Gladius - antički AK 47

Za mač Gladius nećemo pretjerati ako kažemo da je osvojio antički svijet. Ono što je AK-47 bio u 20 stoljeću, to je Gladius bio u doba Rimljana. Karakterizira ga njegova dužina, odnosno kratkoća. Spadao je u kategoriju kratkih mačeva i dužina mu se kretala između cca 46 cm do cca 61. Kako se rimski ratni stroj razvijao tko je i Gladius bio prilagođavan potrebama legionara. Bio je dizajniran za ubadanje, široko sječivo zadavala je opasne ubodne rane. U rimskoj vojsci smatralo se da mala ali duboka rana radi više štete od plitke dugačke rane.

Gladius Sword

Riječ Gladius potječe od latinske riječi za mač i taj je mač izvorno poznat kao Gladius Hispaniensis ili u prijevodu „latino mač“. Rimljani su najbolje ideje različitih vrsta oružja iz naroda kojih su pokorili prilagođavali i poboljšavali prema svojim potrebama i svom načinu borbe. Upravo je tako i Gladius Hispanus postao slavni rimski mač usvojen nakon drugog punskog rata oko 200 godine prije Krista. Krajem drugog stoljeća poslije Krista, nešto duža verzija mača Spatha zauzela je svoje mjesto kod rimskih legionara. Osim vojske, koristili su ga i gladijatori u borbama u arenama diljem carstva, uključujući i slavni Colosseum.

Karakteristike i opis.

Izvorni mač, preuzet od Hispaljolaca bio je kratka ravna verzija mača ukupne duljine od cca 68-69 cm, a oštrica mu se proširivala prema drški. Imao je dvostruku oštricu koja se sužavala prema vrhu. Kratak dizajn omogućavao je lagano rukovanje i silovite ubodne pokrete, a kako je bio oštar na obje strane vrlo dobro je služio i u sijekućim, režećim udarcima.

Drška mu je bila vrlo udobna, često sa grebenima za prste, a kod časnika ponekad i vrlo bogato ukrašena. Također i oštrice su znale biti ukrašene gravurama, dekorativnim grbovima ili imenima vlasnika ukoliko su imali visoki rang u vojsci.

pompei gladius

Mače se nosio u koricama koje su bile montirane na remen oko struka ili preko ramena. Korice su bile drvene i presvučene kožom, a ukrasni okvir korica izrađivao se od željeza ili bronce.

Postojale su nekoliko vrsta Gladiusa koji su se tokom godina usavršavali i mijenjali. Imena dobivali prema mjestima gdje su bili napravljeni ili pronađeni. Pa tako imamo;

Hispaniensis

Ovaj je mač korišten u vrijeme Republike i početaka Carstva i vodi porijeklo sa Iberijskog poluotoka. Njegova dužina iznosila je oko 75 cm i vjerojatno je bio najduže vremena u upotrebi u usporedbi sa ostalim vrstama.

Mainz

Gladius Mainz, nazvan po mjestu postanka, imao je najširu upotrebu na početku 1 stoljeća. Dužina sječiva varirala je od 40 do 50 cm. Širina sječiva kod drške iznosila je oko 54-74 mm i sužavala se prema vrhu do oko 48-60 mm. Dužina samog zašiljenog vrha bila je i do 20 cm. Ovaj tip mač je bio dizajniran za ubadanje.

Pompeji

Krajem I stoljeća uveden je još jedan model gladiusa i nazvan je Pompeji prema mjestu pronalaska nekoliko primjeraka. Dimenzije oštrice su bile oko 42-50 cm dužine i 42-45 mm širine a za razliku od prethodnog tipa strane oštrice su bile paralelne i mač je imao kratak zašiljeni vrh. Ovaj mač je bio mnogo bolje izbalansiran od tipa Mainz i jednako dobro su se mogle zadavati povrede i sječenjem i ubodom.

gladius

Još bih tu mogli dodati i Gladious Graecus ili grčki mačevi. Izvorno su ga koristili grčki Hoplitesi. Hoplites su bili građani vojnici, starih grčkih gradova – država. U rimskoj vojsci se koristio između 8. stoljeća i 3. stoljeća prije Krista. Bio je obliku lista, ukupne dužine oko 65 cm. Također, bio je korišten od strane od Busturius i Hoplomachus gladijatora.{jcomments on}

Tags