Kako pišu profesionalni blogeri?

Oprostite, ovaj bombastični naslov i tekst je samo jedan mali mamac ili kako bi se popularno reklo “navlakuša” iz znatiželje koliko će klikova privući naslov. Dobro je poznato koliko je profesionalno bloganje popularna, mistična i nikad dokazana tema. Svejedno pročitajte tekst do kraja, možda ipak nađete nešto inspirirajuće…

Pišete i gradite osobni blog, ali ponekad, čak i često, svoj lijepi hobi ne uspijevate uskladiti s drugim životnim potrebama i zapinjete tamo gdje možda ne bi trebali. Možda vam fali samo malo bolje organizacije, baš kao i meni. Savjete za disciplinu pisanja potražio sam od znanaca koji piši više i bolje i ozbiljnih blogera. Kako to oni rade i u čemu je trik - pa ovako nekako.

Oni ulažu u obrazovanje.

Profesionalci u bilo kojem području, uvijek ulažu u vlastito samoobrazovanje. Učenje je oduvijek bilo presudno za uspjeh i to će se vrlo teško promijeniti. Tko želi napraviti korak naprijed i svoje kreativno pisanje staviti na viši nivo, ulaže u vlastito obrazovanje na sve dostupne načine. Čita knjige, pohađa tečajeve i seminare, pretražuje internet i radi na osobnom razvoju i naravno piše.  Bez obzira koliko jednog dana uspješni postali, pravi profesionalci uvijek žele naučiti više, jer znati više je biti u prednosti. Čak i ako postanemo najveći svjetski stručnjaci, prostora za novi napredak uvijek ima.

Učenje je posao bez određenog radnog vremena i za kreativno pisanje i održavanje bloga treba ga prakticirati što češće. Bez imalo sumnje, ulaganje u obrazovanje stvara ideje za nove tekstove.

Profesionalni blogeri i pisci ne čekaju nadahnuće za nove ideje.

Profesionalni blogeri i kreativni pisci ne čekaju nadahnuće za nove tekstove. Umjesto toga, oni jednostavno pišu. Je li dobro ili loše, nije važno. Odlučit će kasnije. Ponekad i iz loše skice teksta, za mjesec ili godinu rodi se izvrstan članak.

Baš kao što sportaši iz treninga u trening izvode iste vježbe ili pokrete, tako i oni koji se bave pisanjem pišu. Iz riječi u riječ, iz rečenice u rečenicu, iz odlomka u odlomak…. Ako napišu nešto loše, vrate se, isprave, izbrišu, zaobiđu. U svakom slučaju oni i dalje pišu, u dobrim vremenima i u onim lošijim. Kada javnost ne zna za njih ili ih voli ili mrzi. Uspješni blogeri i pisci i dalje pišu bez obzira na sve.

Profesionalni blogeri i kreativni pisci planiraju.

Planirati ne znači sjediti satima za stolom i razbijati glavu kako započeti novi tekst. Planiranje može biti sažeto na svega nekoliko minuta dnevno. Najprije u glavi, a onda na papiru zabilježiti kratke crtice o onome što nam je palo na pamet, što smo pročitali, vidjeli i što možemo iskoristiti u novom postu.

Primjenjujući to malo pravilo, kada sjednemo pisati, nećemo buljiti kao začuđeni telac u praznu stranicu čekajuću nadahnuće da nam pokuca u moždane vijuge.

Profesionalci svoje pisanje ne prepuštaju slučaju. Oni planiraju i zapisuju mnoge detalje koje koriste kasnije u tekstovima.

Oni nemaju negativan stav.

Profesionalni autori i ozbiljni blogeri nemaju negativan stav, a pogotovo ne mentalitet žrtve. Ako njihovi tekstovi stotinu puta ne dožive uspjeh, oni dalje nastavljaju pisati. Usredotočeni su, uče iz grešaka i nije im teško korigirati tekstove kako bi bili bolji i zanimljiviji. Profesionalci ne dopuštaju da ih tako nešto zaustavi.

Pišu svakodnevno.

Kreativni pisci i profesionalni blogeri pišu svakodnevno, planiraju vrijeme pisanja i drže se toga. Ne daju se podlegnuti nedostatku inspiracije i trenucima lijenosti. Tu i tamo mogu preskočiti koji dan, ali se uvijek vraćaju svakodnevnom ritmu. Čine sve što je potrebno kako bi održali svoj dosljedni ritam, pa čak i odgađaju ili otkazuju društvene događaje, kave, druženja, kako bi se vratili svom mirnom mjestu za pisanje.

Ne boje se samopromocije.

Ako je cilj veća posjećenost bloga i veća čitanost tekstova, ozbiljni kreativni pisci i blogeri moraju biti spremni na samopromociju. Na Facebooku i drugim društvenim mrežama nikad se propuštaju priliku za malo samopromocije. Čine to odmjereno, nikako ne stihijski bez plana, jer rezultat može biti suprotan. Čine to diskretno u svojim aktivnostima na društvenim mrežama, kako ne bi stvorili dojam iskakanja iz paštete.

Kreativni pisci i profesionalni blogeri pridružuju se i grade zajednice na društvenim mrežama.

Bez obzira radi li se o zajednicama blogera, ljubitelja znanstvene fantastike, filmova i serija ili nekih drugih grupa, profesionalci se pridružuju zajednicama kako bi stvorili kontakte. To znači biti aktivan na forumima iIi društvenim mrežama, ali i sudjelovanje na konferencijama u živo. Profesionalci ne sjede u kući i pišu odvojeni od vanjskog svijeta.

Ponekad potražiti osamu je sasvim u redu, ali biti pustinjak i izolirati se od društvenog života može samo ograničiti vašu kreativnost i nove ideje.

Kreativni pisci i blogeri tretiraju svoje pisanje kao posao, a ne samo kao hobi.

To jednostavno znači da svoje pisanje shvaćaju jebeno ozbiljno i ne smatraju ga hobijem. Možda je pisanje proizašlo iz hobija, ali preraslo je u nešto više. Prerasta u strast, opsesiju i način života, a profesionalni bloger će učiniti sve da mu takav način života uspije.

 

Oružarnica na Facebooku:

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi