Teretana u 7 ujutro

teretana ujutro 300Vrijeme nas gazi bez milosti i svakako moramo organizirati i imati život izvan svih obaveza. Posao, obitelj, prometne gužve … i kako uz sve to naći vremena za teretanu ili bilo koji drugi oblik treninga. Ako nemate problem s jutarnjim buđenjem razmislite o ranojutarnjem odlasku u teretanu ili se razbudite uz nekoliko pretrčanih kilometara.

Možda zvuči čudno, ali nema ništa neobično u jutarnjim treninzima, štoviše imaju i prednosti koje mogu potvrditi iz osobnog iskustva. Na primjer;

Dosljednost.

U ranojutarnjem terminu nemate obaveze i vrlo rijetko će se dogoditi vremenski sukob s nekom drugom obavezom , sve je stvar vaše volje za ranim buđenjem i ustajanjem iz kreveta sat vremena ranije kako bi obavili trening.

Želim imati profitabilni klub borilačkih vještina

Therapy 300Imate ambiciju i želite osnovati klub nekog borilačkog sporta u kojemu ste stručnjak i sigurno na početku zapitat ćete se koliko će vaš trud, rad, entuzijazam biti profitabilan. Može li se od vođenja kluba i trenerskog posla živjeti, ako ne tako ambiciozno, može li klub biti dodatni izvor prihoda.

Na to pitanje nisam uspio dobiti odgovor kod trenera koje poznajem, jer ipak nismo toliko bliski da bih se odvažio postaviti to pitanje i očekivati direktan odgovor.

Vole li žene pločice na trbuhu

trbušnjaci 300Siguran sam da je svatko tko je uspio izgraditi six pack ili u našem žargonu pločice na trbuhu vrlo ponosan na svoj atletski izgled. Naporni treninzi, odricanje i disciplina u prehrani napravit će vaš trbuh ravan i čvrst, a vašoj glavi unijeti dodatno samopouzdanje, prvenstveno ljeti kada trbušni zid lakše dolazi do izražaja.

Ali, koliko su pločice na trbuhu uistinu privlačne suprotnom spolu pokušao sam saznati u krugu ženskih prijatelja i kolegica. Njihova imena nisu važna jer se radi o “običnim”, medijski nepoznatim ljudima iz susjedstva.

Karakteristike dobrog fitness trenera

prefesionalni trenerSigurno jedno od najintrigantnijih pitanja u fitness industriji; koje kvalitete treba imati trener borilačkih sportova ili fitness instruktor? Odnosno još važnije, kako mu te kvalitete pomažu u motiviranju i zadržavanju učenika?

Jedno je sigurno, na to pitanje je nemoguće odgovoriti, ali iz vlastitog sportskog života mogu izdvojiti nekoliko segmenata koji čine razliku.

Što čini velikog borca?

muay thaiPostati dobar borac u bilo kojem borilačkom sportu, ili rekreativac ili jednostavno u teretani želite isklesati tijelo, skinuti koju kilu i živjeti zdravije, nije nešto što će se dogodi preko noći. Bez obzira ako ste početnik ili već iskusni u treningu, postoje osnovna načela koja su temelj na putu prema vrhunskom rezultatu.

… I ako stavimo ista ta načela izvan okvira sporta, na putu smo postati bolji ljudi.

Muškarci i žene, svi smo mi borci i taj instinkt je duboko u nama. Stvoreni smo s nagonom zaštite i borbe. Ponekad su zaštita i borba usko povezani, a ponekad nemaju dodirnih točaka. Biti borac i moderan ratnik ne znači nužno i fizičku borbu, ponekad to znači i okretanje drugog obraza, ma koliko to teško bilo.

Kako ostati motiviran za trening?

