Kako nositi katanu na leđima?

Samurajska klasa je tradicionalno nosila katane na bokovima, odnosno udobno smještene za pojasnom. Bili su vrlo precizni u njenom nošenju i javnoj prezentaciji svojih vrijednih mačeva, te su katane samurajima bile i sastavni dio odjeće. U kojem položaju je bila postavljena za pojasnom, govorila je o određenim značenjima u životima samuraja i njihovim ritualima.

Jedini samurajski mač koji se nije nosio za pojasom, već na leđima je nondachi radi svoje veličine, odnosno bio je previše dug da bi bio prikladan u pojasu. Ujedno, nondachi su često koristili konjanici kojima je bilo lakše nositi ga na leđima u jahanju.

Michonne Featured

Za razliku od samurajskih klasa kojima je od životne važnosti bila časna borba, klase ninja bili su ratnici iz sjene više zainteresirane za borbu uz „prljave“ trikove. U svojim diverzijama mačeve su nosili na leđima kako bi lakše puzali, penjali se, kamuflirali. Govori se da su uvježbali brzo izvlačenje mača iz položaja na leđima, iako neki stručnjaci govore da je to nemoguće. Kako je vrlo malo povijesne dokumentacije o klasama ninja, osim crteža – teško da se može potvrditi njihova tajna brzog izvlačenja mača iz položaja na leđima.

Ako imate katanu ili bokken možete pokušati isprobati kako to izgleda nositi katanu na leđima i koliko se brzo mač može izvući i staviti u borbeni položaj. Moja iskustva su da izvlačenje mač koji je na leđima nije brzo kao kada je mač za pojasom, ali je zato vrlo zabavno. Također, mobilnost kada je mač na leđima je mnogo bolje. Lakše se kreće u prostoru, kroz prirodu, na dugim putovanjima, na konjima. Ruke su slobodne za penjanje, skakanje, puzanje...

Tko zna, da imam kvalitetniji i bolji remen za nošenje mača na leđima i uz vježbu i beskrajna ponavljanja sigurno se može izvlačenje ubrzati.

Prava katastrofa je vraćanje mača u korice na leđima. Zna biti smiješno, nespretno i nimalo opasno ili cool. Vrlo lako se možete i ozlijediti ako je mač oštar.

ninja katana sword back strap

Ono što je najzanimljivije i ako imate malo kreativnosti u sebi može sami dizajnirati i izraditi remen za nošenje mača na leđima. Osnovno je da remen drži gornji i doljnji dio futrole mača kako bi mač mogli staviti preko glave na leđa, a svi ostali funkcionalni i vizualni detalji su vama na izbor. Sami proizvod nije kompliciran i uz malo mašte i truda možete napraviti „ludo“ zanimljivi primjerci. Trebat će vam i kopča kojim ćete regulirati dužinu remena, a od materijala može se upotrijebiti koža i svila.

Ako ste već kupili katanu, za dodatnu zabavu remen za nošenje na leđima je prava stvar. Ali, imajte na umu najbitnije – da katana bude sigurna na leđima. Sccabard (futrola) katane je lakirana i sigurne ne bi željeli da se ošteti.

Ocjena od 1 do 10 kroz četiri segmenta;

Vizualni - čista desetka. Nigdje mače ne izgleda atraktivnije nego na leđima.

Pokretljivost - opet 10. S mačem na leđima imat ćete najbolju mobilnost i najmanje ćete se umarati noseći ga.

Izvlačenje mača - oprezno dajem 6. Ako je mač dugačak ići će malo teže, ali uz bezbroj ponavljanja, vježbu i tehniku može se postići vrlo dobra brzina prelaska u borbeni položaj.

Vraćanje mača u korice na leđima – ne mogu dati više od 3. Sporo je, izgleda pomalo smiješno dok mačem ciljate korice, ali koga briga ako su protivnici mrtvi.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.