Nikad viđeni Kusanagi; mitski japanski mač – a nije katana

Možete li vjerovati da legendarni, ali i mitski japanski mač nije katana? Da, zvuči neobično, ali kako ga nitko do sada nije vidio – možda se ipak radi o katani. Ovo je kratka priča o njemu.

Kusanagi – no – Tsurugi ili u prijevodu sjekač trave, ili jednostavno Kusanagi je jedan od tri relikvije carske vladavine Japana, te predstavlja vrlinu vjere. Druga dva predmeta koji predstavljaju vladavinu carsko Japana su Yata – no – Kagami, u prijevodu zrcalo koje predstavlja mudrost i Yasakani – no – Magatama, odnosno dragulj koji predstavlja dobronamjernost.

Imperial Regalia

Ilustracije "neviđenih" relikvija Japana

Zbog svoje kraljevske veze, Kusanagi se uspoređuje s Excaliburom – legendarnim mačem kralja Arthura. Za razliku od svog kolege Excalibura, navodno je poznato mjesto gdje se Kusanagi čuva i to je Atsuta svetište u Nagoyi, ali ga do sada nitko nije video, niti se postavljaju pitanja o njegovom istinskom postojanju.

Yamata – no- Orochi, osmeroglava zmija.

Kusanagi je također izvorno poznat kao Ameno – Murakumo – no- Tsurugi što bi značilo “mač okupljenih rajskih oblaka" i povezuje se s legendarnom zmijom od osam glava imena Yamata – no – Orochi. A priča ide ovako;

susanoo Autor ViperXera

Susanoo Autor ViperXera

Yamata – no – Orochi terorizirala je bogatu obitelj u pokrajini Izumo. Tijekom godina zmija je pojela sedam od ukupno osam kćeri obitelji. Očajni otac je naposljetku zatražio pomoć od Susanoo, boga mora i oluja. Bog je odmah napao Orochiju, ali je nije uspio pobijediti i morao se povući.

Susanoo je tada morao napraviti plan kako bi porazio opasno čudovište. U jednoj verziji Susanoou je ponuđena posljednja kćer za ženu, kao nagradu da porazi stvorenje. U drugoj verziji Susanoo je Bog koji je sam zaprosio posljednju kćer, a otac je udovoljio zahtjevu.

U oba slučaja Susanoov plan je bio napiti svaku od osam glava zmije i onda napasti. Tako je pripremio osam zdjela s rižinim vinom i postavio ih na mjesto gdje bio Orochi trebala proći. (Uh, ovo se i rimuje.)

Orochi je pao u zamku i dok je čudovište spavalo, Susanoo je iskoristio priliku i napao. Odsjekao je svaku od osam glava, a na kraju i rep. U repu je pronašao Kusanagi.

Japanska mitologija navodi da je Susanoo, iako Bog, bio u stvari bio u izgnanstvu, te da je iskoristio Kusanagi kako bi se pomirio sa sestrom Božicom Amaterasu i završio s izgnanstvom.

Statue of Yamato Takeru no Mikoto in Kenroku Garden

Kip Yamato Takeru u vrtu Kenroku

Vjeruje se da je Kusanagi bio dalje predan Yamatou Takeru, sinu cara Keikoa i tada je Kusanagi stekao sadašnje ime. Prema jednoj priči, princ je bio u lovu kada su njegovi neprijatelji zapalili suhu travu oko njega. Yamato Takeru je tada upotrijebio mač i njime odsjekao goruću trava, a plamen poslao prema neprijatelju. Tako je Kusanagi (sjekač trave) dobio ime.

Nikad viđeni Kusanagi.

Tijekom stoljeća mač se koristio u ceremoniji krunidbe japanskih careva, a posljednji put se to dogodilo 1989. godine kada je car Akihito primio mač, doduše zamotanog. (Tko zna da li je uistinu Kusanagi bio unutra).

Vjeruje se da se danas mač čuva u Shinto svetištu Atsuta u Nagoyi. Ali njegova se prisutnost ne može utvrditi 100% jer ga nitko do sada nije vidio.

Atsuta svetište plantware

Atsuta svetište - planetware.com

Navodno postoje dobri razlozi da se mač čuva što dalje od ljudskog karaktera. Tijekom razdoblja Edo, jedan je svećenik vidio mač napisao njegov opis. Smrt koja ga je kasnije zadesila, kažu da je bila povezana s prokletstvom iz mača. Osim toga, mač su izvorno čuvali u carskoj palači, a u 7. stoljeću mač je bio kriv za carevu bolest, a kasnije i smrt. Stoga su Kusanagi premjestili u Atsuta svetište.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi