6 ludosti koje nemojte izvoditi s katanom

Nakon kupnje katane vjerujem da je mnogima vrlo teško suzdržati se i ne isprobavati neke „ludosti“ za koja katana nije namijenjena.

Osobno kao ljubitelju mačeva i katana posebno, vrlo mi je teško čuti za bilo kakvo neodgovorno rukovanje koje može dovesti do ozljeda vlasnika katane ili drugih osoba u blizini.

Tu su još i moguća oštećenja mača ili zapuštanja mača i slično. Vremena epskih bitaka su odavno prošla i danas katane služe isključivo kao ukras i za trening.

Čak i sam trening treba uzeti s rezervom, jer za trening služi bokken. Ako baš želite trenirati s katanom jer držite da će vam osjećaj biti potpuniji, neka to bude tupa katana za Iaido.

Testiranje sječenja neiskusnim ne preporučujem, neke stvari se uistinu moraju naučiti, a ako baš morate neka oni koji vas gledaju budu na sigurnoj udaljenosti.

fruit ninja

Od kada je moj interes za mačeve postao javan, imao sam priliku razgovarati s osobama čija je želja i namjena za posjedovanje katana u najmanju ruku čudna. Pa se tako jedan gospodin želio obračunati s psima lutalicama, jedan mladić ju je želio kupiti tati lovcu za lov i slično.

Katana je skupa stvar i sigurno želite da predmet za koji ste izdvojili novac što duže zadrži istu tu izdvojenu vrijednost. To se postiže jedino ispravnim rukovanjem i održavanjem, bez da dovodite sebe i druge u opasnost. Katana je profinjeni mač koji zahtijeva tehniku i poštovanje prilikom rukovanja. To je razlog zašto pišem ovaj članak uz molbu da vaše katane ne koristite za:

Krčenje šume ili šikare.

Za krčenje puteva kroz šumu se koristi mačeta, sjekira ili motorna pila koji su idealno dizajnirani za tu svrhu i odlično će odgovarati zadatku. S katanom se vrlo teško može nešto napraviti, osim što ćete potrošiti mnogo više nepotrebne energije, što možda i nije loše ako želite skinuti koju kilu. Mogući rizik je oštećenje katane, a i izgledati ćete pomalo budalasto krčeći put kroz šumu katanom.

Ne pokazujete je na javim mjestima.

Za to uistinu nema potrebe, osim ako ste član nekog demonstrativnog tima koja u javnosti promovira japanske borilačke vještine. Ako izvučete katanu u javnosti vaša namjera vrlo lako može bit krivo protumačena, te vam slijedi moguća prekršajno / kaznena prijava, zapljena katane i tko zna što još. Ne nosite je ispod odjeće na javim mjestima, izgledati će vrlo …. teroristički.

Ne koristite je za samoobranu, niste brži od metka.

Ukoliko vam je cilj imati oružje za samoobranu, odnosno kako bi se osjećali sigurnije u slučaju provale u vaš dom, katana i mačevi općenito nisu baš dobar izbor. Postoje prikladnija oružja za tu svrhu. Ako pretpostavimo da provalnik ima pištolj, napasti ga mačem s distance nije baš mudar potez.

Za samoobranu na ulici, veliko NE. Cilj samoobrane čak i protiv najnasilnijih napadača na ulici je onesposobiti protivnika, omogućiti si bijeg ili osigurati dovoljno vremena do dolaska policije ili neke druge pomoći. Nikako ne masakriranje.

trikovi sa katanom

Ne izvodite trikove.

Društvene mreže i you tube danas su sastavni dio života. Ako nismo konstantno „connected“ kao da nismo živi. Možda na prvu izgleda simpatično napraviti filmić o trikovima poput žongliranja, ekshibicijskih sijekućih udaraca zatvorenih očiju ili ludosti u sječenju jabuke koja je na glavni najboljeg prijatelja ili pak trenirati gutanje mačeva. Ne, molim vas! To je vrlo glupo i smrtonosno.

Katan nije alat.

Znati popravit manje kvarove u domaćinsku i znati izraditi nešto za vlastiti dom uistinu je fenomenalno. Ali bez alata nema zanata i za takve kućne radinosti potreban vam je alat. Katana svakako nije dio tog alata. Katana ne može zamijeniti pajser, kliješta, čekić, pilu, škare za rezanje žice i slično. Ne pokušavajte.

hrđa na maču

Ne ostavljajte je neočišćenu, na dvorištu, u vlažnim podrumima…..

Ako se zabavite uz vježbu sječenja lubenica, dinja, bundeva, rezanja voća, ne zaboravite očistiti mač. Ostaviti oštricu ljepljivu od skova voća i povrća stvara idealnu podlogu za hrđu. Također, ne ostavljajte je u dvorištu prljavu i prašnjavu i ne držite je u vlažnim prostorija. Čak i oštrice izrađene od najkvalitetnijih čelika nisu otporne na koroziju.

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi