Mogu li postati samuraj?

Iako je vrijeme samuraja odavno prošlo nitko vam ne može zabraniti život po njihovim kodeksima.

Način života je stvar osobnog stave i tko želi može se posvetiti proučavanju najjačeg preživjelog aspekta samurajske kulture, - a to su borilačke vještine.

Ali, ne bilo kojih borilačkih vještina već onih koje bi se mogle staviti pod zajednički naziv Koryu Bujutsu ili Kobudo.

Oba termina odnose se na klasične borilačke vještine koje su oblikovane prije japanskog razdoblja modernizacije. Svi ti stari borbeni stilovi razvijani su u konstantnim bitkama i usavršavani, a prvenstveno su ih usavršavali u Edo razdoblju (1603. – 1867.)

Koryu Bujutsu još egzistira u Japanu, možda i negdje izvan Japana, ali ako nemate novaca ili ne želite preseliti u Japan, kendo, iaido i karate odlučna su i pristupačna zamjena.

moderni samuraj

Iz današnje perspektive samurajski duh je samo mit. Kao i svaki drugi čovjek, i oni su se rađali, umirali, obolijevali i slično, jedino što su živjeli po strogom kodeksu koji ima je oblikovao način života i razmišljanja.

Danas je prošlo vrijeme nošenja mačeva u javnosti, ali postoji mnogo drugih načina kako oponašati samuraje i postati moderna verzija ratnika i samog sebe.

Slijede deset segmenata kako možemo zamisliti modernog samuraja u sadašnjem svijetu.

10. Trening

Jedan od razloga zbog kojeg su samuraji bili tako žestoki ratnici, bila je intenzivna tjelesna obuka. Oni su marljivo trenirali od najranije dobi, te osim u mačevanju bili su vješti u streličarstvu, jahanju, borbi s drugim oružjem i borbi prsa u prsa.

Današnje japanske borilačke vještine poput Juda, Karata, Kenda … su pod utjecajem samurajskog stila borbe i prednosti redovitog treniranja su mnogo više od fizičke izgradnje duha i tijela. Redovan trening može utjecati na važne životne odluke.

Bez obzira odaberete li borilačke vještine ili bilo koji drugi oblik fizičke aktivnosti neka to bude redovita navika za izgradnju ravnoteže snage, pokretljivosti i izdržljivosti.

9. Jedite zdravu hranu

Prehrana je važan aspekt zdravog načina života, te nam pomaže u očuvanju zdravlja i priprema naša tijela za najteže treninge i daje mu regeneraciju.

Prehrana samuraja vjerojatno je bila bazirana na riži i povrću, s možda manjim količinama svježe ribe i peradi. Svakako tu nije bilo mjesta u prežderavanju u proizvodima životinjskog porijekla.

Danas se pravilno hraniti nije baš jednostavno, ritam života tu je najveća prepreka. Za početak, najbolji savjet je jedite više povrća, piti što više vode, izbjegavajte gazirano i prerađenu hranu. Uz redovno vježbanje vaše će tijelo početi primate drugi oblik.

samuraji umjetnost

8. Meditirajte

Samurajska kultura bila je pod jakim utjecajem zen – budističke i konfucijanske filozofije, te je meditacija bila sastavni dio njihovih života. Meditacija im je pomagala razbistri um i pripremi samuraja na bitku, ili neki specijalni zadatak.

Isto tako, kao moderni samuraj možete koristiti meditaciju kako biste uspješnije se nosili sa suvremenim strasnim životom. Odvojite malo vremena, najbolje ujutro kako bi oslobodili sumorne misli i postigli mirno i uravnoteženo stanje uma. Meditacija će vam svakako pomoći da se motivirate za određene životne ciljeve.

7. Budite svjesni

Samuraji su sudjelovali na tradicionalnoj japanskoj ceremoniji čajeva, koja je stvarala razliku između klasa. Tijekom cijele ceremonije bili bi svjesni i koncentrirani kako bi i u najzahtjevnijim koracima ceremonije pružili prosvjetljujuće iskustvo za sve uključene.

Svjesnost je u neku ruku bila produljena ruka meditacije.

Budite svjesni svog života i pojednostavnite ga gdje je moguće. Obratite pozornost na ono što radite. Ostavite prošlost, prestanite se brinuti o budućnosti i umjesto toga uživajte u sadašnjem trenutku.

samuraji mač

6. Služite druge

Riječ samuraj zapravo se može prevesti kao “onaj koji služi”. Osim što su bili hrabri ratnici, samuraji su bili odani sluge svojih gospodara, cara, pa čaki i javnosti.

U današnje vrijeme, imajte viziju koja ja veća od vas samih i razmislite kako možete služiti drugima. Volontirajte u slobodno vrijeme. Donirajte u dobrotvorne svrhe. Pomozite prijatelju ili strancu.

5. Izradite skup vrijednosti

Samuraji su slijedili Bushido, “Put ratnika” – ratni kodeks ponašanja koji je diktirao kako da žive svoje živote. Pravda, ljubaznost, hrabrost, čast, suosjećanje, iskrenost, odanost, izreke su koje inače i Oružarnica koristi i želi istaknuti gdje je moguće, bile su neke od najvažnijih vrijednosti kojih su se pridržavali.

Kao moderni samuraj izgradite vlastiti skup vrijednosti i vodite svoj život prema njima.

4. Prakticirajte umjetnost

Samuraji su bili posvećeni umjetnosti koji su prakticirali poeziju, glazbu, slikarstvo, kaligrafiju… Umjetnost su promatrali kako sastavni dio života, koja je bila jednako bitna kao njihova tjelesna i duhovna obuka.

Koji got oblik umjetnosti izaberete, neka vaša kreativnost teče, može vam ujedno biti i aktivan oblik meditacije. Svi smo mi umjetnici.

samuraji danas

3. Budite ekološki osviješteni

U doba samuraja problem ekologije nije bio prisutan za razliku od danas. Izgraditi skup vrijednosti modernog samuraja bez ekološke osviještenosti bila bi karika koja nedostaje. Reciklirajte koliko možete, racionalno trošite vodu, struju, ne sjedajte u auto za kilometar ili dva (nije nimalo samurajski), za trgovinu koristite platnene vrećice. Na poslu pokušajte osmisliti paperless poslovanje i izbacite plastične čaše i tanjure. Ima cijeli niz detalja kako kao pojedinac možete živjeti što zelenije. Kada bi se svi ponašali odgovorno, ekološki problem bi bio sigurno manji. Utječite na druge da rade isto.

2. Nastavite učiti

Samuraji su vrlo cijenili obrazovanje. Reklo bi se da su se zalagali za harmoniju borbe i učenja – što svakako zvuči prilično cool.

Vrlo često u današnje vrijeme ljudi završavaju sa svojim formalnim obrazovanjem s pretpostavkom da su završili s učenjem zauvijek. Umjesto toga, nastavite istraživati ono što vas zanima, nastavite rasti i usvajati nova znanja. Neka vaše znanje nadahne druge. Istovremeno, cijenite ono što ste postigli.

1. Usavršite svoja znanja

Što got da su samuraji prakticirali, činili su to sa željom za savršenstvom. Bilo da je riječ o borilačkim vještinama, kaligrafiji, ceremoniji čaja ili meditaciji, nastojali su to činiti savršeno.

Kao moderni samuraj, pronađite svoj poziv, što got to bilo i posvetite se njemu. Postati majstor u jednom aspektu života je veliki korak prema usavršavanju ostalih aspekata.

Koje je vaše mišljenje, može li se postati moderan samuraj i na koji način?

Pridružite se Oružarnici na Facebooku.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi