Hadhafang, vilenjački mač

Vilenjački mačevi su bez sumnje ludo atraktivni. Izgledaju agilno i elegantno baš poput samih vilenjaka, a gravure na njima, na vilenjačkom jeziku, pružaju dojam mističnosti, mudrosti, magije i dugovječnosti.

Hadhafang je jedan od tih vilenjačkih mačeva kojeg smo imali prilike vidjeti u prvom dijelu Gospodara prstenova u rukama Arwen dok je spašavala Froda od Crnih jahača. To Mordor, to Mordor we will take you...

Već duže vrijeme vrebam taj mač i napokon sam se odlučio za kupnju i dodao ga u kolekciju. Cijena mu je bila 110 USD plus oko 250 kuna za poštanska i carinska davanja.
O funkcionalnosti mača tu ne možemo pričati, jer se radi o isključivo ukrasnom primjerku izrađenom od nehrđajućeg čelika i oštrica je tupa, takozvana „zidna vješalica.“ Da podsjetimo, funkcionalni mačevi izrađuju se od visoko ugljičnog čelika i moraju imati full tang.

Ne trebam posebno istaknuti da sam ljubitelj Tolkiena i replika Hadafanga morala se naći kako ukras u stanu, uz još poneki predmet iz Međuzemlja.

Kakav je u stvari Hadhafang mač i koliko je on „drevan“ priča nam njegova bogata pozadina. Hadhafang je u početku pripadao vilenjačkoj princezi Idril koja se udala za smrtnog čovjeka imena Tour, te je u miješanom braku rodila Earendila, oca Elronda, koji je pak bio otac od Arwen.
U bitki između posljednjeg saveza vilenjaka i ljudi protiv Sauronove vojske na obroncima Klete gore Elrond je ponosno nosio Hadafanga.

ARWEN

Oštrica mu je ispisana Tengwarskim runama (vilenjačko pismo koje je osmislio J.R.R. Tolkien) na Sindarinu (vilenjački jezik) i kaže; „Aen estar Hadhafang i chathol hen, aand dan i thang an i arwen." U prijevodu bi značilo, „ova oštrica se zove Hadhafang, plemenita obrana za plemenitu damu protiv neprijateljske gomile.“

Na Sindarinu „Arwen“ zapravo znači plemenita ili kraljevska žena.

U filmu Hobit; neočekivano putovanje, Elrond je viđen na konju s Hadhafangom. Kasnije u zadnjem nastavku Bitka pet vojski, Elrond je ponovno viđen kako vuče Hadhafang u borbi protiv utvara prstena.

Elrond and Hadhafang

U izvornom konceptu mač je imao dodatni stih koji glasi; „Idril i hel en aran Gond dolen“, a u prijevodu bi značilo „Idril, kćer kralja Skrivene stijene.“ – što je ustvari Gondolin. Tekst je izostavljen iz konačnog dizajna mača zbog nedostatka prostora.

Ipak moram istaknuti da se Hadhafang ne spominje u knjigama, već je djelo filmskih stvaralaca, ali i to nam može biti dovoljan razlog da Hadhafang smatramo mač koji vuče svoje porijeklo od Idril, bake Elronda. To nam svakako daje pravo da ga smatramo mačem Gondolina.

Vratimo se na repliku mača, ukupna dužina je 98,4 cm, oštrica nije oštra i izrađena je o nehrđajuće čelika, a drška je drvena. Vilenjački stihovi ispisani su cijelom dužinom mača. Uz mač dolazi i drveni stalak koji je također ukrašen vilenjačkim simbolima.

Zasigurno za svakog ljubitelja Tolkienovih djela, ludo prekrasan ukras koji će uvijek biti primijećen. 

Handhafang1

hadhafang2

hadhafang3

handhafang4

handhafang5

hadhafang7

hadhafang8

Za kraj, pridružite se i podržite Oružarnicu na Facebooku. Hvala!

{jcomments on}

Tags