Teretana u 7 ujutro

teretana ujutro

Vrijeme nas gazi bez milosti i svakako moramo organizirati i imati život izvan svih obaveza. Posao, obitelj, prometne gužve … i kako uz sve to naći vremena za teretanu ili bilo koji drugi oblik treninga. Ako nemate problem s jutarnjim buđenjem razmislite o ranojutarnjem odlasku u teretanu ili se razbudite uz nekoliko pretrčanih kilometara.

Možda zvuči čudno, ali nema ništa neobično u jutarnjim treninzima, štoviše imaju i prednosti koje mogu potvrditi iz osobnog iskustva. Na primjer;

Dosljednost.

U ranojutarnjem terminu nemate obaveze i vrlo rijetko će se dogoditi vremenski sukob s nekom drugom obavezom , sve je stvar vaše volje za ranim buđenjem i ustajanjem iz kreveta sat vremena ranije kako bi obavili trening.

Nemate razlog za ispriku i izostanak.

Nakon što završite s treningom, pred vama je cijeli dan s jednom obavezom manje.

Pokretanje metabolizma.

Nakon jutarnjeg treninga vaš organizam će se regenerirati cijeli dan uz uobičajene dnevne napore i time trošiti više kalorija. Odnosno, sva hrana je preko noći probavljena i u jutarnjem treningu preostaje jedino masnoća za sagorijevanje.

Kvalitetniji san.

Dobar san važan je za mnoge stvari poput mršavljenja do oporavka organizma. Na večernjim treninzima ljudi se razbuđuju, te je tijelu potrebno određeno vrijeme za smiraj i pripremu za san. Vjerujem da ste imali osjećaj umora nakon večernjeg treninga, a niste mogli zaspati jer je tijelo razbuđeno.

Jutarnji treninzi spriječit će da vam se dogode takve stvari i san učiniti bržim i kvalitetnim.

jutarnji trening

Fizička i psihička energija tijekom dana.

Nakon dobre jutarnje vježbe stvara se osjećaj kao da možete osvojiti cijeli svijet. Također, glava je bistrija i stvoreno je dobro raspoloženje koje će vas držati cijeli dan.

Ako niste probali – probajte. Otkriti ćete da je istina.

Dostupnost sprava.

U poslijepodnevnim i večernjim satima veća je gužva u dvorani i na mnoge sprave morat ćete pričekati. Sve nas to jednako smeta. U ranojutarnjim terminima taj problem ne postoji. Uz vas bit će još poneka jutarnja ptica, ali daleko je to od gužve koja izluđuje i remeti ritam treninga.

 

Nakon ovog kratkog uvoda, pitanje glasi, da li je bolje vježbati ujutro ili navečer?

Znanstveni odgovor na to ne postoji, već je sve stvar vaše rutine, navike, obaveza i slično.

Iskušano osobno, pokušat ću opisati kako to izgleda ujutro, a kako navečer. Oba termina imaju prednosti i manje, a na vam je da odlučite što vam više odgovara.

trcanje ujutro

Izvor slike: tigerfitness.com

Jutarnji trening.

Budulica se oglasi kao grom žestoko, budite se polako, vrlo je rano. Vodite malu mentalnu borbu oko ustajanja iz kreveta. Pogled vam bježi na sportsku odjeću koju ste večer prije pripremili kako bi ujutro imali što manje posla.

Osjećaj grižnje savjesti bio bi prevelik kada bi nastavili spavati i pripremljenu sportsku odjeću vratili u ormar. Ustajete, pripremate kavu koju ispijate dok se oblačite. Kava obično potakne probavu, obavite WC i izlazite u prohladno jutro dok svi “normalni” spavaju.

Vožnja do teretane je mirna, na radiju su pjesme koje ste već sto puta čili, voditelji pokušavaju biti duhoviti…

Ulazite u teretanu s još uvijek prisutnim mislima što mi ovo treba. Teretana je skoro prazna i sve sprave su na raspolaganju. Možda još neki fanatik poput vas hvata formu i figuru za ljeto. Odabirete prvu vježbu i započnete s treningom.

Uskoro početna pospanost nestaje i zamjenjuje je svježa doza energije. Ulazite u ritam, znoj izbija, srce lupa dok prolazite kroz trening.

Četrdeset pet minuta kasnije gotovi ste, tuširate se i izlazite iz dvorane puni pozitivnih misli, samouvjereni, motivirani kako da vam cijeli svijet leži na dlanu. Vaš je um spreman za posao i bez obzira na to što vas očekuje u ostatku dana znate da ste pobijedili najvećeg neprijatelja – sebe.

vecernji trening

Večernji trening.

Večernji trening ima potpuno drugačiju vibru.

Budite se u neko normalno vrijeme, odlazite na posao u špici jutarnje gužve. Prva živciranja počinju.

Kako radi dan odmiče, polako počinjete razmišljati o treningu. Ovisno o danu moguće je da ste energični ili pospani. Kako bilo, osjećate malo uzbuđenje zbog odlaska u teretanu. Sretni ste što stres ostavljate iza sebe na poslu ili ga želite izbaciti na spravama u teretani, na trčanju ili na vreći za boks.

Za razliku od jutarnjeg termina tijelo i um su totalno budni. No, u teretani je u ovo vrijeme već prilična gužva i strateški morate birati s kojim vježbama započeti, s kojima nastaviti i s kojima završiti trening.

Stavljate Bluetooth slušalice i omiljena pjesma vas ubacuje u akciju. Znoj se cijedi niz tijelo i mišići zatežu dok krčite put kroz trening.

Za otprilike sat i petnaest minuta kasnije ( trening je dulju zbog čekanje na neke sprave) izlazite iz dvorane i spoznajete da se sunce spušta na horizontu ili je već duboko mrak, ovisno o godišnjem dobu.

Krećete kući zadovoljni jer ste završili dan kvalitetno i preostaje vam još nekoliko sati za tuširanje, jelo i opuštanje uz knjigu, film, seriju.

 

Koje je termin bolji, jutarnji ili večernji?

Ne mogu odgovoriti na to pitanje umjesto vas. Probajte oba i provjerite koje odgovara vašem načinu života. Na kraju, ipak je vrijeme vježbanja manje važno, bitno je da je kontinuirano.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi