Bolji fokus za pisanje

Onaj tko može odugovlačiti s nekim projektom često će naći dobar način za odugovlačenje. Većina nas ima vrlo bogata iskustva u tome. Idem vidjeti što ima novog na Facebooku, nova serija na Netflixu, odjednom se ogladni, oženi, dobijete želju za trećom kavom i slično. Dragocjeno vrijeme curi u galopu. Iako znate važnost vaše obaveze jednostavno se ne možete natjerati da je dovršite.

To se naročito odnosi na pisanje, čak i amatersko. Uvijek postoje neki vlastiti rokovi koji neumorno proganjaju.

Međutim, kako što već sigurno znate, tajna motivacije i koncentracije mnogih produktivnih pisaca ne leži u nekom nadnaravnom izvoru unutarnje snage. Umjesto toga, uspjeh leži u dosljednosti i produktivnoj rutini. Rutina će vas tjerati i u onim teškim trenucima kada pisanje ide vrlo teško. U tu svrhu slijede nekoliko jednostavnih savjeta kako ostati fokusiran od trenutka kada sjednete za računalo i sve do zadnjeg slova.

Ritual prije pisanja.

Jedna od osnovnih i vrlo učinkovitih radnji za fokus su male rutinske radnje s kojima ćete razbistriti um i postići smirenost. Za mnoge koji pišu to je šalica kave ili možda čaja. To bi značilo – uzeti ću kavu popiti ću je polako i neću raditi ništa drugo. Nema društvenih medija, televizije, muzike, mobitela. Tih nekoliko minuta u miru, sami s vlastitim mislima, svakako će olakšati prijelaz u fazu pisanja i zadatke koji su pred nama.

Naravno, to ne mora biti kava ili čaj. Ritual čišćenja misli može biti tuširanje, vježba, istezanje, meditacija, pravilno disanje. Bilo što, samo da glavu očisti od nagomilanih sranja i prebaci je u mod pisanja.

Razdvojite zabavni dio i majmunski posao.

Kod svakog posla, jednako kao kod pisanja tekstova postoji onaj zabavni dio u kojem uživamo. Ali, za svaki uzbudljivi odlomak postoji barem nekoliko odlomaka za “punjenje” cjelokupnog sadržaja. Nije da su takvi odlomci nevažni. Oni osiguravaju da priča u cjelini funkcionira i naravno, da se uzbudljivi dijelovi ističu od ostalih.

Iz perspektive autora tekstova, ti dijelovi za popunjavanje priče znaju biti naporni i s pravom ih opisujemo kao monkey business.

Rješenje za taj problem je u pažljivom planiranju i podjeli tekstova (priča) na dijelove. Na ovaj način imate mogućnost prijeći na zanimljiviji material prema potrebi, a one manje zanimljive ostaviti za neki drugi trenutak kada će uvjeti ili koncentracija biti za koju stepenicu veća. Samo pažnja, ne dozvolite si previše monkey businessa ostaviti za kraj.

Siguran sam da većina ipak više voli pisati kronološkim redom, a ne razbijati priču na dijelove. Isprobao sam taj savjet i otkrio da mogu biti produktivniji i koncentriraniji jer se nisam mučio s tekstovima i scenama koje nisam želio tada pisati. Jednostavno sam ih preskočio i vratio se na njih kasnije.

 

Istražujte u neko drug vrijeme.

Ako želite nešto napisati, morate istraživati. Svi smo se bezbroj puta uvjerili kako jedno malo Google pretraživanje se pretvori u sate provedene u cyber prostoru interneta.

Možda je dobro voditi bilješke o onome što trebate pretražiti kako bi odjednom sakupili sve što je potrebno za pisanje bez prekida. Prekidati ritam pisanja kako bi istražili informaciju po informaciju koje su vam potrebne zna biti kontraproduktivno.

Nagrada za kraj.

Unatoč svim trikovima za produktivnost i koncentraciju smatram da je najveći motivator za završetak teksta ili priče rok koji sami sebi zadate. Stvar je jednostavna, ako ispoštujete rok i dovršite tekst kako je planirano – nagradite se. Nagrađivanje uvijek daje bolji rezultat od kažnjavanja. Stoga, kada planirate dugu sesiju pisanja, nagradite se nečim lijepim i dragim nakon obavljenog zadatka. Neka to bude izlazak s prijateljima, kratko putovanje, izlet, odlazak u toplice… bilo što opipljivo što će vam dati novi poticaj za nove izazove.

Ove osnovne tehnike trebale bi povećati fokus i kod nekih mogu dati dobar rezultat, dok su kod drugih beskorisne. Međutim, nikad ne škodi pokušati, pogotovo ako nedostatak fokusa opterećuje. Vjerujte, kada jednom pronađete pravu taktiku za fokus i koncentraciju zapitat ćete se kako ste ikada mogli pisati bez nje.

 

Oružarnica na Facebooku.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi