Zašto u serijalu Dine nema vanzemaljaca?

Dok nestrpljivo čekam novi / remake filma Dina, odajem poštovanje ovim kratkim tekstom tom veličanstvenom djelu nad djelima znanstvene fantastike i pitam se zašto u cijelom serijalu nema vanzemaljaca.

Vrlo moguće, Frank Herbert je namjerno izostavio vanzemaljce i bio je to njegov planski izbor kako bi naglasio nekoliko stvari. Na primjer:

Čovječanstvo je vrlo posebno i jedinstveno.

Jesu li vampiri još uvijek opasni i popularni

Kada se zapitamo jesu li današnji filmski i knjiški vampiri još uvijek opasni i popularni, prvenstveno se referiram na Sumrak sagu i druga dijela iz žanra paranormalnih ljubića koji su vampire izbacili sa scene strašnih čudovišta. Čak i ako pogledao ozbiljnije vampire iz filmske povijesti – izgleda mi kako da i oni trebaju upgrade 21. stoljeća.

Annika, Borg, Sedma

Kao dijete, Annika Hansen je s roditeljima koji su bilo egzobiolozi otputovala u Delta kvadrant proučavati Borga. Tri godine su njezini roditelju u ime znanosti proučavali i obilježavali Borgove na jednoj od Borgovih brodova kocki. Jednoga dana, približili su se previše kocki, sustav za skrivanje nije uspio učiniti brod “nevidljivim” i svi troje su asimilirani. Tada je Annika imala oko 6 godina i njezina obitelj, vrlo moguće, bili su prvi ljudi asimilirani u Borga.

Može li se zombi apokalipsa stvarno dogoditi?

Sada u vrijeme vladavine COVID-19, većina ljubitelja fikcije sigurno se zapitala može li se dogoditi zombi apokalipsa, slično kao u filmovima i serijama tipa World War Z ili Waking dead? Ja jesam.

Odlazi li svijet k vragu?

Da sam ovaj članak pisao prije pola godine bio bi “široj publici” potpuno nezanimljiv. Neka glupa tema s ruba znanstvene fantastike. Ali danas, stvar je potpuno drugačija. Godina je tek u prvom kvartalu, a već smo imali zagađeni zrak u Zagrebu. Situacija koja asocira na Kinu i Indiju, zatim meteor koji je srećom sagorio u atmosferi. Pitam se, što bi se dogodilo da je bio veći?

 

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.