Ovo je nova tema u Oružarnici i možda će sada izgledati kao offtopic, ali nikako ne bih želio da tako ostane. Kategorija „Put modernih ratnika“ je ustvari osmišljena za teme u kojoj bi se trebali pronaći oni koji treningom žele postići neki ratnički cilj, promijeniti život, steći bolje navike i možda postati bolji i kvalitetniji ljudi. Epske bitke mačevima su daleko iza nas, ali i u današnjem svijetu može se postati moderni vitez, ninja, samuraj, spartanac, viking, ratnik.

Pravda, ljubaznost, hrabrost, čast, suosjećanje, iskrenost, odanost. Ako vam ove riječi nešto znače, vaš trening, bilo koje discipline, a ne samo borilačkih i ratničkih vještina može dobiti novi smisao.

Gledajući današnji način života prilično je teško biti kroz godine dosljedan i motiviran u treningu. Život je sve samo ne lagan. Stres je prisutan u poslovnim i obiteljskim obavezama, kronični nedostatak vremena, premalo sna, nezdrava hrana..... i kako u sve to uklopiti redovno treniranje? Kako ostati motiviran.

Mogu li naučiti borbu mačem online?

Danas su sve više popularna e-učenja i online tečajevi, što je potpuno razumljivo s obzorom na razvoj tehnologije i užurbanim načinom života. Imate priliku pronaći i prijaviti se za sve što vas zanima, pa tako i za mačevanje. Od Kenda, srednjovjekovnog, freestyle mačevanja … sve je dostupno, naravno uz naknadu. Znanje nije besplatno. Na primjer, online tečajevi koji izgledaju ozbiljno nude se na slijedećim stranicama:

http://swordcarolina.com

https://swordschool.teachable.com

Posebno na You tube-u pronaći ćete mnogo videa i vodiča kako savladati borbu mačem iz udobnosti vlastite sobe. Vodiči za početnike, vodiči za napredne i tako dalje. Prije nego što se zaputimo u takvu avanturu ili čak platimo online tečaj, trebamo se zapitati da li je moguće postati borac mačem prakticirajući online treninge?

Postani moderna verzija ninje

Prije mnogo stoljeća ninjutsu je rođen u svijetu u kojem je bjesnio rat. To je jedan segment koji uvelike razlikuje ninjutsu od ostalih japanskih vještina poput aikida ili karatea koju su osnovani u vrijeme mira. Zbog “odrastanja“ u nasilnom ratnom svijetu, tehnike ninjutsua bile su usmjerene borbene metode koje su se mogle primjenjivati na bojnom polju, iza neprijateljskih linija ili protiv više napadača. Obuka i treninzi su počeli obuhvaćati i načela psihološke samoobrana koja je omogućavala polaznicima da otklone strah iz svojih života.

Iste prilagođene principe danas koriste vojske diljem svijeta možda ne znajući od kuda izvorno potječu. Moderni vojnik danas susreće se skoro pa istim nevoljama kao i ninja ratnik prije 500 godina – i ninja učenja jednako su vrijedna u 21. stoljeću kao što su nekad bila.

Vježbajte bokkenom

Kupili ste katanu, čestitam.

Ne bih sada želio nametati mišljenje, ali sigurno se nećete zadovoljit da samo krasi sobu. Željeti ćete koji puta zamahnuti, vježbati udarce i otkriti neke tajne u borbi katanom.

Štoviše, možda će vam se javiti želja da pronađete učitelja i upišete se na kendo, aikido, ninjutsu ili neku drugo borilačku gdje ćete imati priliku vježbati katanom. Ako ništa drugo da barem pronađete partnera (prijatelja, ženu, muža, brata…) za učenje mačevanja preko interneta.

U tom slučaju katanu slobodno ostavite da krasi sobu na stalku ili zidu. Nikako nije preporučljivo njome mahati po sobi. Najmanji dodir sa namještajem napraviti će štetu. Ljudske ozljede neću niti spominjati. Mahati katanom u blizini drugih ljudi ne pokušavajte, bez obzira na iskustvo.

Rješenje – kupite bokken.

Publish modules to the "offcanvs" position.