Zakrivljeni ili ravni mač, koji je bolji?

Zakrivljeni ili ravniMačevi su sastavni dio analiza antičkog i srednjovjekovnog ratovanja. Oni nas i danas fasciniraju unatoč činjenici da se današnje borbe vode na potpuno drugačije načine. Danas stručnjaci i povjesničari pokušavaju usporediti i ocijeniti koji je mač bio bolji na bojnom polju. Pokušavaju usporediti njihove prednosti, nedostatke, čak i maštaju o imaginarnim dvobojima i izrađuju simulacije borbe jednako vještih protivnika, ali naoružanim različitim mačevima.

Od europskih mača do japanske katane – pokušati ću odgovoriti na vječno pitanje među ljubiteljima mačeva, antičkih i srednjovjekovnih borbi. Koji je oblik mača bolji, onaj sa ravnom ili zakrivljenom oštricom?

Tradicionalno, ravni mačevi su korišteni od strane europskih kultura, dok su zaobljeni mačevi korišteni na istoku, poput bliskoistočnog schimitara ili indijskog talwara.

Mit.

Bez obzira o kojoj povijesnoj eri razgovaramo, uvijek se smatralo da su razvijene zapadne i istočne kulture preferirale jednu vrstu mača nada drugom. Što je uglavnom točno. Istočnjaci su više voljeli zakrivljene oštrice, a zapadnjaci ravne, ali ipak ne može se reći i da je 100% točno. To može sugerirati da nisu bili toliko sigurni u superiornost svojih mačeva u usporedbi s mačevima neprijatelja. I tada je bila utrka za kvalitetnim naoružanjem i ideje su se preuzimale.

Znači, tvrdnja da je postojala jasna granica između istočnih područja gdje su se koristili zakrivljeni mačevi i područja gdje su se koristili ravni mačevi je netočna. Bilo je dosta ravnih mačeva u istočnjačkim kulturama, ali i zakrivljenih na zapadu. Na primjer, slavni indijski mač Khanda bio je ravan, kao što je bio i turski Yatagan, doduše blago zakrivljen prema dole. Suprotno, postoje primjerci zakrivljenih mačeva u Europi, kao što su Szabla ili nekih izvedenica Flachiona.

zakrivljeni mač

Konjica – prednost zakrivljeni mač.

Zakrivljena oštrica postala je popularna u istočnjačkim kulturama iz razloga što su Bliski istok, Istočna i Centralna Azija i Indija poznate po prostranstvima koje su bile idealne za konjičke napade. Prisjetimo se da je Džingis kan osvojio većinu Azije na snazi konjice. Iako su Mongoli bili poznati kako vješti strijelci, u tim osvajačkim podvizima itekako su im pomogli njihovi zakrivljeni Schimitari. Ljudi na konjima jednostavno su primijetili da je lakše jašući baratati zakrivljenim mačem nego ravnim.

Argument koji ide na ruku zakrivljenom maču je taj da su njegovi sijekući udarci učinkovitiji nego kod ravnog mača, ali to nije nužno istina. Zakrivljenost sama po sebi neće ništa garantirati, ali ima mogućnost dovršiti posao bolje.

S druge strane ravni mač može jednako dobro sjeći, ali zahtijeva mnogo više tehnike i vježbe, jer iz pozicije jahaća galopirajućeg konja ne pruža optimalni balans. Isto tako, s obzirom na zamah na konju, postoji veća mogućnost da mač ostane u tijelu žrtve, nego zakrivljeni mač.

Strijelci – prednost zakrivljeni mač.

Istočnjačke vojske su bile vrlo velike, posebno u antičko vrijeme i u vrijeme ranog srednjeg vijeka. Opremanje svakog čovjeka mačem, čak i onih kojima je mač bio sekundarno oružje bilo je prilično skupo u turbulentnim razdobljima orijentalnih carstva. Strijelci, koji su činili priličan dio ljudstva bili su raspoređeni da stoje na strateškim pozicijama izvan žarišta bitke. Međutim, na sredini ili pred kraj bitke čak su i oni bili prisiljeni isuči mačeve i krenuti na neprijatelja. To je uglavnom bio očajnički potez gubitničke strane. U tome trenutku kada se slabo oklopljeni strijelac nađe u ulozi neiskusnog mačevalaca nasuprot pješaštva, jedini u što se može pouzdati je brzina i fleksibilnost zakrivljenog mača.

Prije svega, zakrivljeni mač se lakše izvuče iz korica nego ravni mač, što daje malu prednost ako ste okruženi s više neprijatelja. Zatim, zakrivljeni mač ima veći kut rezanja od ravnog mača i bolji kut napada. Treća stvar je da zahtijeva manju obuku za rukovanje.

Hamerfell

Pješaštvo – prednost ravni mač.

U borbi jedan na jedan ravni mač je daleko superiorniji na zakrivljenim mačem. Jedan od razloga zašto su ravni mačevi bili popularniji u starim europskim vojskama je taj što su njihove vojske bile uglavnom manje u usporedbi s istočnjačkim vojskama. Populacije stanovništva bile su manje u europskim područjima nego u velikim istočnjačkim civilizacijama, te su se svi njihovi vojnici fokusirali na svakodnevni trening, usavršavanju borbi i umijeću ratovanju, a ne na jednostavno povećanje brojnosti vojske.

Ravni mač je mnogo bolji za ubadanje i onesposobljavanje protivnika jednim udarcem. Zakrivljeni mač teško da će učiniti veću štetu jednim udarcem ako je protivnik nosio žičani oklop koji je bio vrlo popularan u zapadnim kulturama. Dobro obučeni mačevalac ravnim mačem, vješto je koristio nedostatke oklopa i vješto ubodnim udarcima napadao pukotine i strateška mjesta kroz kojih je mač moga prodrijeti u tijelo protivnika.

Nadalje, ravni mač je mnogo bolji u fazi obrane odnosno kada blokirate napad. Ako se pak koristi dvoručni europski mač, neka se Bog smiluje žrtvama, jer jedan udaram može biti smrtonosan.

Zaključak.

Ovo su bile osnovne razlike između ravnih i zakrivljenih mačeva i na vječno pitanje koji je bolji oblik mača, pravomoćnom presudom proglašavam neriješeni rezultat. Stručnjaci se jednostavno nemaju odgovor na ovo pitanje i vrlo teško će ga ikada imati. Mač se jednostavno prilagođavao potrebama, stilu borbe i taktici, te njegovu ulogu treba šire sagledati. Pojedina vrsta mača u određenoj situaciji može idealno odgovarati, dok u drugoj situaciji može pokazati nedostatak. Slika je mnogo šira i gledajući kroz povijest bitke su dobivale vojske koje su bile dobro opremljene, organizirane, disciplinirane, pokretne, taktički napredne.

{jcomments on}

Tags