Ninjato - Ninja mač

Volim ovaj mač, a jedan od razloga je sigurno taj što me veže uz odrastanje kada su ninje bile sastavni dio pop kulture. Priznajem, bio sam jedan od onih klinaca koji su bili opčinjeni romantičnim pojavama holivudskih i hongkonških ninji. Mač kojim su se koristile ninje je sličan katani, jedino što je oštrica potpuno ravna i vjerojatno je jedan od naj cool mačeva kojeg možete pridodati svojoj kolekciji ili ga koristiti u izučavanju ratničkih vještina. Sigurno ćete osjetiti duh tih tajanstvenih ratnika iz sjene.

ninja ninjato

U stvari, kako je izgledao mač ninji još uvijek nije poznato jer ne postoje povijesni dokazi za to, te se njegov dizajn temelji na nagađanjima. U holivudskim filmovima ninjato je prikazivan kao katana ravne oštrice sa kvadratnom tsubom (štitnik za ruku koji se nalazi između drške i početka oštrice), ali neke teorije govore da je ninjato ipak bio kraći mač namijenjen za blisku borbu. Druge teorije govore da su ninje u stvari koristile wakizashi koji je imao dršku dužine koje imaju katane ili nondachi mačevi (dulja verzija katane), te se nosio u koricama (saya) dužine kakva je potrebna za katanu. Naime, to je bio još jedan trik kojeg su koristile ninje, a imao je za cilj zavarati protivnika u brzini izvlačenja mač. Ipak se katana pune duljine sporije izvlači iz saye neko kreći mač. Ponekad u borbi je i taj djelić sekunde važan i može odlučiti pobjednika.

ninjato iga

Ninjato je također poput katane bio sijekući mač, ali je imao vrlo dobre ubodne karakteristike. Kraća oštrica u kombinaciji sa duljim koricama omogućavala je da se mač izvuče brže nego što je to protivnik mogao predvidjeti. Ninjato je bio više prikladan za korištenje u zatvorenom prostoru jer je zahtijevao manje prostora za rukovanje, što je ninjama svakako više odgovaralo u njihovim saboterskim akcijama. Kako je ravna oštrica ninjata pružala bolju mogućnost ubodnog napada, bila je bolji izbor da se ubije samuraja. Samuraji su nosili oklope koji su pružali bolju zaštitu od sijekućih udaraca, u usporedbi s preciznim i brzim ubodnim napadima koji su mogli nanjeti više štete.

Samuraji su se još i rijetko borili protiv kraćih mačeva, tako da ninjama nije bilo teško pod okriljem noći i u mračni prostorijama u diverzantskim akcijama prevariti samuraja da koristi katanu i iskoristiti prednost koju je ninjato pružao u bliskoj borbi i zatvorenim prostorima.

ninjato vs katana

Kako su samuraji cijenili čistu i pravednu borbu, te su svoje katane uzdigli do nivoa same umjetnosti, ninje su svoje mačeve smatrali više kao alat koji ima je trebao pružiti niz mogućnosti za preživljavanje i od kojih će imati višestruke koristi. Upravo spomenuta korica koja je bila duža od mača imala je tajni pretinac u kojem su ninje skrivale mala oružja, poput šiljaka ili doze otrova. Sayu (korice) su još koristili i kao dihalicu u vodi prilikom skrivanja i kamuflaže. Također, mač manje dužine se mogao umetnuti u zemlju i ninja je tako dobio nekoliko dodatnih centimetra prilikom penjanja uz zid. Bilo je tu još niz tih manjih specijaliziranih radnji preživljavanja u kojima su ninje vješto koristile svoje mačeve.

Ipak, mora se istaknuti da su uglavnom ninja mačevi bili inferiorniji u kvaliteti čelika u usporedbi sa samurajskim katanam iz čisto socijalnog razloga. Ninje nisu bili društveno priznata klasa u Japanu i nisu imale toliko novaca da bi si mogle priuštiti vrhunske majstore kovače.

franklinmintninja3{jcomments on}

Tags