Karakteristike dobrog fitness trenera

profesionalni trener

Sigurno jedno od najintrigantnijih pitanja u fitness industriji; koje kvalitete treba imati trener borilačkih sportova ili fitness instruktor?

 

 

Odnosno još važnije, kako mu te kvalitete pomažu u motiviranju i zadržavanju učenika?

Jedno je sigurno, na to pitanje je nemoguće odgovoriti, ali iz vlastitog sportskog života mogu izdvojiti nekoliko segmenata koji čine razliku.

Profesionalnost, preciznost, priprema.

Ako kasnite na treninge, to će se vrlo brzo negativno utjecati na vaše klijete. Točnije, neće biti zainteresiran za vježbu s vama, jer ćete ostavljati dojam da i vi niste zainteresirani za suradnju. Kašnjenje je vrlo loša navika jer ističe dojam da ne poštujete tuđe vrijeme. Ako vaši učenici mogu odvojiti sat ili dva za trening od svog obiteljskog i poslovnog života, poštujte njihovo odvojeno vrijeme u budite prije njih u dvorani pripremljeniji profesionalni. Oni to očekuju od vas.

Nije potrebno reći koliko loše utječe gubitak učenika zbog kašnjenja i nepripremljenosti za trening. Nemojte si dozvoliti da prođe niti jedna minuta treninga na razmišljanje što bi se danas moglo raditi. Isplanirajte svaki segment treninga unaprijed. U svakom trenutnu u dvorani svi moraju imati dojam da kompletno vladate situacijom i da vjeruju u vaš trening. To se postiže dobrim planiranjem unaprijed.

Napokon tu je profesionalizam. Ako želite biti profesionalac i vrhunski instruktor fitnessa ili nekog borilačkog sporta morate se tako ponašati. Uz vaše znanje o sportu vrlo važni su elementi poput higijene i čistoće odjeće, sprava, dvorane. Treninzi moraju biti ugodni, ali bez prevelikog nepotrebnog pričanja i čavrljanja. Povremeno morate održavati blagu distance kao bi autoritet bio čvršći uz cilj izvlačenja maksimuma iz svakog treninga.

Obrazovanje.

Kao u veći profesija tako i fitness instruktori i treneri borilačkih sportova ulaganjem u dodatno obrazovanje stvaraju razliku. Uostalom, vaš je posao potaknuti ljude na budu najbolja verzija sebe. Vaše obrazovanje ne prestaje s trenerskom diplomom ili certifikatom ove ili one razine. Paralelno postoje niz grana gdje možete širiti svoje obrazovanje. Na primjer psihologija, socijalne i komunikacijske vještine, proučavanje sličnih sportova, anatomija, društvene mreže i sve drugo što vam može pomoći u uslugama koje nudite.

kvalitetan trener

Komunikacijske vještine.

Dobri treneri grade odnos međusobnog razumijevanja i povjerenja kroz jasnu komunikaciju. Prema Albertu Mehrabianu i 7-38-55 pravilu osobne komunikacije, 55% načina na koji komuniciramo je govora tijela, 38% je tonom glasa, a 8% je pomoću riječi. Kao trener morate toga biti svjesni i razmotriti kako vaš govor tijela i ton glasa komuniciraju uz verbalne upute.

Na primjer, dobri govori tijela uključuju uspravno držanje i kontakt s očima. Ponekad je poželjan i fizički kontakt, naravno ako je to prikladno. Može se još dodati i bodrenje i motiviranje kroz vježbu i primjerice “daj pet” nakon uspješnog završetka vježbe.

Sposobnost motiviranja.

Možete izgraditi komunikacijske vještine do maksimuma, ali to ipak ne znači da će svi reagirati na vaše upute s istim oduševljenjem.

Tijekom trenerske karijere susretat ćete se s ljudima kojima nedostaje samopouzdanja i treba ima više vremena da nauče pojedine vježbe ili nisu redoviti na treninzima, ili ne vide svrhu treninga.

Postoje nekoliko tehnika kako bi takve ljude motivirali i pružili im priliku da se osjećaju cjenjenije i da vjeruju da je trening vrijedan truda.

Davanje pohvala, čak i za najmanji uspjeh, zatim pokazivanje istinskog interesa za napredak vaših klijenata su ključni i osnovni segmenti motivacije.

Jedan od naprednijih načina motivacije je da im kupite poklon iznenađenja ako se ostvare određeni ciljevi. Ova metoda će sigurno pomoći podići motivaciju. Time pokazujete da je i vama stalo do postignuća vaših učenika.

Što ste više motivirani u pogledu verbalne i neverbalne komunikacije to će se vaši učenici osjećati ugodnije i vjerojatnost je veća da ćete ih zadržati kao klijenta.

Prijateljski pristup.

Svaki trener zna da je svaki učenik različiti. Neki sami sebe motiviraju, dok je druge potrebno više ili manje pogurati. Neki vrlo brzo usvoje vježbe, drugima je potrebno više vremena. Pojedinci će imati nekoliko pitanja kada prvi puta izvode vježbu, za razliku od drugih koji se mogu osjećati nelagodno u novom okruženju.

Pristupačan i prijateljski nastrojen trener treba imati razumijevanja i biti uvijek spreman pomoći, a ponekad biti “rame za plakanje”.

Takav pristup trebao bi se primjenjivati prije, za vrijeme i nakon treninga. Također, morate shvatiti njihova fizička i mentalna ograničenja i u skladu s njima prilagoditi treninge.

Sposobnost i trenerska intuicija između presinga i podizanja tempa s jedne strane i puštanja učenja tempom pojedinca, presudno je za oblikovanje trenerske reputacije – kako će vas drugi doživljavati.

fitness trener

Biti u trendu.

Kao fitness instruktor ili trener borilačkog sporta bitno je držati tempo sa svim najnovijim trendovima. Treninzi i vježbe se stalno razvijaju i isplati se biti na vrhu onoga što se događa u vašoj industriji. Danas je mnogo lakše pratiti sve promjene putem društvenih mreža, te ostvariti kontakte s drugim trenerima i biti u toku sa svim novim idejama. Članovi vašeg kluba sigurno će cijeniti entuzijazam i osvježenje u treninzima. Nove vježbe i drugačiji pristup sigurno otvaraju nove horizonte vježbačima na svijet oko sebe.

Na primjer možete postaviti Google Alerts na sve teme koje vas zanimaju. Sve što vam treba je Google račun, kojeg sigurno već imate. Upišite “fitness trendovi” i dobivat ćete obavijesti svaki puta kada se članak s ovim ključnim riječima pojavi na mreži.

Izbjegavajte nepotreban rizik.

Važnost ovog savijete ne smije se podcijeniti. Nesreće se mogu dogoditi svakome, uvijek i svugdje. Uvijek postoji mogućnost da se član kluba ozbiljnije ozlijedi i da vas kako trenera drži odgovornim. Teško je na ovu temu dati neki specijalni savjet, osim da budete svjesni potencijalnih opasnosti. Na početku treninga dobro zagrijte klijente, zatim provjerite opremu i sprave za vježbanje, ako su se pojavila oštećenja koja bi mogla uzrokovati ozljedu. Provjeravajte svlačionice, tuševe, bojlere, brišite mokre podove i svako oštećenje što prije sanirajte. Članovi kluba će prepoznati vašu brigu i sami pridonositi sigurnosti na treningu.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi