Bolji vokabular za društvene mreže

Komentirate često na Facebooku ili nekim drugim društvenim mrežama, ali u nekom trenutku sami primijetite da su vam komentari jednostavni, dosadni, iste riječi ponavljaju se iz komentara u komentar, bez obzira o kojoj temi se radilo. Komentari ne izazivaju reakciju i postajete dosadni sami sebi.

Izvor: Pixabay

Postoji jedan vrlo jednostavni trik koji će nadograditi vaš rječnik i vrlo lako možete zvučati impresivno dok govorite / pišete ili izražavate svoje osjećaje.

Izbjegavajte lijene i nemaštovite riječi “dobar, vrlo dobar ili odličan”, jer te riječi mogu biti odgovor na svako pitanja.

Kakav je bio film? ODLIČAN.

Kakva je hrana? VRLO DOBRA.

Kakva je on osoba? DOBRA.

Kako je bilo na godišnjem odmoru? ODLIČNO.

Kako ti je na poslu? DOBRO.

Kakva je muzika u filmu? VRLO DOBRA.

 

Nije potrebno dalje nabrajati, razumljivo je što želim reći.

Ali, kako onda izbjegavati te riječi koje su nam toliko drage?

Vježbom. Sljedeći puta kad vas netko upita kakva je bila večera u restoranu, pokušajte ne izgovoriti iz topa “ODLIČNA” i neka vam mozak pokuša pronaći riječi koje bi mogle šire opisati osjećaje koje ste doživjeli uživajući u tom jelu i atmosferi. Na primjer, za prste polizati, užitak za nepce, za svaku pohvalu i preporuku i tako dalje.

Izvor: Pixabay

Ne očekuje se da su te zamjenske riječi već utkane u naš svakodnevni govor i pisanje, ali ova vježba će nas natjerati da ih koristimo češće, zapamtimo ih i koristimo tamo gdje je potrebno. Uz malo truda i koncentracije možete zauvijek obogatiti svoj vokabular i vaše komentare na društvenim maržama postaviti na višu razinu.

Kako bi izgledali odgovori na gore postavljena pitanja? Ovako nekako.

Kakav je bio film? Pronicljiv, dubok, intrigantan, napet…

Kakva je on osoba? Šarmantan, zanosan, zavodljiv, iskren, direktan…

Kako je bio na godišnjem odmoru? Opušteno, regenerirajuće, avanturistički…

Kako ti je na poslu? Prijateljski, radon, srdačno, aktivno…

Kakva je muzika u filmu? Smirujuća, euforična, pogođena, decentna…

Kako mu pristaje nova odjeća? Moderno, casual, usklađeno, sportski…

Vidite, zamijenjena je samo jedna riječ i komentar odmah izgleda elokventnije, zanimljivije i potiče interes kod druge strane.

Kada vam netko odgovori na pitanje kakav je bio film sa “dobar ili odličan”, nekako ostajemo ravnodušni. Ok, ima na stotinu dobrih ili odličnih filmova. Međutim, odgovor film je bio dubok i intrigantan, sigurno potiče veću znatiželju kod sugovornika.

Naravno,

Čitajte, čitajte i opet čitajte. Što više čitate – ne samo romane i književna djela, već i časopise i novine – na tim mjestima više ćete biti izloženi napadu riječi, poznatih i nepoznatih. Istražujte, izvlačite kontekste iz rečenica i pretražujete definicije.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi