Želim imati profitabilni klub borilačkih vještina

therapy

Imate ambiciju i želite osnovati klub nekog borilačkog sporta u kojemu ste stručnjak i sigurno na početku zapitat ćete se koliko će vaš trud, rad, entuzijazam biti profitabilan. Može li se od vođenja kluba i trenerskog posla živjeti, ako ne tako ambiciozno, može li klub biti dodatni izvor prihoda.

Na to pitanje nisam uspio dobiti odgovor kod trenera koje poznajem, jer ipak nismo toliko bliski da bih se odvažio postaviti to pitanje i očekivati direktan odgovor.

Obično su komentari glavnih osoba u klubovima; nisu svi mjeseci isti, nisu sve godine iste, ljetni mjeseci su lošiji, zimski malo bolji, troškovi dvorane, režija, opreme, promocije i slično su ogromni…

Uglavnom o konkretnim brojkama u zaradi nisam uspio saznati, već jedino da je vođenje kluba borilačkog sporta oblik strasti i entuzijazma, kojeg želite podijeliti sa što većim brojem učenika.

Danas su na tržištu mnoge borilačke vještine poput Muay Thaia, Kick boxa, MMA, Krav Mage, Boksa, Karatea, Taekwondoa, Juda i slično. Naravno, nemoguće je ponuditi sve. Drugim riječima, važno je imati reputaciju stručnjaka za određenu borilačku disciplinu.

Zatim, da bi klub bio profitabilan potrebna je određena masa polaznika koji će članarinama i eventualnom kupnjom dodatnih usluga puniti klupski proračun.

Sigurno, već kao trener znate da postoje razne struje borilačkih vještina i područja podučavanja. Postoje klijenti koji smatraju da su borilački sportovi samo za samoobranu, drugi bi željeli postati natjecatelji, treći bi željeli skinuti koju kilu i biti u dobroj formi i tako dalje. Sukladno željama polaznika vi kao trener morate za sve njih naći razumijevanja i ponuditi im ono najbolje iz trenerskog opusa.

sportalizablog.feminatalk.ru

Izvor slike: sportalizablog.feminatalk.ru

Ali to nije sve što trebate znati da biste uspjeli na sceni. U nastavku ću ponuditi osam savjeta koja mi po mom mišljenju mogli pomoći u izgradnji profitabilne škole borilačkih vještina. Naravno, savjeti nisu vezani isključivo za borilačke vještine, vjerujem da će biti korisni za fitness i cross fit trenere.

1. Početak i plan strukture kluba.

Odnekud se mora početi. Kad prvi put otvorite klub novac je svakako problem broj jedan. Uložili ste mnogo, financijski i emocionalno, ali ne dopustite da vas to obeshrabri. Razmotrite sljedeće korake i ustanovit ćete da teška vremena ne bi trebala dugo trajati.

Ako imate konkretne troškove, tada znate koliko vam je polaznika potrebno za održavanje klub na životu. Razmislite da li je taj broj članova realan, hoćete li moći odraditi tu masu u dvorani bez gubljenja kvalitete treninga, koliko je termina tjedno potrebno ili koliko grupa.

Planiranje je važan dio organizacije svakog posla pa tako i vašeg trenerskog. Plan strukture kluba mora biti realan i što brže ostvariv. Vaši članovi kluba će vam pomoći u poslovanju. Oni će plaćati ono što vrijedi i prenositi dobre vijesti prijateljima o vašem klubu.

Ostanite realni kada su cijene mjesečnih članarina u pitanju. Provjerite koje su cijene kod konkurencija i neka vaša cijena ovisi o broju tjednih termina, opremljenosti i funkcionalnosti dvorane, dodatnoj opremi koja vam je na raspolaganju za treninge i slično.

Dobra ideja je da ponudite termine za sve uzraste, od osnovne škole do sredovječnih rekreativaca, kako bi se svaki polaznik osjećao ugodno u sebi sličnom okruženju. Za one koji bi željeli znati više izvan okvira sporta kojeg podučavate ponudite specijalizirane treninge.

Kako bi ojačali osjećaj pripadnosti i potaknuli lojalnost članova mogu se organizirati nešto kao podjela certifikata kao dokaz za uspješnu godinu i usvojena znanja.

 trening

2. Ciljana publika ili program za sve.

Otvarate li vrata djeci, tinejdžerima, odraslima ili svemu navedenom? Ako se orijentirate na djecu najbolji su termini poslije škole, odnosno oko 17 sati, maksimalno 18 sati. Za tinejdžersku i studentsku dob najbolji su termini treninga od 18 ili 19 sati.

Računate li na odrasle, zaposlene osobe - njima najviše odgovaraju termini u after work zoni odnosno od 16:30, 17, do 18 sati kako bi mogli obaviti trening odmah poslije posla i uskladiti ih s poslovnim i obiteljskim obavezama.

Ako ste jutarnji tip razmislite o mogućnosti o ranojutarnjim treninzima za zaposlene osobe s početkom u 6:30 ili 7 sati. Također, treninzi subotama i nedjeljama su njima vrlo zanimljivi.

Kada sve mogućnosti i termine postavite na papir, odmah vam je jasno da sami nećete moći voditi sve treninge i da morati prihvatiti suradnju i timski se organizirati. To nas vodi do novog savjeta.

