Kako napraviti kolekciju noževa?

Bez obzira želite li sakupiti kolekciju noževa iz hobija ili želite započeti sa sakupljanjem kao temeljem za neku poslovnu aktivnost, prikupljanje noževa može biti vrlo zabavna i korisna aktivnost. Zbirke noževa donose na tisuće dolara na aukcijama ili web mjestima kao što je eBay. Za neke to je strast prema određenim vrstama noževa, a za druge ulaganje koje se može generirati generacijama.

Ali, ako ne znate od kuda započeti stvari se mogu vrlo lako zakomplicirati. Evo nekoliko savjeta za početnike kako bi lakše ušli u svijet kolekcionarstva i da se lakše lansirate u svijet ovog zanimljivog hobija.

dzepni noz

Savjet broj jedan; Odaberite koju vrstu noževa želite sakupljati.

Mnogi ljubitelji noževa imaju potrebu za kupovinom i sakupljanjem svih vrsta noževa, ali u početku važno je usredotočiti se na jednu vrstu. Početak će tada biti zasigurno jednostavniji. Srećom, postoji veliki izbor vrsta noževa koje možete odabrati za svoji glavni izbor. Vojni noževi, lovački noževi, Bowie noževi, mačete, preklopni, bodeži ili antikviteti.

Odabir samo jedne vrste daje vam jasan fokus i usmjerava vas da ne lutate previše po različitim modelima.

Savjet broj dva; Odredite proračun za nabavku noževa.

Tu se možete zaigrati kao naši političari, razmotriti godišnje financije i odrediti koliko kvartalno, polugodišnje ili godišnje možete izdvojiti novaca za gradnju zbirke, ali bez većeg impakta na vaš životni standard. Cijene noževa kreću se od stotinjak kuna do nekoliko tisuća kuna i ako niste apsolutno sigurni u ono što kupujete, odredite manji proračun, postepeno učite i napredujte.

lovački nož

Savjet broj tri; Educirajte se o odabranom tipu noža.

Pretražujte internet članke, grupe na društvenim mrežama, pokušajte ostvariti kontakt s drugim ljudima istog ili sličnog interesa i pokušajte saznati što više detalja o odabranoj vrsti noža. Saznat ćete cijene, modele, gdje se kriju zamke prilikom kupnje, kako prepoznati dobru priliku i sve što saznate sigurno će vam pomoći u izgradnji kvalitetne kolekcije. Također, educirajući se postat ćete stručnjak i autoritet u tom području.

Savjet broj četiri; Tražite noževe na različitim mjestima.

Ne postoji pogrešno mjesto za pronalazak noževa. Kako smo mi u Hrvatskoj ipak malo ograničeni s takvom ponudom, tražite na sajmovima antikviteta, u dućanima s lovačkom opremom, pretražite eBay i druga mjesta na internetu kako bi pronašli neke skrivene i vrijedne primjerke.

Savjet broj pet; Postavite jasne ciljeve.

Kada ste odlučili kakve noževe želite sakupljati, napravite plan i odredite jasne i realne ciljeve koje možete ostvariti, kako ih možete ostvariti i koliko vam je vremena potrebno. Vrlo važni – ne trošite previše, pogotovo ne u prvim danima kolekcionarstva.

Kako bi se lakše snašli u prvim koracima dobro je znati da ljudi sakupljaju noževe iz različitih razloga kao što su;

Brendovi;

Neki kolekcionari su toliko zaluđeni pojedinim brendom i nastoje skupiti što više njihovih proizvoda ili preferiraju određenog dizajnera na primjer poput Krudo noževa https://www.krudoknives.com/

krudo nož

Drška;

Pojedini ljubitelji noževa posebnu pažnju posvećuju drškama koje mogu biti izrađene od posebne vrste drveta, od kostiju životinja, ukrašene dragim i poludragim kamenjem i slično. Takvi noževi su naravno skuplji, ovisno o „egzotici“ drške i prekrasni su ukrasi.

Oštrice;

Oštrice možemo podijeliti na sklopive i fiksne, ali također možemo ih dijeliti i prema materijalu od kojeg su izrađene. Na primjer, kod kolekcionara mačeva posebno se cijeni Damask čelik, meni osobno najdraži materijal i kod noževa. Naravno, kod manjih, sklopivih, ili vojničkih noževa nije potrebno da oštrica bude od damask čelika, ali bowie nož s oštricom izrađenom od Damask čelika je nešto vrlo atraktivno.

švicarski nož

Povijesno značenje;

Kolekcionari koji zanima povijesno značenje noževa, traže starije, a time i skuplje noževe zbog njihove upotrebe u prošlosti. Posjed takvih noževa pruža dokaz na neka davna prošla vremena.

Uglavnom, svatko može pronaći ono što najviše cijeni kod noževa, od njihove široke namjene do primjerka koje je najbolje držati kako ukras.

Moja preporuka je da početak prikupljanja noževa bude s novijim kvalitetnijim modelima čija će vrijednost postepeno rasti. Zatim, kada se stekne sigurnost i znanje, može se planirati neko veće ulaganje, na primjer u povijesne noževe.

Imati kolekciju noževa zapravo znači razumijevanje povijesti, dizajna i onoga tko je proizveo nož – pogotovo ako se radi o novijim modelima. Treba svakako napomenuti da ako kupite nože koji je masovno proizveden u Kini, s vremenom on neće dobiti na vrijednosti. Međutim, ako investirate u nož ograničene serije proizveden u Sjedinjenim Državama, Japanu ili Njemačkoj i slično, on će sigurno očuvati svoju vrijednost koja će generacijski rasti.

Za kraj, zabavite se sakupljanjem noževa koje može rezultirati povratkom uloženog novca i zaradom, pod uvjetom da ste konstantno u toku i da imate prave informacije.

Nadam se da je ovaj kratki vodič dovoljan za uspješan početak i da je dovoljno inspirativan da učinite više.

Oružarnica200

Oružarnica na Facebooku.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi