Moj hobi je pisanje

Pisanje je moj hobi dugi niz godina i kako bih ga održao i nadograđivao morao sam ga ubaciti u svakodnevnu rutinu i pretvoriti ga u ritual bez kojeg moj dan teško završava.

Pisanjem naučio sam kako nije potrebno biti hodajući vokabular i razmišljati o posljedicama mog rada. Naučio sam se opustiti i uživati u potpunoj slobodni nad mislima i riječima.

Jednostavno počinjem pisati i radnja ide svojim tokom. Kontroliram dubinu i duljinu onog što pišem. Odlučujem kako ću skicirati svaki lik u prići. Odlučujem redoslijed događanja. Odlučujem kada i kako ću otvoriti i zatvoriti svaku scenu. Ja sam kralj, ja vladam, ja pišem.

Dok pišem mašta mi raste, sve više i više. U početku nije nimalo lako, ali zatvorim oči i pokušam vizualizirati ono što želim napisati. Zatim, sve zamišljeno pokušavam staviti na papir, pardon računalo. Nije lako, ali uspijevam.

Motivira me slobodna u pisanju i pišem sve što mi pada na pamet. Koristim riječi koje mi odgovaraju, stvaram dijaloge koji mi odgovaraju. Puštam maštu neka poludi i ne brinem se za druge.

Ali, na kraju ostajem realan, čvrsto na zemlji. U početku mi izgleda da sam napisao remek djelo. Pročitam priču za tjedan, dva, mjesec i nalazim na dijelove koje treba izbaciti, izmijeniti, bolje opisati. Ostavljam sebi prostora za rast, arhiviram priču, ne žurim.

Upravo tu negdje započinju mojih pet savjeta za pisanje kako hobi.

ja pisac

Čitajte sve.

Bilo zbog posla ili nekih drugih razloga čitanje se često zanemaruje. Velika pogreška ako se želite pisanje pretvoriti u hobi. Ako vam je uistinu stalo do pisanja i ako duboko volite pisanju riječ, onda biste se trebali redovito prepuštati literaturi.

To znači uvijek biti u modu istraživanja, otkrivati autore i teme o kojima pišu. Stvarati planove što čitati za mjesec dana ili za godinu. Odlaziti u knjižnicu, biti u toku s novim naslovima, a potom izdvojiti malo vremena gdje ćete upijati svijet napisan na stranicama.

Dobar ideja je imati olovku dok čitate i zabilježite si sve što nađete posebno interesantnim kao referencu za vaše buduće priče i tekstove.

Budite znatiželjni.

Ne može se pisati ako niste znatiželjni u procesu učenja i otkrivanja novih stvari. Onaj koji je znatiželjan uvijek je kritičan za svoj kreativni proces.

Razmislimo što znatiželja znači u svakodnevnom životu i kako na s vodi.

Može se doći do jezgre teme kako bi ju se što bolje razumjelo i otkrili kako nešto funkcionira. To je ono kada pokušavate rastaviti koncept na različite načine kako biste nešto bolje razumjeli. To je ono kada ne primamo informacije zdravo za gotovo, nego želimo detalje, dokaze da je to baš tako..... i kada na tom znatiželjnom putu otkrivamo nove detalje za istraživanje – tada znamo da smo na pravom smjeru.

Razmišljajte o pisanju kao o nečemu što može pružiti vrijednost drugima.

Kada je riječ o pisanju, vrlo često, u početku, imamo negativne misli poput; možda ipak nema ništa vrijedno za reći, možda pišem o temama koje su samo meni zanimljive, a drugima dosadne...

Ali, nije dobro razmišljati u tom smjeru – jer upravo tu se nalazi naša snaga.

Možda ste doživjeli neki događaj koji vas mijenja kao osobu, koji je imao utjecaja na vaš novi pogled na život, na osobini i profesionalni razvoj i želite to podijeliti sa svima.

Ključ je da uvijek budete svjesni i sigurni zašto nešto pišete i tko bi potencijalno imao korist od toga što pišete.

pisem

Organizirajte dobru dozu samodiscipline u svoj dan.

Možda vjerujete kako svi pisci pišu na poziv njihove muze koja im govori što, kada i kako napisati. To i nije baš tako. I naj poznatiji pisci ugradili su poneke navike u svoj kreativni život. Izuzetno je važno shvatiti kako proces pisanja nema mnogo veze s trenutnim nadahnućem, već je više stvar neprekidnog napora i svladavanja vještine pisanja.

Ako imamo ozbiljnu namjeru napraviti korak naprijed u kvaliteti pisanja, naše pisanje mora biti navika, nužan dio svakodnevnog života. Odvojeno vrijeme u kojem ćemo duboku ući u posao. Drugim riječima, trebamo ga učiniti prioritetom, a ne opcijom.

Tretirajmo pisanje ozbiljno i njegujmo ga svakodnevno. Zalijevajmo ga poput biljke i napravimo mu prostora za rast. Neka to bude najvažniji dio dana.

Napravite posebno mjesto za pisanje.

Kako bismo našu naviku pisanja učinili boljom, ma najboljom mogućom, dobra ideja je pretvoriti je u ritual. Najprije se pobrinimo za radni stol u mirnom kutku s mnogo prirodnog svijetla.

Zatim, pripremite sve što vam je potrebno, računalo, laptop, bilježnicu, olovku, kavu, pivu (zašto ne), voće, tamnu čokoladu, bocu vode, orašaste plodove za grickanje...osobno prema izvoru. Odložite mobilni telefon i teleportirajte se u to mjesto za pisanje.

Postavite i pripremite sve kako bi ritual pisanja započeo, jer to sigurno može biti ugodno iskustvo.

 

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi