Jeziva priča o događaju iz Dyatlova prolaza

Možda jedan od najbizarnijih i zastrašujućih slučajeva u povijesti planinarenja, ali i općenito sa survival i outdoor elementima, dogodio su u bivšem Sovjetskom svezu kada je devet nesretnih studenata umrlo misteriozno u creepy događaju. Priča ide ovako nekako.

dyatlov prolaz

Početkom veljače 1959. godine devet je sovjetskih studenata poginulo pod tajanstvenim okolnostima dok su pješačili Uralskim planinama. Slučaj je danas poznat kako incident u Dyatlovu prolazu.

Nitko od nesretnih planinara nije preživo, a istraga je zaključila da je “nepoznata sila” uzrokovala njihovu smrt.

Igor Dyatlov je bio vođa grupe od devet planinara koji su u veljači 1959. godine krenuli na skijanje i planinarenje po Uralskim planinama. Grupu su činili iskusni planinari i avanturisti, te su dobro znali što i kako rade.

Planirali su se vratiti negdje oko 12. veljače, ali na žalost njihov povratak se nije nikada dogodio.

Oko 20. veljače prijatelji planinara koji su ih čekali odlučili su da je vrijeme za potragu i akciju spašavanja.

Otprilike tjedan dana kasnije, oko 26. veljače, pronađen je logor Dyatlove grupe. Šator je bio uništen, izrezan, prekriven snijegom. U njemu je i dalje bila većina stvari grupe - odjeća, cipele, oprema.

Izvan šatora bilo je najmanje devet setova otisaka stopala, većina bez cipela, neki čak i bez čarapa. Tijela su pronašli nekoliko stotina metara dalje od šatora, u raznim odjevnim stanjima koja nisu odgovarala temperaturama nižim od ništice.

Dyatlov prolaz incident

Prva dva tijela pronađena su oko 500 metara od šatora, pored stable i ostatka ognjišta. Tijela su bila muška i odjevena samo u donje rublje.

Tri su tijela bila na 300, 480 i 630 metara dalje od šatora. Izgledalo je kao da su bježali iz šatora.

Za svih pet osoba utvrđeno je da su umrli od hipotermije.

Preostala četiri planinara pronađena su tek u svibnju. Ta su tijela bila malo bolje odjevena, ali sva su imala teške povrede, moguće smrtonosne.

Trojica planinara koji su imali smrtonosne povrede, su Nicolai Thibeaux – Brignolles (23) sa značajnom ozljedom lubanje, zatim Lyudmila Dubinina (20) i Semyon Zolotaryov (38) koji su imali velike prijelome grudnog koša, kojeg je mogla prouzrokovati samo ogromna sila, usporediva kod automobilskih nesreća.

Najbizarniji i najgrozniji dig tog incidenta je taj što su na lešu Lyudmile Dubinine nedostajale oči, jezik, dio usana, kao i tkivo lica i ulomak kostiju lubanje.

Pronađeni su dokazi da su planinari koristili odjeću onih koji su prvi umrli. Primjerice, Dubinina stopala zamotana su u komade Krivonšenkovih hlača, a Dubinin kaput i kapa pronađeni su kod Zolotarjova.

I vrlo zbunjujuće, istražitelji nisu pronašli dokaze da je na tom području, prije i poslije nesretnog događaja, bilo lavina.

Prema izvještajima, na tijelima planinara otkriveno je blago zračenje, što je dovelo do teorije da su ubijeni nekim tajnim radioaktivnim oružjem.

Kako je radijacija smatrana u velikoj mjeri uzrok smrti, moguće je da je tim planinara bio toliko nesretan i naišao na testiranje nekog tajnog SSSR-ovog strateškog oružja.

Postoje desetak teorija poput ove, ali do danas nije 100% poznato što je navelo iskusne planinare da napuste šator, pri temperaturama debelo ispod nule bez obuće na nogama i nedovoljno odjeće.

 

Prati Oržarnicu na;

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi