Katana, oružje za zombi apokalipsu?

Kada bi se postavilo pitanje koje je oružje idealno za zombi apokalipsu, većina bi bez imalo razmišljanja odgovorila – katana.

Nimalo neočekivano s obzirom da su postapokaliptični zombi filmovi i serije danas vrlo popularan pravac znanstvene fantastike. Zamislite se kako katanom sređujete beživotna hodajući tijela živih mrtvaca i kako komadi trulog mesa lete na sve strana prilično je cool i uzbudljivo.

Ako se još pritom inspirirani s Michonne iz Walking deada mašti i zabavi nema kraja. Istina, na televiziji i filmu katana je svakako jedno od top oružja. Borbe su vrlo atraktivne, a katana sa lakoćom siječe groteskne zombija. Bez imalo grižnje savjesti možete se na njima iživljavat koliko vas volja - ionako su mrtvi.

A što bi bilo kad bi bilo, odnosno da se uistinu dogodi zombi apokalipsa. Ako se pojavi nepoznati virus koji će reanimirati mrtvace i pretvarati ih u zastrašujuće strojeva za žderanje mesa koji ne osjećaju bol. U čoporu ili pojedinačno oni postaju opasnost za svijet kakvog danas poznajemo i prijete mu uništenjem.

Zaraza se nezaustavljivo širi ugrizom, ogrebotinama, tjelesnim tekućinama poput krvi ili sline. Svakim danom živih mrtvaca je sve više, a može ih se zaustaviti jedino žestokim udarcem u glavu, da im se ošteti  ono malo preostalog mozga što ih krvoločno tjera dalje.

Ostati živ zahtijeva brzinu, mobilnost, izdržljivost i naravno dobro oružje. A je li katana idealan izbor oružja? Evo par detalja koje moramo uzeti u obzir i zaključiti - ipak nije.

 

Zadržati katanu oštrom.

Katana je sijekući mač i svu svoju raskoš i ubojitost pokazuje kada je vrlo vrlo oštra. Čak i kod katana izrađenih od najkvalitetnijeg čelika i radi svoje savršene oštrine, sječivo će se s vremenom zatupiti uslijed mnogih borbi u apokaliptičnom svijetu. Što je sječivo oštrije, lakše se tupi i ošteti, a ako govorimo o zombi apokalipsi moramo pretpostaviti da ćemo biti prisiljeni živjeti gerilskim načinom života. U divljini, šumama, planinama i mogućnosti oštrenja katane neće biti često dostupne. Za takav luksuz ceremonijalnog oštrenja neće se imati vremena. Ako nam katana postane tupa, njena ubojitost se smanjuje.

 

Veličina.

Na otvorenom prostoru katana je fenomenalno oružje, ali u zombi apokalipsi moramo predvidjeti da ćemo vrlo često biti i boriti se u zatvorenom prostoru. Uski hodnici, prolazi, prostorije niskog stropa gdje nemao mjesta nesmetano zamahivati mačem, mogao bi predstavljati problem za profinjene tehnike mačevanja katanom. Za takve sužene prostore wakizashi bi bio bolje rješenje. Također, trebamo predvidjeti da ćemo u lutanjima nositi i druge stvari potrebne za preživljavanje. Možda, jurišnu pušku i municiju, zalihe hrane i vode, alat, vreću za spavanje, dalekozor, prvu pomoć i slično. Tu bi se veličina katane mogla pokazati neprikladnom, odnosno veće je manje.

 

Multifunkcionalnost.

Katana je mač profinjene tehnike i dizajnirana je isključivo za borbu. Primijeniti katanu kao alat izvan borbe nije baš najbolje rješenje.

Na primjer, krčiti put kroz gusto raslinje s katanom nije nimalo prikladno. Tu bi se mačeta pokazala mnogo boljim izborom, te bi bila bolja za izradu koplja u šumi, izradu skloništa, pripremu drva za vatru i sve drugo potrebno za preživljavanje. Naravno, uz sve nabrojano mačeta je vrlo dobro oružje za blisku borbu.

Drugim riječima postoje druge vrste mačeva, veliki vojnički noževi, sjekire koje se mogu koristiti i za druge radnje preživljavanja, jednako kao i za borbu protiv zombija ili životinja u divljini.

Katana je ipak dizajnirana samo za borbu.

 

Za kraj, postoji li savršeno oružje za zombi apokalipsu, odgovor je ne.

Ipak bi se trebali naoružati kombinacijom više oružja i dodatnih alata kako bi što dulje preživjeli u divljem svijetu bez zakona, uz obavezno vatreno oružje. A hoće li katana biti jedno od tih oružja ovisi samo o vama.

Bitno je da oružje koje izaberete bude što više korišteno, odnosno da imate koristi od njega u više situacija, a ne bespotrebna prtljaga samo zato što je cool.

 

Pridruži nam se na:

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi