Kako naoštriti džepni nož?

Za džepni nož kažemo daj je mali čarobnjak jer ima toliko široku namjenu, a posjedovati nož s tupom oštricom je kao pištolj bez metaka. Srećom, današnji visokotehnološki noževi izrađeni su od vrhunskih čelika koji mogu ostati oštri godinama.

Naravno, ovisno kako i koliko se nož koristi i kojim je opterećenjima izložen. U nekom trenutku svaki nož će zahtijevati oštrenje, a na nama je odluka ako želimo održavati njegovu učinkovitost.

dzepni noz ostrenje

U ovom članku govorit ćemo o oštrenju naših funkcionalnih malih džepnih noževa na brusnom kamenu.

Ne postoji ispravan ili pogrešan način oštrenja noževa, već se sve naposljetku svodi na osjećaj. Odnosno, određena metoda oštrenja neće odgovarati svakom tipu noža ili materijalu oštrice. Pojedini noževi mogu zahtijevati jedinstveni pristup u oštrenju i održavanju. Mi ćemo se tu ipak orijentirati na džepne noževe koji ne zahtijevaju poseban tretman.

Što je potrebno?

Proces je vrlo jednostavan i potrebna su samo dvije stvari, kamen za oštrenje i neki oblik maziva.

Brusni kamen je ono što će obaviti većinu posla kako bi nož ponovo bio oštar. Na tržištu postoje mnogo vrsta brusnih kamena , a pojedini dolaze s grubom i finom gradacijom sa svake strane. Naravno, kao i kod svakog proizvoda i tu postoji raspon cijena. Kako sada govorimo o džepnim noževima, brusni kamen do maksimalno 100 kuna bit će i više nego dovoljan.

Maziva također dolaze u više oblika, ali u ovom primjeru njihova osnova uloga je da ograniči toplinu koja bi nastala u procesu oštrenja noža. Ta toplina nastala uslijed oštrenja noža može oštetiti nož i važno je spriječiti nastanak zagrijavanja površine oštrenja što je više moguće. Tu maziva igraju svoju ulogu.

Nož se može naoštriti bez maziva, ali preporuka je da se maziva koriste. Pojedine brusne kamene dovoljno je samo navlažiti običnom vodom.

Koraci.

Podmažite kamen za oštrenje.

Dovoljno je da nanesete tanak sloj maziva na obje strane kamena za oštrenje.

Izoštrite jednu stranu oštrice grubom stranom gradacije.

kako naostriti noz

Postavite oštricu noža na oko 15 stupnjeva u odnosu na grubu stranu kamena za oštrenje. Imajte na umu da preporučeni kut varira o vrsti nože koji oštrite i oštrini koju želite postići. Za standardni džepni nož kut oštrenja može varirati od 10 – 15 stupnjeva. Što je kut manji postići će se veća oštrina, ali oštrica će se tu brže zatupiti. Odnosno, što je kut veći, dobiti će se manja oštrina koja će ipak dulje trajati.

Važno je održavati isti kut oštrenja dok oštrite nož, to nije baš lako jer pažnja lako skrene na nešto drugo, ali praksom to ne bi treba biti problem.

Potezi oštrenja mogu biti prema sebi ili od sebe prema van. Ne morate koristiti veliki pritisak, ali bilo bi dobro da on bude jednak u svim potezima tijekom cijelog procesa oštrenja. Pomičite oštricu kao da pokušavate obrijati sloj s brusnog kamena. Ponovite taj postupak oko 10 puta.

Istu stvar ponovite i s druge strane oštrice noža.

Za kraj napravite još deset poteza, ali sada mijenjajte strane oštrice nakon svakog poteza.

Kada završite proces s grubim brusnim kamenom, cijeli postupak ponovite s finim brusnim kamenom, odnosnom finom gradacijom koja će ukloniti nepravilnosti (burr) i završno dotjerati oštricu.

Svaki put kada oštrite isti nož, preporuka je da se oštri od istim kutem, a za provjeru oštrine pokušajte pažljivo odrezati listove papira. Za one malo hrabrije, pokušajte obrijati dlake s ruke, naravno budite oprezni.

Za kraj, očistite kamen za oštrenje od svih čestica čelika koje su ostale na njemu, jer mogu dovesti do hrđe.

Oružarnica200

Oružarnica na facebooku

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi