Claymore - zastrašujući mač škotskih gorštaka

Zasigurno epski dodatak svakom kolekcionaru mačeva ili povjesničaru. Mač claymore plijeni pažnju svojom veličinom, elegantnim stilom i dugogodišnjom povijesti. Saznajmo više o claymoreu i njegovim varijacijama kako bi ga prepoznali kada ga vidite na filmu, kazalištu ili uživo.

Povijest:

Mač claymore prvi puta je korišten u 15. i 16. stoljeću u Škotskoj i spadao je u kategoriju dugih mačeva. Ti su mačevi imali ekstra duge oštrice kako bi se povećao doseg ratnika u borbi, odnosno držalo veće odstojanje od protivnika. Koristili su ga škotski gorštaci u pograničnim borbama s Englezima i u borbama između klanova. Samo ime claymore dolazi od Galske Irsko/Škotske riječi “Claidheamh mor” što bi značilo veliki mač.

5yAgwr4

Osnovna značajka Claymorea je ta da je bio dugi dvoručni mač s posebnom drškom koju je vrlo lako prepoznati. Oštrica mu je dupla, dugačka i uska, te je bilo vrlo lako baratati s njime unatoč veličini mača. Zahvaljujući povijesnim filmovima čak i laici koji gledaju sa strane mogu ga danas lagano prepoznati. Također, jedan on najpoznatijih škotskih ratnika Sir William Wallace nosio je mač sličan claymoreu kao što smo i imali priliku vidjeti u filmu Hrabro srce. Kažem sličan, jer ime claymore se pojavljuje u 15. stoljeću, a William Wallace je živio između 1270. i 1305. godine.

Drška i oštrica su mogle biti različite duljine kako bi odgovarale osobi koja rukuje mačem, i samim time mu pružala veću stabilnost i mogućnost da nanese veću štetu protivniku. Prosječna dužina mu je bila 55 inča (cca 140 cm), a sama oštrica je prosječno iznosila cca 112 cm dužine i oko 5 cm širine. Težina cijelog mača je bila oko 2,5 kg. Uistinu impresivno i vrlo zastrašujuće oružje na bojnom polju! Kako je mač bio mnogu veći od ostalih vrsta mačeva koji su se koristili u to vrijeme, u očima neprijatelja odavao je i prividan dojam snage koja je potrebna za rukovanje takvom grdosijom. Samo rukovanje nije zahtijevalo previše finesa već je bila potrebna čista fizička snaga za razbijanje protivničkih štitova.

Unutar claymore mačeva možemo razlikovati nekoliko stilova koji su se razvili u različitima klanovima Škotske i Engleske. Neke replike nazvane su po junacima poput William Wallace claymore ili Robert the Bruce claymore. Također, poznate su stilovi Twisted claymore ili Quad quillon claymore.

Claymore

Posljednja velika povijena bitka u kojoj su se u značajnom broju koristili claymore mačevi bila je bitka kod Killiecrankie 1689. godine. U bitki su se s jedne strane našli škotski gorštački klanovi predvođeni Kraljem Jamesom II i VII (Kralj James II i VII bio je Kralj Engleske i Irske poznat kao James II i Kralj Škotske poznat kao James VII) i trupa predvođenih Kraljem Williamom od Orangea s druge strane.

Danas ti mačevi služe kako realni rekviziti za filmove, predstave, festivale ili rekonstrukcije povijesnih događaja.

Gdje kupiti claymore, uistinu je teško reći. Na internetu ih je mnogo, ali to su sve više manje ukrasne replike izrađene od nehrđajućeg čelika koji nije dobar materijal za izradu mačeve takve veličine. Jedino ako ga želite imati na zidu kao ukras ili za kostimirane zabave, a ako želite pravi funkcionalni claymore računajte na minimalno 300 USD + poštarina + PDV + špediterska usluga.

highlander{jcomments on}

Tags