Tajna kukri noža

Kukri je prema unutra zakrivljeni nož, sličan mačeti koji se koristio kao oružje i oruđe Athara Magaretu, Bhikkstanu, Samuderi i kod drugih naroda pod utjecajem Khas - Kirati kulture.

Tradicionalno se govorilo kada je nož kukri (može se reći i khukuri) bio izvučen iz korica u borbeni položaj morao je pustiti krv neprijatelja. Ako do toga nije došlo od Gurke se očekivalo da zareže svoj dio tijela i pusti vlastitu krv prije nego što kukri spremi u korice.

Nekad i sada, hrabrost i iskrenost su karakteristike Gurka koji žive uz moto bolje umrijeti u borbi nego biti kukavica i učinite će sve kako bi zaštitili svoju naciju i saveznike. U borbi prsa u prsa poznati su po žestini i oštrini baš poput njihovih kukri noževa.

tradicionalni kukri dož

Tko su Gurke?

Gurke, koje još nazivaju i britanskim dobrovoljcima, te sinovima Himalaja kao vojna jedinica imaju zaštitni znak - kukri nož. Novače ih na obroncima Himalaja i po svim vojnim stručnjacima oni su jedna od najboljih pješadija na svijetu, a naziv su preuzeli od prvobitnog imena vladajuće dinastije Nepala. S Britancima koji su kolonizirali Indiju borili su se 1813. i 1816 godine, te im nanijeli velike gubitke, a već su tada stekli veliko poštovanje protivnika. Nakon što su Britanci naposljetku zavladali Indijom, Gurkhe su primili u svoje redove, te osnovali tri bojne taktične vojne jedinice koje su sudjelovale u Prvom i Drugom svjetskom rat, boreći se i u Europi, ali i u Sjevernoj Africi, džunglama Malezije i Burme, i na Siciliji.

Pročitajte više na: https://www.express.hr/life/ovo-su-vojnici-od-kojih-svi-strepe-i-sluzbeno-su-najbolji-na-svijetu-5801

“Nikad u životu nisam vidio više postojanosti i hrabrosti, ne bježe, izgleda da nemaju strah od smrti”, rekao je britanski časnik John Shipp 1816. godine.

Učinkovitost u borbi prsa u prsa Gurke malim dijelom mogu pripisati kukri noževima. Unutarnja zakrivljenost oštrice omogućava zglobu šake da se ne mora savijati. Zatim, masivna debela oštrica ima težište koje je znatno ispred ručke, što povećava prijenos energije.

Zbog same težine noža, 1-2 kg. oštrica lakše probija i klizi kroz metu, sama masa pojačava silu zamaha. Rezultat je prodorna sila koja je nesrazmjerna dužini noža od 40 do 46 cm.

Znamo da je Britansko carstvo bilo posvećeno uspostavljanju i održavanju kolonica širom svijeta. Godine 1815. Britanija je prvi puta napala Nepal, naciju koja je popularizirala kukri nož. Svaki puta kada su pokušali pokoriti himalajsko kraljevstvo bili su poraženi. Naposljetku su ipak uspjeli preuzeti Nepal 1816. godine. Britanci su potpisali ugovor s nepalskom vladom i nakon toga su počeli novačiti Gurke u kolonijalnu vojsku.

Sredinom 1800-tih, Britanija je imala problema s Mogulskim carstvom u Indiji, te je koristila trupe Gurka s ciljem okončanja pobune i hvatanja mogulskog cara. U tim sukobima kukri noževi su pokazali djelotvornost i zadobili su poštovanje britanske vojske.

U narednim godinama Gurke su sudjelovale u brojnim sukobima, jedan od njih bio je Prvi svjetski rat gdje su se borile zajedno s Britancima u Europi. To je bio prvi puta da su Gurke doživjele borbu izvan rodne Južne Azije. Mnogima je bilo vrlo teško boriti u novoj sredini u ratu kojeg možda nisu baš sasvim dobro razumjeli i protiv opasnog dobro naoružanog i motiviranog neprijatelja. Ali, borili su se hrabro, a u borbi prsa u prsa kukri noževi bili su im u rukama.

Iz sadašnje perspektive riječi Gurke i kukri idu zajedno, jedna riječ bez druge jednostavno su nepotpune, jer je njihova priča povezana. Kukri nije samo nacionalno oružje Nepala, već je vrlo važan element u nepalskoj kulturi i predstavlja nepalsku tradiciju i donekle duhovna uvjerenja. U nekim nepalskim zajednicama on definira društvenu ulogu i služi kao simbol bogatstva, statusa ili prestiža u društvu. Nije rijetko da muškarci vole nositi kukri uz sebe.

Kukri gurkhas

Izvor slike: iStock

Međutim, kukri je mnogo stariji od Gurka i Nepala, odnosno koristili su ga Kirati, narod iz regije južnog Nepala i Sjeveroistoka Indije u 7. stojeću prije Krista. Neki vjeruju da povijest noža ipak dolazi iz invazije Aleksandra Makedonskog na Indiju, jer je sličnost vrlo velika sa makedonskom verzijom Kopisa, jednoreznim zakrivljenim mačem kojeg je koristila Aleksandrova konjica.

kopis pininterest small

Grčki Kopis u muzeju Metropolitan, New York City. Materijal željezo, najvjerojatnije iz 4 - 5 stoljeće prije Krista.

Slika nema referencu izvora, moguće da je slikana privatno u muzeju.

Bez obzira koja je verzija više istinita, povijest kukrija je najmanje 2500 godina stara.

Vratim se u bližu povijest. Britanci su koristili Gurke i kukri noževe kao propagandno sredstvo u mnogim ratovima. Klasični primjer je u ratu protiv Argentine na Falklandima. Fotografije Gurka s noževima izazivala je strah u mislima Argentinaca, jer su vezane uz poznati mit da kukri mora pustiti krv svaki puta kada se izvuče iz korica, što naravno nije istina.

khukuri1

Kukri ples, tradicionalna borilačka vještina Khas – Kirati.

Kukri ples je stil borilačke vještine Khas – Kirati naroda koja se uglavnom temelji na uporabi kukria. U plesu vrlo je važno udruživanje tijela i uma, dualnost vanjske i unutarnje moći između kukria i borca.

Filozofija kukri plesa obuhvaća četiri faze; osnovnu, životinjsku, elementarnu i ljudsku. Oni predstavljaju ciklus početka i kraja života sa svim segmentima koje čovječanstvo ima.

Osnovna faza fokusira se na učenje osnovnih tehnika napada i obrane u borbi protiv protivnika također naoružanog nožem. Svako kretanje u kukri plesu pretpostavlja da napadači mogu imati jedno ili više oštrica.

kukri ples

Životinjska faza sastoji se od sedam životinjskih oblika i razvija mehanizam sirove, instinktivne snage i reakcije. Te životinje su pangolin, ždral, bogomoljka, zmaj, majmun, tiger i zmija.

Faza elemenata sastoji se od četiri klasična elemenata; vjetra, zemlje, vode i vatre.

Ljudska faza sastoji se od oblika koji oponašaju ribara, dadilju, redovnika, pijanca i lijep ženu. Te su rutine osnove ljudskog kretanja i u njima učenici spoznaju mogućnosti i ograničenja ljudskog oblika.

Oružarnica200

Oružarnica na facebooku

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi