Kolekcionarske muke

Na 29 Lipanj 2019.

Mačeve sam odlučio sakupljati prije mnogo godina kada sam kupio prvi mač na eBayu i od tada je kroz moje ruke prošlo oko pedesetak mačeva. Trenutno ih imam sedam, a razloge zašto ih nemam trenutno više pokušat ću objasniti u nastavku kako bi znali što vas očekuje, ako sami želite izgraditi zbirku.

Osim što je problem sama nabava mačeva, ogroman problem su njihove dimenzije i teško ih je izložiti. Drugim riječima, teško im je naći prikladno mjesto jer su veliki i glomazni. Jedan veliki mač dominirat će cijelim prostorom i teško mu je pronaći prikladno mjesto, da se uklopi s ostalim “normalnim” ukrasima, slikam i slično. Također, da mu pozicija bude sigurna, ako imate djecu ili kućne ljubimce koji bi ga mogli srušiti.

wide array of collection

Zamislite kako je s kolekcijom od 10 mačeva, vrlo lako stan možete pretvoriti u pravu oružarnicu i da njime dominira željezo i čelik. Možda to za vas ne zvuči loše, ali ako imate članove obitelji koji ne dijele vašu fascinaciju mačevima, nastaje problem s kojim nećete imati mir u kući.

Slijede neki od problema s kojima ćete se suočiti želite li sakupiti zbirku mačeva.

Nabava.

Mačevi su skupi, čak i za najjeftinije primjerke morat ćete izdvojiti stotinjak eura. S vremenom takvi jeftiniji primjerci će vam dosaditi i bacit ćete oči na skuplje stvari. Proizvodi od poznatijih proizvođača ili povijesni mačevi su mnogo skuplji. Uglavnom ćete ih morati kupovati na internet i nikad nećete biti sigurni što će mač doživjeti u transport.

Zakon.

Posjedovati veću količinu funkcionalnih mačeva može biti protuzakonito. Priznajem da nisam ulazio u dubinu i ne znam kada kolekcija može postati protuzakonita. Da mirno spavate, možda je bolje okrenuti se dekorativnim mačevima.

Opasnost za druge.

Mačevi su oštra i šiljasta oružja i stvari u sekundi mogu krenuti po zlu. Ako imate djecu morate ih držati izvan njihova dosega. Budite oprezni, čak i ako su tupi, oko ili zub lako mogu nastradati.

Teško se riješiti zbirke.

Iako su mačevi ludo atraktivni i svatko bi želio imati barem jedan primjerak, riješiti se zbirke uz želju povratka uloženog novca – nemoguća je misija. Ne bih znao kako je s mačevima koji imaju povijesnu vrijednost.

Zauzimaju puno prostora.

Ako živite u kući i možete osigurati posebnu prostoriju gdje bi izložili kolekciju, imate idealnu situaciju. Ako živite u stanu ovaj problem će vam se svakako pojaviti prije ili kasnije. Rješenja postoje i morate dobro planirati. Nekoliko savjeta u nastavku.

vertikalni stalak za mač

Okrenimo sada ploču i nabrojimo pozitivne stvari koji ćete doživjeti kao vlasnik kolekcije.

Atraktivan izgled.

Vjerujem da će svakome biti zanimljivi vaši čelični ukrasi i radoznalo će vas ispitivati kako ste ih nabavili, gdje, po kojoj cijeni. Ako imate malo mašte i skloni ste lovačkim pričama – veselju nikada kraja.

Jedinstvena zbirka.

Vaša zbirka uz dobro planiranje može biti jedinstvena i kao cjelina može dobiti na vrijednosti. U svakom slučaju, vrlo teško da će netko drugi imati istu zbirku kao vi. Svaka zbirka je jedinstvena, a vaša neka bude posebna. Nije bitan broj mačeva, već primjerci koje ćete odabrati za vas i kako ćete ih izložiti.

Uvijek novo oružje.

Mačevi će se uvijek izrađivati za kolekcionare i fanove i vrlo teško da ćete ostati bez ideja za novim mačevima koje ćete željeti dodati u kolekciju. Osim mačeva, tu još kacige, štitovi….. Tu još možete dodati knjige o mačevima, povijesne knjige ili one fantasy žanra koje bi bile nadopuna vašoj kolekciji.

knjiga o oružju

Samoobrana???.

Moj stav je da mačevi nisu sredstvo za samoobranu. Na primjer, ako napadača želite koji puta opaliti po tijelu, mač nije nikako dobar izbor, jer situacija može vrlo lako poći u krivom smjeru, a ozlijede mogu biti smrtonosne. Ako je pak napadač naoružan pištoljem, a vi mačem – nikako nećete dobro proći u ovom scenariju, a on će pred sudom imati vrlo dobro opravdanje zašto je povukao okidač. Jedino, mač kao sredstvo za samoobranu mogao bi dobro djelovati kao element iznenađenja i izazivanja šoka i nevjerice.

Ako sebe ipak ne vidite kako vlasnika kolekcije mačeva, a zanimaju vas oštrice, lov, preživljavanje u prirodi možda je zbirka noževa bolja ideja. Jeftiniji su, ako ih kupujete na internet poštarina je jeftinija, zauzimaju manje mjesta, a uz originalnu ideju mogu se vrlo dobro izložiti i pretvoriti u atraktivni ukras.

mač dinastije Qing

Za kraj, kupujte ono što vam se sviđa i bez obzira ako se radi i o jeftinim replikama. To je vaša zbirka koja se s godinama uvijek može mijenjati i pokazivati na različite načine.

 Oružarnica200

Oružarnica na Facebooku.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.