio je i ceremonijalni vrijednost, te je često prikazivan u umjetničkim radovima ili je stavljan u grobove istaknutih Egipćana. Na primjer, dječak faraon Tutankamon bio je pokopan s dva mača u obliku srpa, različitih veličina. Postao je ikona i legendarno oružje drevnog Egipta sve do 12. stoljeća prije Krista kada ga počinju mijenjati više “tradicionalni” mačevi.

mač starog Egipta Khopesh

Koliko je uistinu khopesh bio funkcionalan?

Khopesh je zanimljivo oružje i bez sumnje bio je vrlo ubojit u vremenu kada se koristio, ali u usporedbi s kasnijim mačevima imao je mana, a dokaz je taj što slične dizajne mačeva nismo više viđali u antici i srednjem vijeku. Iznimka je jedino u filmovima ili serijama, primjerice Dothrakijski arakh u Igri prijestolja.

Dothraki arakh

Kao što se može vidjeti na slici khopesh ima dvije specifične karakteristike u svom neobičnom dizajnu; zakrivljenost i oštrica je pomaknuta naprijed od drške mača. Cilj tih dvaju elemenata bio je da mač bolje siječe, odnosno da bolje klizi duž mete napada. Time se dobio vrlo jaki instrument za rezanje koji je bio smrtonosan protiv lako oklopljenih neprijatelja. Kuka na leđima oštrice služila je da u zamahu zahvati štit protivnika i odbaci ga ustranu kako bi se otvorio prostor za napad.

Takva naglašena zakrivljenost ostavlja khopesh s vrlo limitiranim mogućnostima za ubodne napade, što je ogroman nedostatak. Ubodni napadi su vrlo velika taktička prednost u dvobojima, u formacijama, iza štitova, a posebno su korisni protiv oklopljenih vojnika. Tu taktiku ubodnih napada najbolje su koristili Rimljani i mnoge su vojske, plemena i narodi platili visoku cijenu nepoznavanja tehnike kako parirati ubodnim mačevima.

Za borbu protiv oklopljenih protivnika khopesh bi bio vrlo loš izbor jer njegove sijekuće sposobnosti teško da mogu napraviti štetu štitovima, žičanim košuljama i segmentnim oklopima. Istina, udarac khopesha bi mogao slomiti kosti ispod oklopa, ali opet, za takve stvari bolji je buzdovan ili ratni čekić.

Vrlo lako možemo zaključiti da u drevno doba kada je khopesh bio na svom vrhuncu, vojske su bile malo i slabo oklopljene i nedostaci khopesha nisu smetali starim Egipćanima da ga uspješno primjenjuju u bitkama. Srećom po njih, nisu se borili protiv rimskih legionara ili srednjovjekovne oklopljene elite.

Posljednji problem kojeg vidim na khopeshu je nedostatak zaštite za ruke. Ali, to nije neobično za mačeve tog vremena, budući da se kvalitetnija zaštita za ruke počela razvijati u drugom dijelu srednjeg vijeka.

egipatski ratnik

Egipatski ratnik s kopeshom

Utjecaj egipatskog mača na druge kulture.

U početku 6. stoljeća prije Krista, stari Grci su počeli koristiti zakrivljeni mač kopis ili machaira. Neki znanstvenici vjeruju da je ime kopis izvedeno iz egipatske riječi khopesh. Zatim, Hetiti zakleti rivali Egipćana, tijekom brončanog doba su koristili mačeve slične khopeshu. Međutim nije poznato da li su kopirali egipatski dizajn ili su khopesh naslijedili direktno iz Mezopotamije. Također, kulture u istočnoj i središnjoj Africi su koristili mačeve sličnog dizajna, no nepoznato je jesu li same neovisno razvile takve mačeve ili su bili nasljeđe Egipta. Zatim, mačevi slični khopeshu nađen je u Dravidskim kulturama na jugu Indije i u Nepalu. Te su regije u trećem tisućljeću prije Krista trgovale s Mezopotamijom.

Da ponovimo, tijekom brončanog doba Egipćani su bili svjetska velesila, a Egipat moćna država. Khopesh je bio proizvod svog vremena i u tim drevnim vremenima sigurno je služio vrlo dobro i Egipćanima pomogao da održe svoj suverenitet. Međutim, kako su se vremena mijenjala značajke khopesha postajale su sve manje korisne, sam khopesh je ispao iz upotrebe. Možda je postojala i neka metalurška prepreka kod prelaza s bronce na željezo i čelik što je previše otežavalo proizvodnju khopesha s obzirom na dizajn.

Ramesses IV

Vapnenački ostracon s prikazom Ramessesa IV koji udara svoje neprijatelje, iz 20. dinastije, oko 1156.-1150. godine prije Krista

Kako bilo, stare Egipćane ćemo ipak prije pamtiti po graditeljstvu, piramidama, mumijama, Kleopatri i faraonima nego po industriji mačeva.

Izvori:

https://www.history.com/news/knives-that-changed-history

https://www.ancient-origins.net/artifacts-other-artifacts/egyptian-sword-khopesh-0011222

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi