10 najskuplje prodanih mačeva

Tjedan dana prođe brzinom munje kada se treba pripremiti i objaviti novi post kojeg mi je želja imati u Oružarnici ... Uz malo zakašnjenje ovaj post usmjerujemo na mačeve, ali i noževe i bodeže koji su postigli najveće vrijednost na dražbama. Iznosi su uistinu boli glava i za mnoge povjesničare i kolekcionare antikviteta njihove su vrijednosti neprocjenjive.
A moje pitanje je, što bi vi kada bi pronašli jedan takav mač na bakinom tavanu, prodali ga ili čuvali? Ja sam prilično siguran što bi s njim.

kamakura katana

10. Kamakura katana iz 13. stoljeća – 418,000 dolara

Znamo da su katane tradicionalna japanska oružja koje su samuraji koristili stotinama godina. Izrađene su od najkvalitetnijih materijala i smatraju najoštrijim mačevima na svijetu. 125 takvih oružja proglašeno je kao Juyounkabazai – ili predmet visoko kulturološkog značenja u Japanu. To znači da su nezakonite za prodaju i izvoz iz Japana, te se smatraju neprocjenjivom.

Godine 1992., oko 1100 japanskih mačeva stavljeno je na aukciju iz zbirke dr. Waltera Amesa Comptona. Zbirka je prodana za 8 milijuna dolara u samo jednom danu. U zbirci je prodana i katana iz Kamakura perioda iz 13. stoljeća koja je prodana za 418,000 dolara anonimnom privatnom kolekcionaru. Ostaje najskuplje prodana katana na privatnim dražbama.

mač Lorda Nelsona

9. Časnički mač Lorda Nelsona – 541,720 dolara

Mnogim povijesnim predmetima cijena se višestruko povećava ako ih je nekoć posjedovao neka poznata faca, kao u ovom slučaju časničkog mača lorda Nelsona. Mač je bio skriven u škrinji u kojoj su se nalazili na tisuće dokumenata, dragulja i predmeta koju su pripadali lordu Nelsonu. Škrinja je bila 200 godina neotkrivena, a bila je povjerena Nelsonovom bliskom prijatelju Alexanderu Davidsonu.

Godine 2002. kolekcija je prodana na aukciji u Sotheby u Londonu za preko 2 milijuna funti, postavljajući nova mjerila za prodaju predmeta koji se odnose na Nelsona. Priča o zbirci i njezinom otkriću objavljena je 2004. godine, pod naslovom Nelsonom novčanik (Nelson's purse), nakon što je u kovčegu pronađen krvavi novčanik za kojeg se vjeruje da je nađen na Nelsonovom umirujućem tijelu tijekom bitke kod Trafalgara.

17 stoljeće indijski Talwar mač

8. Indijski Talwar mač iz 17. stoljeća – 717.800 dolara

Ovaj kraljevski mač prodan je 2007. godine na aukciju u Sothebyju. Radi se o sablji s blago zakrivljenom europskom oštricom. Mjestimično je prekrivena s ukrašenim zlatnim makovima i lotosima i zlatnim natpisima. Vjeruje se da je mač pripadao mogulskom caru Shah Jahanu.

Mač je bio jedan on najznačajnijih predmeta vezan uz dvor i osobne stvari cara Shah Jahana. Smatra se da je napravljen negdje oko 1637. ili 1638. godine.

Na aukciji u startu bio je procijenjen na 60,000 GBP, a na kraju je prodan za sedam puta veći vrijednost, odnosno za 446,100 GBP.

lovački nož cara Qianlong

7. Lovački nož cara Qianlonga – 1,24 milijuna dolara

Vjeruje se da je ovaj fascinantni lovački nož bio u vlasništvu cara Qianlonga, 6. cara dinastije Qing. Drška noža izrađena je od roga antilope, što je prilično rijetko, a tajni otvor na dnu drške ima odjeljak u kojem se drže štapići za jelo i čačkalica.

Korica noža izrađena je od roga nosoroga i ukrašena sa šest zmajeva s tri kandže koji izlaze iz oblaka iznad valova. Oštrica je izrađena od zlata, a korice dodatno ukrašene tirkizom, koraljima i lazuritom, zbog čeka stručnjaci vjeruju da je pripadala caru Qianlongu.

Prodana je u Sothebyju 2009. godine za 9.620.000 HKD

Ulysses s grant mač

6. Mač generala Ulysses S. Granta iz američkog građanskog rata – 1.6 milijuna dolara

Odvije imamo još jedan mač koji je pripadao važnoj povijesnoj osobi, generalu Ulysses S. Grantu. Mač je dobio od građana Kentuckyja kada je preuzeo dužnost generalnog načelnika vojske Sjedinjenih Država. Atraktivno oružje sadrži 26 dijamanata koji ispisuju njegove inicijale U.S.G. mač je prodan 2007. godine na dražbi baštine za 1.6 milijuna dolara.

Gem of the orient

5. Nož „Gem of the orient“ – 2.1 milijuna dolara

„Gem of the orient“ (ne usudim se ovo prevoditi) je raskošan nož kojeg je osmislio i izradio 1966. godine Buster Warenski, kada je bio u dvadesetim godinama. Gotovo 50 godina kasnije, Warenski se smatra jednim od najvećih proizvođača noževa.

U svojim tridesetim godinama bio je u dva mandata predsjednik „Knifemaker's“ ceha.

„Gem of the orient“ izrađen je za japanskog kupca. Filigranska drška ukrašena je sa 153 smaragda od ukupno 10 karata, 9 dijamanata od 5 karata i 28 unci zlata koje je upotrebljeno za izradu ostatka drške i oštrice. Navodno je Warenskom trebalo deset godina da ga izradi.

Bodež Shah Jahana

4. Bodež Shah Jahana – 3.3 milijuna dolara

Ovo je drugi iz popisa oružja koje je pripadalo mogulskom caru Shah Jahanu. Godine 2008. je prodan na aukciji Bonhams u Londonu za 1.7 milijuna funti. Prodana cijena je premašila za pet puta početnu cijenu predmeta.

Bodež je bio dio zbirke pokojnog Belgijanca Jacquesa Desenfansa koji je u 50 godina prikupio nevjerojatnu količinu oružja, oklopa, keramike i drugih umjetničkih dijela jugoistočne Azije.

Natpis na bodežu pokazuje pripadnost caru Shah Jahanu, te sadrži detaljan natpis imena cara, titule i mjesto i vrijeme izrade.

bodež nasrid ere

3. Bodež perioda Nasrida iz 15. stoljeće – 6 milijuna dolara

Bodež sa sječivom oštrim s obje strane i glavom drške u obliku ljudskog uha jedan je od najznačajnijih eksponata Nasrida u sjevernoj Africi. Bili su u upotrebi u Španjolskoj u 15. i 16. stoljeću.

Ukras oko oštrice prikazuje lik čovjeka sa samostrelom koji lovi brojne životinje, uključujući i lava.

Prodan je 2010.godine za više od šest puna većoj cijeni pod početne. Odnosno, procijenjen je na 600.000 GBP, a prodan je za 3.7 milijuna funti.

napoleonova sablja

2. Napoleonova zlatom ukrašena sablja – 6.5 milijuna dolara

Napoleon Bonaparte uvijek se na bojištu pojavljivao sa sabljom i pištoljem. Upravo je ta zlatom obrubljena sablja bila uz njega kada su njegove trupe u bitci kod Marenga 1800. godine istjerale austrijsku vojsku iz Italije.

Sablja, koja se smatra vlasništvom nacije prenosi se s generacije na generaciju u obitelji Bonaparte. Prodana je u Francuskoj od strane jednog Napoleonovog potomka – drugom Napoleonovom potomku.

Sablje ima klasični zakrivljeni oblik, izradio ju je Nicolas Noel Boutet, ukrašena je zlatom, a drška je izrađena od ebanovine i zlata.

Boa teng sablja

1. Bao Teng sablja iz 18. stoljeća – 7.7 milijuna dolara

Ovaj prekrasan mač prodan je dva puta, prvi puta 2006. godine za 5,93 milijuna dolara, a drugi puta dvije godine kasnije za 7.7 milijuna dolara. Oružje je drugo na popisu predmeta s natpisima i ukrasima koji aludiraju na kineskog cara Qianlonga.

Sablja ima blagi oblik slova S, a drška je izrađena od bijelog žada, stilizirana s ukrasnim lišćem i cvijetom.

Čelična oštrica ukrašena je zlatom, srebrom i bakrom, a na jednoj strani oštrice je natpis „Bao Teng“ što znači „plutajući dragulj“.

U 47. godina samo je 90 takvih mačeva izrađeno u radionicama carskog dvora dinastije Qinga.

Izvori:

http://chirkup.me/10-most-expensive-medieval-weapons-preserved-to-these-days.html

https://www.therichest.com/luxury/most-expensive/the-10-most-expensive-medieval-weapons-ever-sold/

http://www.10greatest.com/most-expensive-swords/

{jcomments on}

Tags