Kratki vodič za ukrasne mačeve

Na 29 Rujan 2018.

Pod pojmom ornamentalnih mačeva, smatramo dekorativne replike, stvarnih ili fantasy mačeva. U šali pojedine vrste nazivamo zidne vješalice. Također, dekorativni mačevi su stariji ili noviji ceremonijalni mačevi. Ti mačevi nisu “battle ready” i nije mi svrha biti funkcionalni u demonstraciji sječenja ili probijanja, već isključivo da plijene pažnju svojim izgledom. Za razliku od “pravih” mačeva koji su izrađeni sa svrhom probijanja i rezanja ljudskog mesa, ornamentalni mačevi imaju drugu namjenu koja je glavnom ukrašavanje.
Iako je podjela prilično jasna, ona može biti i pomalo zbunjujuća jer se i ukrasni mačevi mogu protumačiti kao "pravi" jer ipak predstavljaju određenu dozu opasnosti.

Postoji izreka da ne postoje dva ista mača. To je možda istina, ali sada nećemo ići toliko duboko i sitničavo u njihovim razlikama već ih možemo jednostavno podijeliti prema namjeni.

Na primjer, mačevi za pješaštvo su bili drugačiji od mačeva koje je koristila konjica. Postoje časnički mačevi, mornarički mačevi, mačevi za blisku borbu. Zatim tu su veliki mačevi za razbijanje oklopa, napadački mačevi Rapieri – poznati po dvobojima. Za tajna ubojstva služili su bodeži.

 ukrasni mačevi

Ornamentalni mačevi općenito.

To je mačevi izrađeni isključivo da budu ukras, nisu niti blizu funkcionalnim, battle ready mačevima. Izrađeni su uglavnom od nehrđajućeg čelika ili jeftinih aluminijskih legura. Oni luksuzniji imaju na sebi dosta zlata, srebra ili drugih plemenitih metala. Strukturalno, oni su slabiji od funkcionalnih mačeva izrađenih od ugljičnog čelika, naročito onih tehnikom presavijanja čelika. Drugim riječima, oni nemaju kvalitetu borbenih mačeva, a najjeftiniji od njih izrađeni su od plastike, a uloga ima je samo da budu lijepi.

Ceremonijalni mačevi.

Svrha ornamentalnih mačeva u prošlosti je bila isključivo religijska. Na primjer, bodež Wiccan religije stotinama se godina koristio za ubadanje u zemlju kao znak zahvalnosti, Ili Židovski svećenici koriste posebne mačeve za ubijanje žrtvenih janjadi u hramu. Ornamentalni mačevi koji se koriste u takve svrhe obreda zovu se ceremonijalni mačevi.

Svečani mačevi.

Mačevi također mogu biti dio svečane uniforme. Najbolji primjer je vojska gdje vojnik dobiva mača kao priznanje za herojsku službu i napredovanje na višu razinu u vojnoj hijerarhiji. Za te svrhe koriste se ornamentalni mačevi koji su sastavni dio svečane uniforme.

Dekorativni mačevi.

Ti mačevi nemaju drugu svrhu osim da budu dekorativni. Uglavnom su vrlo stilizirani, ukrašeni, često s velikim brojem dragog kamenja. Većina starih ornamentalnih mačeva koji su se koristili u tu svrhu bili su darovi između država, kraljevskih obitelji ili feudalnih gospodara i slično, kao simbol za savezništvo, diplomaciju, vjernost, dobru volju …. Kao što je primjerice bio mač od Tippu Sultana.

tipus sword itdutya. comIMG 0753Mač Tippu Sultan u brstanskom muzeju

Zidne vješalice.

Ornamentalni mačevi koji su u šali nazivaju zidne vješalice su mačevi koji su namijenjeni za ukrašavanje domova ili drugih interijera. Mogu biti vrlo ekstravagantni i bogato ukrašeni, ali i vrlo jeftini primjerci. Često su zidne vješalice dekorativne replike mačeva iz povijesti i filmova, ili mogu biti maštoviti primjerci iz fantasy žanra koji izgledom podsjećaju na popularne mačeve.

Kolekcionarstvo starih ornamentalnih mačeva.

Sigurno sakupljanje starih ornamentalnih mačeva je zanimljiv i vrlo skup hobi. Većinu artefakata teško je pronaći jer nisu proizvedeni masovno kao mačevi za borbu. Mnogi od njih su rijetki, a samim time vrlo skupi. Znači, potrebno je imati istraživačke vještine i dobar avanturistički duh kako bi se pronašao pravi dragulju na aukcijama širom svijeta.

Roman Centurion Sword Image

Zašto kupiti ornamentalni mač?

Ornamentalni mačevi daju egzotični pogled na sobu i dovode je na neku drugu razinu. Uistinu su odlični elementi za dizajn interijera. Daju nam elemente iz povijesti, mašte i magije. Sablje i scimitari daju nam arapske motive, katane orijentalni izgled. Želite li pak sobu s motivima srednjeg vijeka, tu su templarski mačevi. Za dozu misticizma odličan izbor su replike mačeva slobodnih zidara.

S mačem na zidu vaša će soba izgledati bolje i drugačije.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.