3. Unajmite kvalitetne instruktore (asistente).

U bilo kojem sportu, ono zbog čeka ljudi žele biti dio sportske zajednice je strast prema tom sportu i dobro vodstvo. Dobar trener je motiviran, posvećen, srdačan, potkovan znanjem i uvijek spreman pomagati svojim učenicima.

Svaki instruktor borilačkih vještina bi trebao imati ove karakteristike. Dakle, prije nego što krenete u suradnju provjerite njihovu pozadinu i trenersko iskustvo. Naravno i trenerima početnicima treba pružiti šansu za dokazivanje.

Sjednite, porazgovarajte otvoreno u mogućnostima i očekivanjima kako biste bili sigurni da će odrađivati dobar posao. Na kraju krajeva, ugled vašeg kluba je u pitanju.

Kung fu

4. Sportska oprema na prodaji.

Pojedini klubovi prodaju sportsku opremu koju članovi mogu kupiti na licu mjesta. Dakle, moguće je prodavati reklamne majice, bočice za vodu, bandaže, rukavice, štitnike i tako dalje. Ako je cijena konkurentna i izbor zadovoljavajući nema razloga da članovi ne kupe pojedine komade opreme direktno od kluba.

Vrlo je važno osmisliti način kako izložiti opremu na prodaju. Onaj stari način kada se u svlačionici istrese oprema, pa navali narode dok ima, pomalo je primitivan i nikako nije profesionalan.

Bolju prodaju će svakako omogućiti online katalog i internet trgovina na stranicama kluba. Naravno i tu možete članovima nuditi popuste ili akcijske cijene.

5. Osobni treninzi.

Koliko se činilo da je novac u masi, osobni treninzi također mogu biti unosni. Ovdje se može angažirati i izvan granica kluba i sporta kojeg podučavate, te pojedincima koji iz određenih razloga ne mogu ili ne žele trening u grupi, ponuditi private treninge ili u manjim grupama.

Bitno je da imate prostor i opremu za organizaciju treninga s osobnim pristupom.

middle kick

6. Angažirajte se izvan kluba.

Iako ste fokusirani na izgradnju profitabilnog kluba, dodatnu mogućnost zarade možete pronaći u izvanklupskim satelitskim aktivnostima.

Moglo bi biti korisno kontaktirati portale koji pišu o borilačkim sportovima ili sličnim temama, te im ponuditi da povremeno napišete članak za njih. Zatim, dobra ideja je organizacija kvalitetno osmišljenih seminara ili tečajeva samoobrane u obliku ljetnih kampusa. Ako imate znanje iz fitnessa i rada u teretani, svoje usluge ponudite obližnjim teretanama.

Svaki angažman izvan kluba neposredno će raditi na promociji vašeg imena, a zatim i imena kluba.

7. Domaćin za događaje.

Ako imate mogućnosti u obliku adekvatnog prostora, razmislite o organizaciji sparinga ili čak manjih natjecanja za djecu i početnike. Takvi događaji bit će vrlo popularni među članovima vašeg kluba, ali i šire.

U takvim susretima vaši učenici će dobiti veći osjećaj zajedništva i priliku za napredovanje kroz ozbiljnije sparinge.

Therapy

8. Učinkoviti marketing.

Evo nas u omiljenoj online temi – marketing.

Na webu o marketing ima na tisuće članaka gdje možete saznati više. Čak bi marketing moga biti tema za sebe. Kao i za većinu firmi, tako i za vaš sportski klub ogromno važna stvar za poslovanje je imati marketinšku strategiju. U našem slučaju socijalnu strategiju i neka bude prisutna na što više društvenih mreža.

Možda na prvi pogled postavljanje fotografija i video zapisa na društvene mreže izgleda jednostavno, ali nije tako. Vrag leži u detaljima koji čine razliku.

Pobrinite se da sadržaj na društvenim mrežama predstavljaju vas poput ozbiljne tvrtke. Društveni mediji mogu biti blagoslov, ali i prokletinja ako vas predstave u krivom svijetlu.

Neka fotografije prikazuju članove u napredovanju ili čak ležerne fotke iza kulisa. Izbjegavajte one s pijanih tuluma i noćnih izlazaka. Ako niste sigurni kako kvalitetno graditi sadržaj na društvenim mrežama, angažirajte stručnjaka – svakako će se isplatiti. Također, ako imate u klubu osobu s iskustvom u marketing na društvenim mrežama ponudite mu suradnju. Sigurno ćete naći zajednički interes.

Neka web stranice kluba budu uvijek ažurirane i neka sadrže sve osnove standarde koje trebaju imate moderne web stranice; O nama, lokacije, termine, grupe, usluge, cijene, kontakt podatke i sve što je potrebno potencijalnim članovima da vas pronađu.

Angažirajte se online i povežite se s članovima na mrežama, komentirajte, dijelite sadržaj, odgovarajte na pitanja. Time pokazujete da vam je stalo do članova kluba i vaše sportske zajednice.

Navedeni savjeti izgledaju vrlo zanimljivo na papiru, ali nikako vam ne garantiraju high kick i profitabilnu školu borilačkih vještina preko noći. Neke stvari moraju proći kroz vaše ruke, a dragocjeno iskustvo u radu gurat će vas, korak po korak do pobjede.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi