Jesu li vampiri još uvijek opasni i popularni

Kada se zapitamo jesu li današnji filmski i knjiški vampiri još uvijek opasni i popularni, prvenstveno se referiram na Sumrak sagu i druga dijela iz žanra paranormalnih ljubića koji su vampire izbacili sa scene strašnih čudovišta. Čak i ako pogledao ozbiljnije vampire iz filmske povijesti – izgleda mi kako da i oni trebaju upgrade 21. stoljeća.

Danas ljudi imaju pištolje i puške, naoružani su. Imaju sigurnosne sustave, internet, cyber opremu, infracrveni vid u mraku i da ne nabrajam dalje. Drugim riječima živimo u svijetu u kojem iskonski ljudski strahovi i nisu više problem i više se ne bojimo mraka.

Treba li onda moderna vrsta grabežljivca također evoluirati u tom smjeru? Ruku na srce, više se ne bojimo tajanstvenog gospodina koji živi u dvorcu iznad sela.

Znači, kako bi vampiri ispunjavali svoju ulogu u današnjem modernom svijetu i predstavljali prijetnju, moraju biti nevjerojatno brzi, natprirodno jaki, imati sposobnost brzog zacjeljivanja rana i možda im sunce više ne treba stvarati probleme. Vampiri sve nabrojane osobine više ili manje imaju. Ali, zašto ne i mogućnost kontrole uma i nekih drugih telepatskih i telekinetičkih sposobnosti. Možda bi mogli barem djelomično putovati kroz vrijeme.

Kada bi trebali objasniti što se krije iza maske vampira ne bi pogriješili ako ih opišemo kao metaforička čudovišta koji simboliziraju klasno društvo i prenosioce bolesti. Sve današnje varijacije vampira karakterizira glad za krvlju i imaju velikih problema kontrolirajući tu požudu. Također, funkcioniraju kao metafora za ovisnost i opsesiju. Naravno, susret s vampirom ima trajne učinke na čovjekov život.

Zanimljivo, dok ljudima obično ovisnosti skraćuju život i uništava kvalitetu života, vampirima ovisnost o krvi daje mogućnost zaobilaska starenja i imunost na prirodnu smrt. Dok je za jedne ovisnost smrt, za druge je vječni život.

Nimalo čudno što ih smatramo zanimljivom temom.

Kako bilo, zahtjevnija publika će reći da su neki filmovi i književna dijela zauvijek uništila i pokopala vampire. Kako su ih osmislili i koje su im karakteristike i osobine nadjenuli.

Ne, ipak ne, vampiri su previše narativan alat i previše emocionalno rezoniraju da bi ih se samo tako uništilo i zaboravilo u žanru fikcije i horrora. Možda smo se, poput zombija, umorili od njih ili ćemo se tek umoriti, ali oni će se vratiti. Nadam se u nekom novom neviđenom obliku u režiji nekog talentiranog pisca.

Prikladno, vampirska fikcija ostat će besmrtna.

 

Pogledaj što radimo na;

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi